Ζεστό ή κρύο; Τι είναι καλύτερο να επιλέξω όταν χτυπήσω μέχρι να πάω στο γιατρό; – ΑΠ
Οι πρώτες στιγμές μετά από μία κάκωση μπορεί να είναι ιδιαίτερα σημαντικές για τη βαρύτητα αυτής, καθώς και για το χρόνο που θα χρειαστεί για να αποκατασταθεί η όποια ζημιά μπορεί να έχει προκληθεί. Είναι συχνή η απορία εάν τις πρώτες στιγμές είναι καλύτερη η εφαρμογή ζεστού ή κρύου επιθέματος στο σημείο της κάκωσης, η οποία μπορεί να μην είναι απαραίτητη σε κάποιες περιπτώσεις, τις περισσότερες φορές ωστόσο μπορεί να βοηθήσει και στον περιορισμό του άμεσου πόνου, αλλά και στον περιορισμό του επερχόμενου οιδήματος, ανάλογα και με το πόσο βαριά ήταν η κάκωση.
Είναι σαφές ότι η απάντηση στην ερώτηση ζεστό ή κρύο είναι πάντα κρύο στην περίπτωση οποιασδήποτε κάκωσης. Η πτώση της θερμοκρασίας στην περιοχή της κάκωσης που μπορεί να επιτευχθεί με την εφαρμογή κρύου επιθέματος προκαλεί αγγειοσυστολή στην περιοχή, οδηγώντας σε μείωση του οιδήματος, ενώ παράλληλα προκαλεί και έναν τύπο περιοχικής αναισθησίας μειώνοντας τον πόνο σημαντικά. Η εφαρμογή όμως τους κρύου επιθέματος δεν πρέπει να γίνεται απευθείας πάνω στο χτυπημένο δέρμα, αλλά πρέπει πάντα να παρεμβάλλεται ύφασμα ή χαρτί, γιατί ο πάγος μπορεί να προκαλέσει έγκαυμα στο δέρμα.
Η απάντηση στην ερώτηση ζεστό ή κρύο είναι πάντα κρύο στην περίπτωση οποιασδήποτε κάκωσης.
Άλλου τύπου «παραδοσιακές» τακτικές, όπως π.χ. κρεμμύδια γύρω από ένα πόδι που γύρισε ή λάδι πάνω σε έναν μώλωπα, καλό θα ήταν να αποφεύγονται, καθώς είναι πάντα επικίνδυνο να επιδεινώσουν τα συμπτώματα, ακόμη και σε περιπτώσεις επιπόλαιων κακώσεων, ενώ, στην καλύτερη περίπτωση, δε θα κάνουν απολύτως τίποτα.
Εννοείται βέβαια ότι στην πλειονότητα των περιπτώσεων, οι κακώσεις πρέπει να καταλήγουν σε κάποιον ειδικό, καθώς ο πόνος από μόνος του μπορεί να μην είναι απόλυτα δηλωτικός της υποκείμενης βλάβης. Με άλλα λόγια, ένα χτυπημένο χέρι που δεν πονάει πολύ, αλλά πονάει σε συγκεκριμένες κινήσεις μπορεί να υποκρύπτει ακόμη και κατάγματα, η αντιμετώπιση των οποίων απαιτεί συχνά προσοχή.

Οι ειδικοί του Thrive δίνουν λύσεις σε όσα σε προβληματίζουν, με στόχο να κάνουν τη ζώη σου καλύτερη. Στείλε κι εσύ τις δικές σου ερωτήσεις στο [email protected].