Στα επόμενα 3 λεπτά θα μάθεις:

– Γιατί η ζάχαρη βλάπτει σοβαρά (και την ψυχική) υγεία.
– Πώς τα γαλακτοκομικά προκαλούν …εθισμό.


Μια θρεπτική διατροφή μπορεί να είναι η καλύτερη στρατηγική κατά της κατάθλιψης. Μελέτες δείχνουν ότι άτομα που ακολουθούν μια αντιφλεγμονώδη διατροφή έχουν σημαντικά χαμηλότερο κίνδυνο για κατάθλιψη. Μια αντιφλεγμονώδης διατροφή αποτελείται από υγιή λίπη, βιταμίνες και αντιοξειδωτικά και άφθονες υψηλής ποιότητας πρωτεΐνες. Από την άλλη πλευρά, πολλά τρόφιμα δημιουργούν χρόνια φλεγμονή. Στο όνομα, όμως, της ευκολίας, της γεύσης ή της απλής συνήθειας, πολλοί από εμάς καθημερινά καταναλώνουμε φλεγμονώδη τρόφιμα που αυξάνουν την εντερική διαπερατότητα, βλάπτουν το μικροβίωμα του εντέρου και δημιουργούν χρόνια φλεγμονή που μπορεί να οδηγήσει σε κατάθλιψη.

Αυτά τα 4 φλεγμονώδη τρόφιμα είναι οι πιο συχνές παραβάσεις που βλέπω σε άτομα που με επισκέπτονται για διαιτολογικούς λόγους ενώ ταυτόχρονα βρίσκονται σε θεραπεία για την κατάθλιψη:

1.Ζάχαρη

Όταν τρως ζάχαρη το σάκχαρό σου αυξάνεται γρήγορα. Αυτή η γρήγορη αύξηση στη συνέχεια αυξάνει την ινσουλίνη. Όταν η ινσουλίνη αφαιρεί το σάκχαρο από το αίμα, τότε το πολύ χαμηλό σάκχαρο και η κορτιζόλη έρχεται για να αντισταθμίσει και να προσπαθήσει να μεταφέρει το σάκχαρο πίσω στην κυκλοφορία του αίματος. Αυτή η διαδικασία είναι γνωστή ως αντιδραστική υπογλυκαιμία και είναι υπεύθυνη για τις λιγούρες (επειδή ο εγκέφαλός χρειάζεται σταθερά επίπεδα σακχάρου για να λειτουργήσει), πράγμα που μπορεί να οδηγήσει σε στρες, πονοκεφάλους, ευερεθιστότητα ακόμα και κατάθλιψη. Από την άλλη, το υψηλό σάκχαρο προκαλεί φλεγμονή, που αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους παράγοντες κινδύνου για την κατάθλιψη. 

Επιπλέον η ζάχαρη βλάπτει την υγεία του εγκεφάλου με τρεις βασικούς τρόπους. Καταρχάς, προκαλεί φλεγμονή βλάπτοντας το μικροβίωμα του εντέρου μας. Επιπλέον, «εκτροχιάζει» τις ορμόνες, αυξάνοντας τα επίπεδα της κορτιζόλης (ορμόνη του στρες) και διαταράσσοντας την ισορροπία γυναικολογικών ορμονών. Τέλος, λιμοκτονεί τον εγκέφαλο και καταστρέφει κυτταρικές μεμβράνες και αιμοφόρα αγγεία. Όλα αυτά μπορούν να οδηγήσουν σε κατάθλιψη. Και μην ξεχνάς και το άλλο: η ζάχαρη σε γερνάει

2.Φυτικά έλαια

Η δυτικού τύπου διατροφή περιέχει μεγάλες ποσότητες ανθυγιεινών λιπών, κυρίως με τη μορφή φυτικών ελαίων. Όλα τα επεξεργασμένα τρόφιμα, που κυμαίνονται από τα μπισκότα μέχρι τη σάλτσα σαλάτας, περιέχουν αυτά τα έλαια. Τα φυτικά έλαια είναι το καλαμποκέλαιο, το ηλιέλαιο, το σογιέλαιο, το κραμβέλαιο. Αυτά τα έλαια είναι «μεταποιημένα» επειδή απαιτούνται πολλά στάδια υψηλής θερμότητας και υψηλής πίεσης, καθώς και χημικοί διαλύτες για τη παραγωγή τους. Εν ολίγοις, τα σώματά μας δεν αναγνωρίζουν τα φυτικά έλαια. Η κατανάλωση φυτικών ελαίων διεγείρει τη φλεγμονή. Τα φυτικά έλαια έχουν συνδεθεί με δυσλειτουργία του θυρεοειδούς, καρδιαγγειακές παθήσεις, ανεπάρκειες θρεπτικών ουσιών, καρκίνο και ψυχιατρικές διαταραχές όπως η κατάθλιψη.

3.Γλουτένη

Μέχρι τώρα σχεδόν όλοι έχουν ακούσει για τη γλουτένη, την πρωτεΐνη που μοιάζει με κόλλα που βρίσκεται στο σιτάρι. Δημητριακά όπως το κριθάρι, η σίκαλη και η βρώμη περιέχουν πρωτεΐνες που το σώμα τις αναγνωρίζει ως γλουτένη. Τρόφιμα που έχουν γλουτένη, αλλά και πρωτεΐνες που μοιάζουν με γλουτένη είναι από τα πιο φλεγμονώδη τρόφιμα που μπορεί να φάει κάποιος.

Πολλοί σκέφτονται ότι η γλουτένη δεν τους επηρεάζει, αφού οι εξετάσεις που έκαναν βγήκαν αρνητικές για κοιλιοκάκη. Ωστόσο, συχνά υπάρχουν ψευδώς αρνητικά αποτελέσματα επειδή δεν δοκιμάζεται το πλήρες φάσμα των πρωτεϊνών γλουτένης.

Η γλουτένη διεγείρει τη φλεγμονή ερεθίζοντας το έντερο και το μικροβίωμα του εντέρου καθώς και τους εντερικούς ιστούς. Αυτή η πρωτεΐνη αναγκάζει τα κύτταρα του εντέρου να παράγουν μια ένωση που ονομάζεται ζονουλίνη, οδηγώντας σε εντερική διαπερατότητα. Η γλουτένη, μια κολλώδης πρωτεΐνη, παρεμβαίνει στην πέψη συγκεντρώνοντας μαζί τα σωματίδια τροφής. Μια πρόσφατη μελέτη έδειξε ότι η γλουτένη προκάλεσε φλεγμονή σε κύτταρα εντέρου σε υγιείς εθελοντές, γεγονός που υποδηλώνει ότι η γλουτένη μπορεί να προκαλέσει ανεπιθύμητες ενέργειες που μπορούν να οδηγήσουν ακόμα και σε κατάθλιψη.

4.Γαλακτοκομικά

Σε μοριακό επίπεδο, τα γαλακτοκομικά περιέχουν παρόμοιες με μορφίνη ενώσεις οι οποίες εμπλέκουν τους υποδοχείς των οπιούχων και δημιουργούν ήπιο εθισμό στα γαλακτοκομικά.

Ορισμένες μελέτες έχουν δείξει ότι η καζεΐνη, μια πρωτεΐνη που βρίσκεται στα γαλακτοκομικά, μπορεί να προκαλέσει φλεγμονή. Η καζεΐνη έχει συνδεθεί με πολλές ψυχιατρικές καταστάσεις, που κυμαίνονται από σχιζοφρένεια έως κατάθλιψη. Τα γαλακτοκομικά μπορεί να μην αποτελούν πρόβλημα για όλους, και μερικοί μπορούν να ανεχθούν ορισμένα είδη γαλακτοκομικών, όπως πρόβεια και κατσικίσια. Επίσης, το ghee είναι ένα υπέροχο υποκατάστατο για το βούτυρο.

Αν πάσχεις από συμπτώματα κατάθλιψης ή αγχώδους διαταραχής, αξίζει να εξαιρέσεις από τη διατροφή σου τα γαλακτοκομικά για 30 ημέρες και να δεις αν θα νιώσεις καλύτερα. Μερικοί είναι σε θέση να επανεισάγουν τα γαλακτοκομικά μετά από ένα μήνα χωρίς προβλήματα.

Διάβασε ακόμα:

Η Ζάχαρη Είναι Πιο Εθιστική Από Την Κοκαΐνη;

Το Βασικό Πρόβλημα Με Το Αλάτι

Author(s)

  • Dr. Ελένη Παπαγιαννίδου

    κλινική διαιτολόγος

    Η Dr. Ελένη Παπαγιαννίδου είναι κλινική διαιτολόγος στο Γ.Ν. Ασκληπιείο Βούλας και μέλος του Διοικητικού του Πανελλήνιου Συλλόγου Νοσοκομειακών Διαιτολόγων. Συμμετέχει ως ομιλήτρια σε πολλά συνέδρια, επιστημονικές εκδηλώσεις και δράσεις ευαισθητοποίησης σε θέματα διατροφής. Tα τελευταία χρόνια ασχολείται ιδιαίτερα με τη κετογονική διατροφή ως θεραπευτικό εργαλείο για πολλές παθήσεις.