Ε: Ο φίλος μου και εγώ βγαίνουμε εδώ και μερικούς μήνες και νιώθω έτοιμη να του πω ότι τον αγαπάω, αλλά δεν θέλω να τον τρομάξω. Μάλιστα, φοβάμαι ότι εκείνος δεν θα μου πει «κι εγώ». Υπάρχει τελικά ο κατάλληλος χρόνος για να πεις το «Σ΄αγαπώ»; Είναι κακό να το πεις πρώτος; Και βασικά, γιατί δεν το έχει πει ακόμα εκείνος;

Α: Αυτή η ερώτηση νομίζω ότι απασχολεί πολύ κόσμο. Ας ξεκινήσουμε όμως, με το γιατί δεν σου έχει πει «Σ΄αγαπώ» πρώτος. Μπορεί και εκείνος, να είναι στην ίδια θέση με εσένα, δηλαδή να αναρωτιέται γιατί δεν το έχεις πει εσύ και αν είναι «κακό» να το πει πρώτος.

Δε νομίζω ότι υπάρχει κατάλληλος χρόνος για να το πεις. Όμως, δεν θα έλεγα σε κανέναν να το πει αν δεν το νιώθει, και αν δεν μπερδεύει απλά την αγάπη με τον έρωτα και το πάθος. Στην αρχή μιας σχέσης, μπορεί να νιώθουμε ενθουσιασμένοι και οι ορμόνες στον εγκέφαλό μας, να κάνουν απλά τη δουλειά τους.

Μπορεί να σκέφτεσαι ένα άτομο συνέχεια αλλά την ίδια ώρα, μπορεί να μην το αγαπάς. Έχε στο νου σου ότι μπορεί απλά οι δυο σας να έχετε χημεία αλλά να μην την αφήσεις να σε εμποδίσει από το να δεις πράγματα που είναι «κόκκινες σημαίες κινδύνου». Αυτά μπορούν να είναι: Το να μην κάνει όσα λέει και όσα υπόσχεται. Το να μην σου προτείνει να γνωρίσεις την οικογένεια και τους φίλους του. Μπορεί να λέει ψέμματα σε εσένα ή σε άλλους, επίσης. Μπορεί ακόμα να φαίνεται λες και είναι συνέχεια εκεί για εσένα, αλλά στην πραγματικότητα να μην κάνει κάποια προσπάθεια. Επιπλέον, δώσε βάση στο αν σέβεται τα όνειρά σου ή τα όριά σου.

Αν είστε μερικούς μήνες μαζί, αναρωτήσου: Νιώθεις καλά με το συγκεκριμένο άτομο; Επικοινωνείτε οι δυο σας; Περνάτε χρόνο μαζί και έχετε γνωριστεί αρκετά; Κάνετε σχέδια για το μέλλον; Έχετε γνωρίσει ο ένας την οικογένεια και τους φίλους του άλλου; Αν σε αυτά απάντησες θετικά, τότε είναι ένα σημάδι ότι η σχέση σας προχωράει με καλές βάσης, με προοπτικές αγάπης, σεβασμού και εμπιστοσύνης.

Με το να δείξεις ότι είσαι ευάλωτη και να κάνεις το πρώτο βήμα για να δείξεις τα συναισθήματά σου, ίσως επιτρέψεις στον σύντροφό σου να ανοιχτεί και να μοιραστεί τα ίδια αισθήματα μαζί σου. Μια άλλη πιθανότητα είναι να του πεις «Σ’αγαπώ» και να σου απαντήσει «Κι εγώ νοιάζομαι για εσένα αλλά δεν είμαι έτοιμος να το πω ακόμα».

Μην το πάρεις στραβά γιατί οφείλεις να δεχτείς ότι μερικές φορές, οι άνθρωποι είναι σε άλλο σημείο από ότι εσύ. Και τελικά, ποιος ξέρει! Ίσως μέχρι να διαβάζεις αυτές τις γραμμές, να σου έχει πει ήδη «Σ’αγαπώ».

Οι ειδικοί του Thrive δίνουν λύσεις σε όσα σε προβληματίζουν, με στόχο να κάνουν τη ζωή σου καλύτερη. Στείλε κι εσύ τις δικές σου ερωτήσεις στο [email protected].

Διάβασε ακόμα:

Μπορώ Να Αφιερώσω Χρόνο Στην Προσωπική Μου Ζωή Χωρίς Να Επηρεάσω Την Επαγγελματική;

Πώς να σταματήσω να μπαίνω σε τοξικές σχέσεις;

Author(s)

  • Stacy Hubbard

    Ψυχοθεραπεύτρια

    Η Stacy Hubbard είναι πιστοποιημένη ψυχοθεραπεύτρια στο ίδρυμα Gottman.