Στα επόμενα 2 λεπτά θα μάθεις:

-Γιατί μπερδεύεις τον έρωτα με τη στιγμιαία έλξη.
-Γιατί ονομάζεις κάθε νέα γνωριμία, έρωτα.


Μετά το γάμο του πρίγκιπα Harry με την Meghan Markle, ο έρωτας ήρθε και πάλι στο προσκήνιο. Μία ακόμα ρομαντική ιστορία με γαλαζοαίματους και κοινούς θνητούς ήρθε και πάλι για να μας κάνει να πιστέψουμε ξανά στο παραμύθι. Στην πρώτη τους κοινή συνέντευξη μετά την επίσημη ανακοίνωση του αρραβώνα τους, ο Harry μας εξέπληξε λέγοντας πως ήξερε από την πρώτη στιγμή της γνωριμίας τους ότι η Markle ήταν η γυναίκα της ζωής του. Και ότι ήταν έρωτας με την πρώτη ματιά. Είναι όμως έτσι;

Υπάρχει έρωτας με την πρώτη ματιά;

Μία νέα έρευνα δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Personal Relationships και είναι μία από τις πρώτες που προσπαθούν να αποδείξουν το κατά πόσο μπορούν πραγματικά οι άνθρωποι να ερωτευτούν – αλήθεια ξέρεις τι συμβαίνει στον οργανισμό σου όταν ερωτεύεσαι; – τον άλλον από την πρώτη στιγμή που τον βλέπουν.

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Groningen μελέτησαν 396 Ολλανδούς και Γερμανούς φοιτητές, στους οποίους ζήτησαν να συμπληρώσουν ένα ερωτηματολόγιο που αφορούσε στην σχέση τους. Τους ζήτησαν ακόμα να κοιτάξουν φωτογραφίες με αρκετούς πιθανούς συντρόφους, τους οποίους δεν είχαν συναντήσει ποτέ.

Σε όλους ζητήθηκε να βαθμολογήσουν τα συναισθήματα που ένιωθαν απέναντι σε αυτούς τους ξένους: έλξη, αγάπη, οικειότητα, πάθος ή δέσμευση και το κατά πόσο ή όχι συμφωνούσαν με την φράση “είναι έρωτας με την πρώτη ματιά”.

Πολλοί από τους συμμετέχοντες υποβλήθηκαν σε μία διαδικασία speed dating: τα πιθανά ζευγάρια συναντιόντουσαν για 90 ή 20 λεπτά και στη συνέχεια απαντούσαν στο κατά πόσο ένιωθαν φυσική έλξη για το ραντεβού τους και κατά πόσο θεωρούσαν ότι η έλξη αυτή ήταν έρωτας με την πρώτη ματιά.

32 συμμετέχοντες περιέγραψαν 49 φορές ότι πίστευαν ότι ένιωσαν έρωτα με την πρώτη ματιά είτε με κανονικούς ανθρώπους στο dating είτε μέσα από τις φωτογραφίες.

Η έρευνα κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ο έρωτας με την πρώτη ματιά δεν υπάρχει! Πρόκειται για ενθουσιασμό με την πρώτη ματιά.

Πρόκειται για μία στιγμιαία έλξη απέναντι στο άλλο άτομο. Ο λόγος που οι άνθρωποι το ονομάζουν έρωτα είναι πολύ απλός: γιατί θέλουν να επενδύουν σε κάθε νέα γνωριμία και να πιστεύουν πως σε αντίθεση με τις αποτυχημένες επιλογές του παρελθόντος τους, θα κρατήσει.

Την επόμενη φορά λοιπόν που κάποιος θα είναι τόσο ενθουσιασμένος που βρήκε τον έρωτα της ζωής του με την πρώτη ματιά και που θα σε κάνει να νιώθεις άσχημα για την δική σου κατάσταση, υπενθύμισε στον εαυτό σου ότι μπορεί όλο αυτό να ανήκει στη σφαίρα της φαντασίας του.

Διάβασε ακόμα:

Μία Ειδικός Αναλύει Το Απόλυτο Ψυχολογικό Παιχνίδι: Τη Σχέση «Κρύο – Ζέστη»

Ένας Ψυχοθεραπευτής Εξηγεί Γιατί Το Να Είναι Κάποιος Single Δεν Αποτελεί “Ασθένεια”

Author(s)

  • Το Business Insider είναι ένα από τα μεγαλύτερα αμερικάνικα sites που εξειδικεύεται σε επαγγελματικά και οικονομικά θέματα και έχει διεθνή παρουσία σε περισσότερες από 15 χώρες.