Στα επόμενα 3 λεπτά θα μάθεις:

-Ποια είδη γυμναστικής μπορείς να κάνεις online.
-Πώς η γυμναστική βοηθάει στην ψυχολογία σου.


Ο σύγχρονος τρόπος ζωής, το στρες και οι γρήγοροι ρυθμοί, έχουν δημιουργήσει την ανάγκη η άθληση να είναι αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητας. Η σωματική άσκηση δε προσφέρει μόνο ευεξία αλλά και θωρακίζει τον οργανισμό, προσφέροντας σωματική και ψυχική ανάταση, βοηθώντας στη διατήρηση της υγείας.

Τα νέα δεδομένα επέβαλαν την καθιστική ζωή μέσω της τηλεργασίας ή της αναστολής εργασίας πολλών επαγγελμάτων, εντείνοντας τις αρνητικές συνέπειες στην υγεία και τη διάθεση, αλλά και στρέφοντας το κόσμο πιο κοντά στον αθλητισμό. Η σωματική άσκηση πλέον είναι διέξοδος και εκτόνωση ακόμη και ατόμων που δεν είχαν ασχοληθεί με τη σωματική άσκηση πριν την περίοδο του κορονοϊού.

Η πανδημία, λοιπόν, στρέφει όλο και περισσότερο κόσμο στην άθληση, γεννώντας νέα ερωτήματα και νέες ανάγκες. Πώς θα αθληθούμε με ασφάλεια, θωρακίζοντας τον οργανισμό και προσφέροντας όλα τα πολύτιμα οφέλη στη σωματική και ψυχική υγεία;

Ο Σταμάτης Λένης και η Δήμητρα Μάρκου, γυμναστές και πρώην πρωταθλητές του στίβου, υπεύθυνοι του υπαίθριου χώρου εκγύμνασης ActionTrainingSL στο Ο.Α.Κ.Α. μας δίνουν ιδέες για το πως μπορούμε να αθληθούμε προσαρμόζοντας τη γυμναστική μας στα νέα δεδομένα.

Τα οφέλη της άσκησης σε εξωτερικό χώρο

Η σωματική άσκηση όπως το περπάτημα, το τρέξιμο ή η ποδηλασία μπορούν να τονώσουν τη ψυχολογία, και να αποτελέσουν φορέα παιδείας και πολιτισμού. Τα πλεονεκτήματα της άθλησης, είναι ακόμη πιο ορατά στη καθημερινότητα, όπως:

  • Πρόληψη αναπνευστικών νοσημάτων και ευεργετική επίδραση σε χρόνιες παθήσεις, όπως ο διαβήτης, η υπέρταση, η οστεοπόρωση ή διάφορες καρδιακές παθήσεις.
  • Ρύθμιση του βάρους και τάση τήρησης πιο ισορροπημένης διατροφής.
  • Βελτίωση της απόδοσης, της φυσικής κατάστασης και της αντοχής.
  • Ψυχική ευφορία, ενίσχυση της αυτοπεποίθησης και βελτίωση της ποιότητας του ύπνου.

Αθλήσου και Online

Οι διαδικτυακές live προπονήσεις ήταν μια λύση που υιοθετήθηκε από πολλούς γυμναστές και ασκούμενους κατά τη διάρκεια της καραντίνας. Λόγω όμως της μεγάλης ανταπόκρισης η ιδέα εξελίχθηκε και συνεχίστηκε από πολλούς και με την άρση των μέτρων. Όπως μας λέει ο Σταμάτης Λένης, ο οποίος μαζί με την ομάδα του δημιούργησε τη διαδικτυακή πλατφόρμα εκγύμνασης Kinesis Training, μία εφαρμογή αποκλειστικά για online εκγύμναση από το σπίτι ή το γραφείο με την αμεσότητα και την ευκολία που προσφέρουν και οι εφαρμογές τηλεδιάσκεψης είναι μια καλή εναλλακτική λύση για πολλές κατηγορίες ατόμων.

Μέσω των live προγραμμάτων μπορεί η ουσιαστική επαφή να χάνεται αλλά δίνεται η λύση ακόμη και στις ευπαθείς ομάδες, που υποχρεούνται να απέχουν από άλλου είδους δραστηριότητες, μένοντας σπίτι, προσφέροντας μάλιστα τη δυνατότητα γυμναστικής ανά πάσα ώρα της ημέρας. Η φιλοσοφία της είναι να λειτουργεί όλο το 24ωρο, φιλοξενώντας γυμναστές και αθλούμενους από όλο το κόσμο και προσφέροντας εναλλακτικά προγράμματα γυμναστικής ανά ώρα, επιλέγοντας μεταξύ cross training, pilates, fitness boxing κ.α.

Για κάποιον έμπειρο ασκούμενο, με αθλητική παιδεία στην εκτέλεση ασκήσεων, τα online προγράμματα μπορούν να αποτελέσουν την ευκολότερη και ασφαλέστερη λύση εκγύμνασης.

Ακόμη και για άτομα που κάνουν τα πρώτα τους βήματα στη σωματική άσκηση, λόγω της δυνατότητας του προπονητή να βλέπει τους αθλούμενος, (με την ασφάλεια οι αθλούμενοι να μην μπορούν να δουν τους υπόλοιπους εκτός από τον γυμναστή τους), δίνει την επιλογή σε διορθώσεις, παρότρυνση και βελτιώσεις στη στάση του σώματος των ασκούμενων.

Διάβασε ακόμα:

COVID -19: Ναι στην άσκηση με τον σωστό τρόπο

Γιατί κάθε άσκηση είναι καλή άσκηση