Η πασχαλινή περίοδος είναι ταυτισμένη με έθιμα και παραδόσεις, πολλά από τα οποία αφορούν σε τι άλλο; Το φαγητό!

Επειδή οι διατροφικές μας επιλογές εκτός από την υγεία μας, επηρεάζουν και την υγεία του πλανήτη, είναι σημαντικό και αυτή την περίοδο να κάνουμε επιλογές που είναι φιλικές προς το περιβάλλον.

Για να κάνουμε το Πάσχα μας φιλικό προς το περιβάλλον, το WWF Ελλάς, μας προτείνει κάποιες συμβουλές που θα μας βοηθήσουν!

Συμβουλές για ένα οικολογικό Πάσχα

1.Βάψε τα αυγά σου με φυσικό τρόπο

Αντί να χρησιμοποιήσεις χημικές βαφές, μπορείς να κάνεις δικές σου οικολογικές χρησιμοποιώντας λαχανικά, άνθη και μπαχαρικά. Το όφελος είναι διπλό: και θα έχεις εξοικονομήσει χρήματα και δεν θα περιέχουν καμία τοξική ουσία! 

2.Φτιάξε τη δική σου λαμπάδα

Πόσα και πόσα χρήματα δεν έχουμε ξοδέψει με σκοπό να βρούμε την πλέον ξεχωριστή ή διάσημη λαμπάδα, για να χαροποιήσουμε παιδιά και συγγενείς; Οι διαφημίσεις, τα χρώματα και τα σχέδια μας κατακλύζουν, αλλά μην ξεχνάς ότι αντί μίας λαμπάδας εμπορίου μπορείς να φτιάξεις μία με τα χεράκια σου. 

Αν πάλι δεν έχεις χρόνο, μπορείς να αγοράσεις πασχαλινές λαμπάδες από οργανισμούς που βοηθάνε ανθρώπους που έχουν ανάγκη και το περιβάλλον. Εξήγησε στα παιδιά τον λόγο της επιλογής σου και ότι με μία τέτοια αγορά συμβάλετε στο έργο τους φέρνοντας χαμόγελα σε ανθρώπους που έχουν ανάγκη. Το WWF Ελλάς έχει για σένα κάποιες επιλογές για πασχαλινές λαμπάδες, χειροποίητες και φιλικές για την τσέπη σας και το περιβάλλον!

3.Διακόσμησε το σπίτι σου με φαντασία και χρώμα

Αντί να καταφύγεις στην αγορά έτοιμων στολιδιών, φτιάξε δικά σου με ξεχασμένα αντικείμενα που μπορείς να αξιοποιήσεις. Τα παιδιά μπορούν να σταθούν υπέροχοι συνεργάτες σε αυτό. Άντλησε ευφάνταστες ιδέες από “Do It Yourself” ιστοσελίδες και μεγαλούργησε δημιουργικά.

4.Ψήσε τα δικά σου πασχαλινά γλυκά και εδέσματα και πάρε τα εύσημα!

Εξάσκησε τις μαγειρικές ικανότητες σου με εύκολες, αλλά λαχταριστές ιδέες που μπορείς να πάρεις από την οικογένειά σου ή από γνωστές ομάδες μαγειρικής. Είναι εκπληκτικό πόσα διαφορετικά είδη από κουλουράκια και πασχαλινά πιάτα μπορείς να βρεις στο άψε σβήσε! Για την προετοιμασία τους προτίμησε τοπικά και εποχικά ελληνικά προϊόντα και αν έχεις παιδιά, ενθάρρυνέ τα να σε βοηθήσουν στην προετοιμασία. Τέλος, προσπάθησε να ψήνεις ταυτόχρονα διάφορα φαγητά στον φούρνο για εξοικονόμηση ενέργειας και μην ξεχνάς ότι αν περισσέψει φαγητό υπάρχουν πολλοί τρόποι να το αξιοποιήσεις. Είτε φτιάχνοντας μία νέα συνταγή είτε δίνοντας το σε αυτούς που έχουν ανάγκη.

Και βέβαια δεν ξεχνάμε ότι ανήμερα Πάσχα, η κατανάλωση φαγητού χτυπάει κόκκινα. Ας φροντίσουμε φέτος να καταναλώσουμε ό,τι πραγματικά χρειαζόμαστε αποφεύγοντας τις υπερβολές. Δεν ξεχνάμε ότι η σπατάλη φαγητού μπορεί και πρέπει να αποφευχθεί.

5.Ψαροσυμβουλές 

Κατανάλωσε ψάρια και θαλασσινά υπεύθυνα! Το WWF Ελλάς έχει ετοιμάσει και ιστοσελίδα με συνταγές και άλλες σημαντικές πληροφορίες που θα σε βοηθήσουν!

6.Μεσογειακή Διατροφή 

Ακολούθησε τη μεσογειακή διατροφή και το Πάσχα! Εδώ θα βρεις εκτός από τους λόγους που είναι σημαντική για την υγεία μας και για τον πλανήτη μας, και πολλές ωραίες συνταγές, γιατί εκτός από υγιεινά θέλουμε να τρώμε και νόστιμα!

7.Δεν πετάμε τίποτα

Είναι γεγονός ότι είναι στην κουλτούρα μας να χορταίνουμε πρώτα με το μάτι. Ακολούθησε τις συμβουλές μας για το πασχαλινό τραπέζι, ώστε να οργανώσεις τις αγορές σου με σύνεση και αν τελικά περισσέψει και κάτι να βρεις τρόπους να το αξιοποιήσεις!

Author(s)

  • Ελίνα Δελενίκα

    Head of Content Thrive Greece

    Η Ελίνα Δελενίκα είναι Head of Content του Thrive Greece.