Στα επόμενα 3 λεπτά θα μάθεις:

-Γιατί ο φόβος είναι και συνήθεια.
-Πότε η δουλειά μειώνει την αποδοτικότητα.


Τον Ιανουάριο του περασμένου έτους, πριν από την πανδημία, έδωσα συνομιλίες σε επιχειρηματίες σχετικά με τα κοινά εμπόδια στην ανάπτυξη των επιχειρήσεων τους. Αυτό που νόμιζα ότι ήταν απλώς η απάντηση στη δημιουργική διαδικασία για καλλιτέχνες και επιχειρηματίες, βλέπω τώρα ότι είναι η αλήθεια για όποιον περνάει μια περίοδο δυσφορία και ανάπτυξης. Όπως γράφει ο Eric Ries από το The Lean Startup, «όποιος δημιουργεί ένα νέο προϊόν ή μια επιχείρηση υπό συνθήκες ακραίας αβεβαιότητας είναι επιχειρηματίας ,είτε εργάζεται σε κυβερνητικό οργανισμό, είτε σε εταιρεία που υποστηρίζεται από επιχειρήσεις, είτε σε μη κερδοσκοπικό έργο …» ( Ries 2011)

Αν είστε διευθυντικά στελέχη σε μεγαλύτερες εταιρείες, είστε αυτό που ο Ries αποκαλεί «ενδοπυρηνικοί», εργάζεστε σε μια εταιρεία για να υποστηρίξετε και να ενθαρρύνετε την καινοτομία. Λόγω των ριζικών αλλαγών φέτος, μπορεί να σας ζητηθεί να συμπληρώσετε αυτόν τον ρόλο χωρίς να έχετε τα κατάλληλα εργαλεία. 

Τα καλά νέα είναι ότι οι ηγέτες των επιχειρήσεων μπορούν να λάβουν βοήθεια από τους επιχειρηματίες για το πώς να αντιμετωπίσουν τις δυσκολίες που έχουν προκαλέσει οι ριζικές αλλαγές. Οι επιχειρηματίες είναι έτοιμοι να ρισκάρουν, έχουν ένα  μεγάλο όραμα και έχουν μάθει να είναι άνετοι στο χάος. Έτοιμοι για δράση οι επιχειρηματίες μπορούν να προσφέρουν λύσεις στους ηγέτες κατά τη διάρκεια της περιόδου COVID-19.

Φόβος

Το αίσθημα φόβου κατά τη διάρκεια αυτής της πανδημίας είναι κοινό φαινόμενο. Ακόμη και οι ηγέτες των εταιρειών βρίσκονται σε μια συνεχή μάχη,  κάτι που τους βάζει σε διαδικασία επιβίωσης. Αυτή είναι μια στρατηγική αντιμετώπισης που σας δίνει την αίσθηση ότι έχετε τον έλεγχο, ενώ στην πραγματικότητα σας κρατά κλειστούς σε καινούργιες πιθανότητες.

Πάρτε, για παράδειγμα, έναν πελάτη μου που φοβόταν να χάσει τον έλεγχο. Είχε μια αναπτυσσόμενη επιχείρηση που χρειαζόταν απεγνωσμένα ένα στρατηγικό σχέδιο. Ο φόβος της και η δυσκολία να αποδεκτεί ότι δεν είχε τον έλεγχο της κατάστασης οδήγησε στην έλλειψη εμπιστοσύνης μεταξύ των υπαλλήλων του. 

Στο βιβλίο της, The 5 Second Rule, η Mel Robbins γράφει ότι ο φόβος δεν είναι αυτό που νομίζετε ότι είναι. Είναι ένα συναίσθημα – ναι. Αλλά είναι επίσης συνήθεια. Εξηγεί ότι συνηθίζεις το συναίσθημα του φόβου, οπότε επιλέγεις αυτό όπως επιλέγεις ένα ντόνατ όταν εισαι αγχώνομενος. Μπορεί να σας κάνει να αισθανθείτε οτι εχετε τον έλεγχο, αλλά δεν επιλύει τα προβλήματά σας, στην πραγματικότητα σας εμποδίζει να βρείτε τη δημιουργική λύση. Όσο πιο εύκολα μπορείτε να αντιμετωπίσετε τους φόβους σας, τόσο πιο άνετα θα επιζητάτε στο άγνωστο.

Ομίχλη

Οι επιχειρηματίες λαμβάνουν πολλούς και διαφορετικούς ρόλους στις επιχειρήσεις τους. Αυτό είναι μέρος του να είσαι το αφεντικό του εαυτού σας. Είναι δική σας δουλειά να κάνετε τα πάντα, αλλά έχετε περιορισμένο χρόνο και ενέργεια. Όταν η διαρκώς εξελισσόμενη επιχείρηση απαιτεί την προσοχή σας, οι δουλειές φαίνονται ατελείωτες – το όραμα σας θολώνει και ομίχλη εμφανίζεται.

Η ομίχλη είναι μια ένδειξη ότι η προσαρμογή είναι απαραίτητη. Όταν είστε πιεσμένοι από τον φόρτο εργασίας, είναι απαραίτητο να προσαρμοστείτε. Όταν δεν μπορείτε να δείτε πού πηγαίνετε, είναι σημαντικό να απομακρυνθείτε από τις συνηθισμένες λύσεις σας και να δείτε τα πράγματα με μια φρέσκια μάτια.

Ως ηγέτες, κάθε φορά που επεκτείνεστε σε έναν νέο χώρο ανάπτυξης και αλλαγής, θα συναντήσετε εμπόδια. Είναι δεδομένο, σύμφωνα με τον Ryan Holiday. Υπάρχουν εμπόδια για να σας βοηθήσουν να κερδίσετε τον φόβο και τις αμφιβολίες σας, να βρείτε ευκαιρίες και πληροφορίες για το νέο σας μονοπάτι. Εμπιστευτείτε τη διαδικασία.

Κούραση

Όταν το μυαλό σας τρέχει και το σώμα σας κουράζετε, καταλήγετε να χτυπάτε στον τοίχο. Πέρυσι, μια πελάτισσα μου ήρθε σε μένα τόσο εξαντλημένη επειδή δούλευε 7 μέρες την εβδομάδα συνεχόμενα, που χρειάστηκαν 3 εβδομάδες για να συνέλθει. Η πελάτισσα μου δούλευε σε αυτούς τους ρυθμούς τα δυο πρώτα χρόνια της επιχείρησης της.

Πολλές μελέτες έχουν δείξει ότι η εργασία 50+ ώρες την εβδομάδα, μειώνει την παραγωγικότητα σας λόγω κόπωσης. Η παραγωγικότητα για τους ιδιοκτήτες επιχειρήσεων, αλλά και για τους ηγέτες, είναι ζωτικής σημασίας για την ανάπτυξη των εταιριών τους. 

Με υπευθυνότητα, ο πελάτης μου έκανε μικρά διαλείμματα με αποτέλεσμα να καθιερώσει τις Κυριακές ως μέρες ξεκουράσης. Όχι μόνο ένιωθε σωματική και ψυχική ανάπαυση, αλλά άρχισε να έχει καινούργιες δημιουργικές ιδέες για την επιχείρησή της. Στη συνέχεια αναγνώρισε πώς ήθελε να προχωρήσει την επιχείρησή της, δουλεύοντας λιγότερο αυξάνοντας παράλληλα τα έσοδα της.

Και τώρα τι;

Σε όλους τους ηγέτες, τους διευθυντές, τους επόπτες – ξέρω ότι είστε κουρασμένοι. Μερικοί από εσάς μπορεί να εργάζεστε περισσότερο φέτος από ποτέ. Η κόπωση και η σύγχυση σας είναι μια φυσιολογική απάντηση σε ό,τι συμβαίνει.

Χρειάζεται μια συντονισμένη προσπάθεια για να εγκαταλείψετε τους φόβους σας, να ξεκουραστείτε και να δημιουργήσετε και να βρείτε καινούργιες λύσεις στα προβλήματα σας. Αναγνωρίστε ότι είναι μια διαδικασία. Αλλά πρέπει να ικανοποιήσετε τις ανάγκες σας εάν θέλετε να έρθει η αλλαγή. Βρείτε κάποιον που εμπιστεύεστε, ο οποίος θα σας βοηθήσει να ακολουθήσετε μια ολιστική στρατηγική, που καλύπτει την ανάγκη σας για ξεκούραση. Εμπιστευτείτε τον εαυτό σας και την ικανότητα σας να καινοτομείτε.

Διάβασε ακόμα:

Τι αποκαλύπτει ο δείκτης Recruitment Confidence Index για το β΄ 6μηνο του 2020

Έρευνα: Αύξηση του burnout λόγω της πανδημίας

Author(s)

  • Sera Lawrentz

    Business Coach

    Η Sera Lawrentz είναι Business coach και ομιλήτρια.