Στα επόμενα 2 λεπτά θα μάθεις:

– Γιατί πρέπει να βρίσκεις χρόνο για τον εαυτό σου.
– Πώς θα βάλεις τα όριά σου.


Η αίσθηση ότι μπορείς να τα κάνεις όλα τέλεια μόνο εσύ και ότι, εάν αναθέσεις κάποια πράγματα σε κάποιους άλλους, δεν θα γίνουν τέλεια, έχει τελικά ως αποτέλεσμα να περνάνε όλα από τα χέρια σου. Σωστά; Γιατί, όμως, να πρέπει όλα να γίνουν τέλεια; Μήπως το κυνήγι της τελειότητας σε πάει πίσω και είναι αυτό που σε έχει οδηγήσει τελικά να τα κάνεις όλα εσύ, με αποτέλεσμα συνεχώς να νιώθεις ότι δεν προλαβαίνεις; Ορίστε τι μπορεί να βοηθήσει:

Βρες χρόνο για τον εαυτό σου

Φυσικά, θα μου πεις πότε; Πάντα υπάρχει όμως χρόνος. Όχι από μόνος του. Εσύ θα κάνεις χώρο για αυτόν. Όταν τρέχεις για όλους και για όλα, μπορεί να νιώθεις ότι προσφέρεις, αλλά όπως έχει αποδειχτεί πρώτα θα πρέπει να φροντίζεις τον εαυτό σου, για να είσαι καλά ψυχικά και σωματικά, ώστε να μπορείς να προσφέρεις στους άλλους. Δεν είναι τυχαίο ότι κατά τη διάρκεια πτήσης στο αεροπλάνο και όταν υπάρξει έκτακτη ανάγκη και πέσουν οι μάσκες οξυγόνου, οι οδηγίες αναφέρουν ότι πρώτα οι συνοδοί των παιδιών φοράνε τη μάσκα οξυγόνου και μετά τοποθετούν την αντίστοιχη στα παιδιά. Σου λέει κάτι αυτό; Θα πρέπει να καταλάβεις ότι είναι σημαντικό να επιτρέπεις στον εαυτό σου στιγμές χαλάρωσης μέσα στην ημέρα, για να ηρεμείς και να είσαι σε θέση να διαχειριστείς αποτελεσματικά τις προκλήσεις της ημέρας.

Ζήτα βοήθεια από το στενό σου περιβάλλον

Μάθε να ζητάς βοήθεια. Γονείς, σύντροφοι, παιδιά, φίλοι. Όλοι μπορούν να σου προσφέρουν κάποια βοήθεια. Μην τους αφήνεις απ’ έξω. Για παράδειγμα, εάν δεν προλαβαίνεις να πας στο super market ζήτησέ το από το σύντροφό σου – κι αν αυτό δεν είναι εφικτό – αναζήτησε ένα super market που μπορεί το προσωπικό του να σου φέρει τα πράγματα στο σπίτι. Με αυτό τον τρόπο και χρόνο θα γλιτώσεις και θα τον αφιερώσεις σε πιο σημαντικά για σένα πράγματα. Αν έχεις παιδιά, ανάθεσέ τους μικρές υποχρεώσεις, για παράδειγμα να απλώσουν τα ρούχα ή να στρώσουν το τραπέζι (υπάρχει περίπτωση να το δουν σαν παιχνίδι κι όχι σαν αγγαρεία) χωρίς όμως να ξεχάσεις να τους πεις “ευχαριστώ” και “μπράβο”.

Αποδέξου τον τρόπο των άλλων

Εάν, για παράδειγμα, ο σύντροφός σου προθυμοποιηθεί να πλύνει τα πιάτα ή να βάλει πλυντήριο, άφησέ τον να το κάνει, ακόμα κι αν δεν κάνει κάποια πράγματα ακριβώς όπως θα ήθελες εσύ να τα κάνει. Το ίδιο ισχύει και για τα παιδιά σου, αν έχεις. Η διάθεση είναι αυτή που μετράει, και είναι αυτή που ενισχύει την αυτοεκτίμησή σου αλλά και τις σχέσεις σου με τους άλλους.

Μη διστάσεις να ζητήσεις αυτό που θέλεις

Εάν νιώθεις ότι σου έχει λείψει μία έξοδος με φίλους, δεν είναι κακό να ζητήσεις από τον σύντροφό σου να κρατήσει τα παιδιά, ώστε να βγεις και να αλλάξεις παραστάσεις. Πίστεψέ με, θα νιώσεις πολύ καλύτερα με τον εαυτό σου κι αυτές οι λίγες ώρες θα φορτίσουν τις μπαταρίες σου.

Μάθε να λες όχι 

Και βάλε τα όριά σου. Λέγοντας σε όλα «ναι» μπορεί να νιώθεις ότι γίνεσαι αρεστός στο επαγγελματικό και κοινωνικό σου περιβάλλον, όμως κάνει τελικά αυτό καλό στην αυτοεκτίμησή σου; Μάλλον, όχι! Εάν λοιπόν ανήκεις στην κατηγορία εκείνων που λένε πάντα «ναι» για να μη δυσαρεστήσεις τον συνάδελφό σου (ο οποίος προσπαθεί ενδεχομένως να σου φορτώσει τη δική του δουλειά) ή για να μη στεναχωρήσεις το σύντροφό σου (ο οποίος σου προτείνει να δείτε “σειρά” αντί να βγείτε έξω για φαγητό όπως θα ήθελες εσύ) τότε μάλλον είναι καλό – εάν νιώθεις ότι πιέζεσαι- να δώσεις προτεραιότητα στις ανάγκες σου και απλά να πεις «όχι». Εξάλλου, το θέμα είναι να προσφέρεις τον χρόνο σου, επειδή το επιλέγεις εσύ και όχι επειδή κάποιοι σε αναγκάζουν.

Μάθε περισσότερα στο mentalcare.gr.

Διάβασε ακόμα:

Μάθε Να Αναθέτεις. Κάνει Καλό!

Γιατί Θες Συνέχεια Να Ευχαριστείς Τους Άλλους;

Author(s)

  • Γεωργία-Πουλημενέα

    Κλινική Ψυχολόγος και Συστημική-Υπαρξιακή Ψυχοθεραπεύτρια

    Η Γεωργία Πουλημενέα είναι Κλινική Ψυχολόγος και Συστημική-Υπαρξιακή Ψυχοθεραπεύτρια, Επιστημονική Υπεύθυνη του Κέντρου Ψυχοθεραπείας και Συμβουλευτικής mentalcare.gr και Επιστημονική Συνεργάτης της Νευρολογικής Κλινικής Ναυτικού Νοσοκομείου Πειραιά. Επίσης εργάζεται στο Συμβουλευτικό Κέντρο Οικογένειας και Παιδιού του Δήμου Καλλιθέας.