Στα επόμενα 2 λεπτά θα μάθεις:

-Ποια είναι η αξία της αυθεντικότητας.
-Πώς η αυθεντικότητα θα σε βοηθήσει να βελτιώσεις τις σχέσεις σου.


Το έχεις σκεφτεί ποτέ; Πόσο αυθεντικός αλήθεια είσαι; Και τι σημαίνει αυθεντικότητα για σένα; Μήπως πιστεύεις ότι μπορείς να συμπεριφέρεσαι όπως θέλεις επειδή είσαι αυθεντικός και άρα αληθινός; 

Αυθεντικότητα σημαίνει να γνωρίζεις τον αληθινό σου εαυτό και να τον αγαπάς. Και αυτός να σε ακολουθεί σε όλες τις εκφάνσεις της ζωής σου. Πρόσεξε. Όχι τον τέλειο εαυτό. Όχι αυτόν που θέλουν οι άλλοι. Αλλά τον μοναδικό “εσύ”. Σημαίνει να γνωρίζεις ποιες είναι οι αξίες σου και σύμφωνα με αυτές να πορεύεσαι. 

Πόσο καλά γνωρίζεις τον εαυτό σου;   

Νομίζεις ότι είναι εύκολο να γνωρίζεις τον εαυτό σου; Πρόσεξε. Ο πραγματικός σου εαυτός δεν ορίζεται από τις καθημερινές συμπεριφορές και συνήθειες που έχεις. Ούτε από τις συνηθισμένες σου αντιδράσεις. Ορίζεται από τον βαθύτερο εαυτό σου. Από τις αξίες σου και τις πεποιθήσεις σου. Από τις αρετές σου. Τα θετικά σου στοιχεία, και τα ελαττώματα σου. Από τα θέλω σου και τα ταλέντα σου. Από τις πραγματικές ανάγκες σου. Το να μάθεις τον εαυτό σου είναι ένα μεγάλο ταξίδι μέσα από εμπειρίες, γνώση, διάβασμα, παρατήρηση, φροντίδα, εξέλιξη. Το ταξίδι της αυτογνωσίας. 

Κάνε μια ερώτηση στον εαυτό σου

“Ποιος είμαι;” Μέσα σε 1 λεπτό όρισε την ταυτότητα σου σε κάποιον που δεν σε ξέρει. Στην περιγραφή θα πρέπει να δηλώνεις (άμεσα ή έμμεσα) αξίες, θετικά, αρνητικά, ταλέντα, ενδιαφέροντα, σκοπό ζωής. Πόσο εύκολο είναι να το κάνεις; Για να απαντήσεις σε αυτή την ερώτηση θα πρέπει να γνωρίζεις ποιες είναι οι αξίες σου. Οι πραγματικά όμως δικές σου αξίες. Όχι οι αξίες άλλων (γονιών, κοινωνικού περιβάλλοντος) που έχεις υιοθετήσει σαν δικές σου (λέγονται “ψευτοαξίες” ), αλλά οι αληθινά δικές σου. Μόνο τότε θα είσαι αυθεντικός και ώριμος. Όταν πορεύεσαι σύμφωνα με τις δικές σου αξίες. Τότε το κίνητρο υλοποίησης για τις επιθυμίες σου θα είναι δυνατό. Τότε θα σταματήσεις να παίζεις τους ρόλους που οι άλλοι περιμένουν από εσένα. Και τότε θα είσαι ο αληθινός σου εαυτός. Θα είσαι αυθεντικός.

Και τι θα πετύχεις με το να είσαι αυθεντικός;  

Θα έχεις καλύτερες σχέσεις, προσωπικές και κοινωνικές. Θα είσαι πιο ήρεμος, χωρίς άγχος αποδοχής και φόβο απόρριψης. Γιατί θα σταματήσουν οι συγκρούσεις μέσα σου. Θα θέλεις να δημιουργήσεις και να εξελιχθείς. Μόνο τότε θα αποδεχθείς τον εαυτό σου και μόνο τότε θα τον αγαπήσεις. Και μόνο έτσι θα σε αποδεχθούν και θα σε αγαπήσουν και οι άλλοι. Μόνο τότε έχεις πιθανότητες να γίνεις ο άνθρωπος που θέλεις να γίνεις. 

Πρόσεξε όμως…  

Ο αυθεντικός εαυτός σημαίνει και ειλικρινής εαυτός; Και ο ειλικρινής εαυτός πόσο ειλικρινής μπορεί να είναι; Πολλές φορές με την αιτιολογία “είμαι αυθεντικός, είμαι αληθινός” υπάρχει η παγίδα να γίνεις αγενής ή να πληγώσεις με τη συμπεριφορά σου τους άλλους. Το να λες ό,τι σκεφτείς και να προσβάλεις τον άλλο δεν είναι αυθεντικότητα. Είναι αγένεια που παραβιάζει τους άγραφους κανόνες κοινωνικής συμπεριφοράς. Να είσαι αυθεντικός στις πράξεις σου, στα συναισθήματα σου, στο να εκφράζεις τα θέλω σου. Παράλληλα, όμως, να φροντίζεις να διατηρείς την απαραίτητη ισορροπία στις σχέσεις σου. 

Διάβασε ακόμα:

Ο Μικρός Σαμποτέρ Μέσα Σου

Πες Έναν Καλό Λόγο. Μπορείς

Author(s)

  • Η Νανά Συγκούνα είναι πιστοποιημένη life, mindset and executive coach, πιστοποιημένη NLP practitioner και δικηγόρος. Σπούδασε life coaching και συμβουλευτική στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου. Συνέχισε με επιπλέον σπουδές στο life coaching στην Coaching Evolution International London Academy. Πιστοποιήθηκε από τον παγκόσμιο φορέα coaching EMCC global. Έχει εκπαιδευθεί στο executive coaching καθώς και στο mindfulness. Πραγματοποιεί ατομικές και group coaching συνεδρίες, συνεργάζεται με εταιρίες δουλεύοντας με τα στελέχη ολιστικά μέσα από μια well-being coaching προσέγγιση. Επίσης πραγματοποιεί σεμινάρια και ομιλίες, αρθρογραφεί πάνω σε θέματα coaching και έχει και το δικό της site https://www.nanasigouna.com/.