Συμβουλή #24: Βρες Την (Χαμένη) Αυτοπεποίθησή Σου

Καινούργια δουλειά, καινούργια σχέση, καινούργια αρχή, νέες γνωριμίες. Μήπως οποιαδήποτε αλλαγή σου προκαλεί αμφιβολίες, ανασφάλειες και φόβο ότι θα αποτύχεις; Ότι τίποτα δεν θα πάει όπως το έχεις σχεδιάσει; Αμφισβητείς τον εαυτό σου, γεμίζεις αρνητικές σκέψεις και πριν καλά καλά αρχίσεις την προσπάθειά σου, νιώθεις ότι έχεις αποτύχει; Μήπως τελικά δεν έχεις και τόση εμπιστοσύνη στον εαυτό και τις δυνάμεις σου;

“Οι αμφιβολίες μας είναι προδότες και συχνά μας κάνουν να χάνουμε ένα κέρδος που, αν τολμούσαμε, θα ήταν καλό για εμάς” – Σαίξπηρ

Η αυτοπεποίθηση είναι προϊόν εσωτερικής δύναμης. Σε κάνει να προχωράς μπροστά, να αναλαμβάνεις δράση και να ξεπερνάς τους φόβους και τις αμφιβολίες σου. Και έρχεται σταδιακά. Όταν ξεκινάς τη νέα σου προσπάθεια, ίσως δεν πιστεύεις στον εαυτό σου. Όσο όμως περνάει ο καιρός, η αυτοπεποίθηση είναι το κρυφό σου όπλο που σε οδηγεί ένα βήμα πιο κοντά στο όνειρό σου. Το θέμα είναι τι κάνεις για να την βρεις. Εμείς σου προτείνουμε τα εξής:

1.Σε κάθε αλλαγή και κάθε νέα προσπάθεια, μην σταματάς να εμψυχώνεις τον εαυτό σου και να σκέφτεσαι θετικά. Αυτή η δύναμη θα σου δώσει ώθηση και θα εκμηδενίσει κάθε αμφιβολία και ανασφάλεια για το άγνωστο, αλλά και κάθε φόβο αποτυχίας.

2. Αντιμετώπισε κάθε νέα πρόκληση σαν μία ευκαιρία να μάθεις περισσότερα για τον εαυτό σου και τις δυνατότητές σου και σαν μία εμπειρία που θα σε ωριμάσει. Να θυμάσαι ότι ποτέ δεν ξέρεις πού μπορείς να φτάσεις αν δεν προσπαθήσεις.

3. Για μία τόνωση αυτοπεποίθησης μπορείς πάντα να στραφείς σους δικούς σου ανθρώπους – τους φίλους και την οικογένειά σου – και να ζητήσεις την βοήθειά τους.

4. Αποδέξου τον εαυτό σου όπως είναι. Μάθε να εκτιμάς την παραμικρή του λεπτομέρεια, τονίζοντας τα θετικά στοιχεία και μη δίνοντας σημασία στα αρνητικά. Αν σε βοηθάει, φτιάξε μία λίστα με τα υπέρ και τα κατά σου.

5. Μην κάνεις το λάθος να περιμένεις την κατάλληλη στιγμή για να κάνεις μία αλλαγή. Δεν ξέρεις ποτέ πότε θα έρθει. Αντίστοιχα, μην περιμένεις να είσαι τέλειος για να αναλάβεις δράση. Η κατάλληλη στιγμή είναι τώρα και η θέλησή σου για αλλαγή θα σου δώσει τη δύναμη που χρειάζεσαι για να την καταφέρεις.

Credit: Στέφανος Παπαδόπουλος

 

Ανακάλυψε περισσότερους τρόπους για να έρθεις πιο κοντά στην ευεξία στο βιβλίο “Καλημέρα Χαρά” της Agapi Stassinopoulos. Βρες εδώ όλα τα μικρά βήματα και τις απλές συμβουλές που θα σε βοηθήσουν να κάνεις την ζωή σου καλύτερη.