Στα επόμενα 3 λεπτά θα μάθεις:

-Πόσο σημαντική είναι η πρωινή σου ρουτίνα.
-Ποια μικροβήματα να ακολουθήσεις.


Είναι δύσκολο να βρούμε ακόμη και μία πλευρά της ζωής μας που δεν έχει επηρεαστεί από την πανδημία του κορονοϊού. Αυτή η κρίση έχεις αναστατώσει ζωές και προγράμματα για τους ανθρώπους σε όλον τον κόσμο. Και τώρα, που τα γυμνάσια και τα λύκεια έχουν κλείσει και ένας μεγαλός αριθμός εταιρειών στηρίζονται στην τηλεργασία για να αποτρέψουν την εξάπλωση του ιού, μπορεί να μοιάζει ιδιαίτερα δύσκολο να πετύχουμε κάποια επίφαση φυσιολογικότητας στην καθημερινότητά μας. Και αυτό μπορεί να είναι αγχωτικό: πάνω από το 80% των ανθρώπων ισχυρίζονται ότι ανησυχούν για τις αλλαγές στην ρουτίνα τους και τις δομές στην νέα πραγματικότητα, σύμφωνα με μία έρευνα του Thrive Global, στην οποία συμμετείχαν 5.000 άτομα.

Η καθιέρωση επιτυχημένων νέων συνηθειών -όταν δεν μπορούμε να κρατήσουμε τις παλιές- είναι το κλειδί. Μία έρευνα από το Virginia Commonwealth University αποκάλυψε ότι μία συνεπής πρωινή ρουτίνα βοήθησε τους ανθρώπους να κοιμούνται πιο γρήγορα και πιο ήρεμα το βράδυ. Ο καλός ύπνος είναι πάντα σημαντικός, αλλά κάποιες φορές χρειάζεται να προστατεύσουμε το ανοσοποιητικό μας σύστημα περισσότερο από άλλες φορές. Μία έρευνα από το Πανεπιστήμιο του Τούμπινγκεν διαπίστωσε ότι η στέρηση του ύπνου μειώνει την αποτελεσματικότητα των κυττάρων που καταπολεμούν τους ιούς και τα παθογόνα. 

Και οι ρουτίνες δεν ενισχύουν μόνο την σωματική μας υγεία, αλλά ενισχύουν και την πνευματική μας ευεξία, περιορίζοντας τη γενικότερη αίσθηση άγχους μέσα στην ημέρα, σύμφωνα με έρευνα του Organizational Behavior and Human Decision Processes. Αυτή η έρευνα επίσης αποκάλυψε ότι σε μία στιγμή άγχους ή ταραχής, το να καταφύγεις σε ένα τελετουργικό ή μία ρουτίνα είναι πιο αποτελεσματικό για τον περιορισμό του άγχους από το να προσπαθήσεις απλά να ηρεμήσεις. 

Πάνω από το 80% των ανθρώπων ισχυρίζονται ότι ανησυχούν για τις αλλαγές στην ρουτίνα τους και τις δομές στην νέα πραγματικότητα.

Είσαι έτοιμος να ξεκινήσεις να χτίζεις πρωινές ρουτίνες και αρχίσεις την ημέρα σου σωστά; Αυτά τα Μικροβήματα- είναι μικρές, επιστημονικά αποδεδειγμένες ενέργειες που μπορείς να υιοθετήσεις άμεσα για να χτίσεις συνήθειες που βελτιώνουν σημαντικά τη ζωή σου- θα βοηθήσουν:

Στην αρχή κάθε μέρας, κάνε μία λίστα με τα 3 πιο σημαντικά πράγματα που θες να ολοκληρώσεις εκείνη τη μερα. 

Ελλείψει των συνηθισμένων σου ρουτίνων στο γραφείο, είναι πολύ εύκολο να χάσεις τη συγκέντρωσή σου. Απόκτησε διαύγεια και οργάνωση με 3 καθημερινούς στόχους:

Κάθε πρωί, ντύσου σαν να πήγαινες στο γραφείο 

Το να δουλεύεις φορώντας ό,τι θα φορούσες στο γραφείο, αντί για τις πιτζάμες σου, δίνει σήμα στον εγκέφαλό σου ότι σε κατάσταση εργασίας.

Ξεκίνα κάθε μέρα με μία γρήγορη άσκηση ευγνωμοσύνης 

Κατάγραψε στο σημειωματάριο της δουλειάς σου ένα πράγμα, για το οποίο νιώθεις ευγνωμοσύνη σήμερα, είτε πρόκειται για την ευκαιρία να περάσεις περισσότερο χρόνο με την οικογένειά σου, ο χρόνος που κερδίζεις από τις μετακινήσεις ή η οικεία θέα από το παράθυρό σου. Η επιστήμη δείχνει ότι οι εργαζόμενοι με ευέλικτο ωράριο αισθάνονται περισσότερη ευγνωμοσύνη, οπότε αξιοποίησε αυτόν το χρόνο για να την νιώσεις.

Διάβασε ακόμα:

Από τον υπολογιστή του γραφείου σε εκείνον του σπιτιού. Ποιες εφαρμογές χρειάζεσαι για να δουλεύεις καλύτερα

Κορονοϊός: πώς να δουλεύεις από το σπίτι χωρίς άγχος

Author(s)

  • Danielle Sinay

    Συντάκτρια στο Thrive Global

    Η Danielle Sinay είναι συντάκτρια στο Thrive Global.