Στα επόμενα 3 λεπτά θα μάθεις:

-Ότι το βούτυρο σε βοηθάει να αναπνέεις καλύτερα!
-Πώς μπορείς να κάνεις το παιδί σου να φάει λαχανικά.


Γενικά ο οι άνθρωποι παλιότερα χρησιμοποιούσαν στη διατροφή τους το βούτυρο περισσότερο από ό,τι σήμερα. Πλέον, αρκετά μεγάλη μερίδα ανθρώπων τείνει να το αποφεύγει. Κι όμως τις τελευταίες τρεις δεκαετίες, στις οποίες έχουμε αποτινάξει τα κορεσμένα λιπαρά, η παχυσαρκία, οι καρδιακές παθήσεις, ο διαβήτης και ο καρκίνος είναι σε άνοδο. Στην πραγματικότητα, οι τρεις πρώτες βρίσκονται σε επιδημικές διαστάσεις. Εν μέρει, η επιδημία της παχυσαρκίας οφείλεται στην έμφαση στα χαμηλά σε λιπαρά τρόφιμα που δεν μας χορταίνουν, ούτε μας ικανοποιούν πραγματικά. Θα έλεγα, όμως, ότι το βούτυρο ως τροφή είναι παρεξηγημένη και αδίκως καταλήγουν κάποιοι να το αποφεύγουν. Πράγμα που οφείλεται κυρίως στην παραπληροφόρηση που ίσως υπάρχει.

Αυτό που ίσως δεν γνωρίζουν είναι ότι πολλές από τις μελέτες που δείχνουν ότι τα κορεσμένα συσχετίζονται με καρδιακές παθήσεις είναι λανθασμένες γιατί οι ερευνητές δεν εξέτασαν ξεχωριστά τα trans λιπαρά και τα κορεσμένα, αλλά τα συγκέντρωσαν όλα μαζί. Πλέον, γνωρίζουμε με βεβαιότητα ότι τα trans λιπαρά από τα μερικώς υδρογονωμένα φυτικά έλαια είναι αυτά που προκαλούν οξείδωση, ελεύθερες ρίζες και βλάβες σε ιστούς οργάνων, όπως τις αρτηρίες και την καρδιά. Ένα άλλο σφάλμα σε αυτά τα συμπεράσματα είναι ότι χρησιμοποίησαν συμβατικό βοδινό κρέας που τράφηκε με σιτηρά. Το κρέας από αγελάδες ελευθέρας βοσκής έχει λιγότερα λιπαρά και το πιο σημαντικό είναι ότι το λίπος του είναι πλούσιο σε πολύ CLA (συζευγμένο λινολεϊκό οξύ) που είναι ένα υγιεινό λίπος. Το συζευγμένο λινολεϊκό οξύ βρίσκεται στο βούτυρο από αγελάδες ελευθέρας βοσκής.

Σε κάθε περίπτωση είναι σημαντικό να γνωρίζει κανείς γιατί ακριβώς το βούτυρο είναι χρήσιμο στον οργανισμό μας και δεν θα πρέπει να εξαιρείται από τη διατροφή μας.

Γιατί να βάλεις το βούτυρο στη ζωή σου

1.Έχει πολλά θρεπτικά συστατικά

Υπάρχουν πολλά άλλα θρεπτικά συστατικά στο βούτυρο, όπως ω-3 λιπαρά οξέα και λεκιθίνη που βοηθούν στο μεταβολισμό της χοληστερόλης και άλλων λιπών. Επίσης χοληστερόλη, το δομικό στοιχείο όλων των ορμονών και μια επισκευαστική ουσία, τα γλυκοσφιγγολιπίδια που προστατεύουν από γαστρεντερικές λοιμώξεις.

2.Είναι πλούσιο σε λιποδιαλυτές βιταμίνες

Το βούτυρο είναι πλούσιο σε λιποδιαλυτές βιταμίνες Α, D, Ε και K2. Στην πραγματικότητα, η βιταμίνη Α απορροφάται και χρησιμοποιείται από τον οργανισμό μας ευκολότερα από το βούτυρο σε σχέση με άλλα τρόφιμα.

3.Βοηθάει στην απορρόφηση βιταμινών και μετάλλων

Ίσως δεν το γνωρίζεις, αλλά οι βιταμίνες και τα μέταλλα χρειάζονται λίπος για να απορροφηθούν. Παραδοσιακά, οι άνθρωποι παλιότερα έβαζαν βούτυρο στα λαχανικά επειδή γνώριζαν ότι οι βιταμίνες και τα μέταλλα στα λαχανικά χρειάζονται ενεργοποιητές από το λίπος, προκειμένου να απορροφηθούν από το σώμα. Η τάση όμως να τρωμε λαχανικά νερόβραστα ή μαγειρεμένα στον ατμό χωρίς καθόλου βούτυρο μπορεί να σημαίνει λιγότερο αποτελεσματική απορρόφηση βιταμινών. Επίσης, τα θρεπτικά συστατικά στο βούτυρο, όπως οι βιταμίνες Α και D, βοηθούν στην απορρόφηση μετάλλων απαραίτητων για υγιή οστά και δόντια.

4.Έχει αντιοξειδωτική δράση

Είναι καταρχήν μια πολύ πλούσια πηγή ενός ισχυρού αντιοξειδωτικού, του σεληνίου. Οι βιταμίνες που έχει το βούτυρο A, D και E δρουν ως αντιοξειδωτικά που προστατεύουν από τις βλάβες των ελεύθερων ριζών που εξασθενούν τις αρτηρίες και επηρεάζουν την καρδιά. Το βούτυρο περιέχει θρεπτικά συστατικά που μας προστατεύουν από καρδιακές παθήσεις, διαβήτη και καρκίνο.

5.Εμπεριέχει έναν παράγοντα «αντι-δυσκαμψίας»

Επιπλέον, το βούτυρο έχει ένα μοναδικό θρεπτικό συστατικό, τον παράγοντα Wulzen που θεωρείται παράγοντας “αντι-δυσκαμψίας”. Συγκεκριμένα προστατεύει από την ασβεστοποίηση των αρθρώσεων, την εκφυλιστική αρθρίτιδα και τη σκλήρυνση των αρτηριών.

6.Βοηθάει τους πνεύμονες

Το βούτυρο είναι πολύ σημαντικό για την ανάπτυξη και τη λειτουργία των πνευμόνων. Οι κυψελίδες είναι οι μικροσκοπικοί σάκοι που τερματίζουν τους μικρούς αεραγωγούς και είναι υπεύθυνες για την ανταλλαγή αερίων: διοξείδιο του άνθρακα με οξυγόνο. Μία ουσία γνωστή ως επιφανειοδραστική ουσία τροφοδοτεί τις κυψελίδες. Αυτή η ουσία είναι ένα ειδικό φωσφολιπίδιο με 100% κορεσμένα λιπαρά που υπάρχει στο βούτυρο. Αν καταναλώνουμε πολλά μερικώς υδρογονωμένα έλαια, τα trans λιπαρά χρησιμοποιούν τα φωσφολιπίδια στη θέση των κορεσμένων με αποτέλεσμα οι πνεύμονες να μην λειτουργούν τόσο αποτελεσματικά.

7.Είναι βελτιωτικό της γεύσης

Είναι γεγονός. Αν στα παιδιά σου δεν αρέσουν τα λαχανικά, δοκίμασε να βάλεις περισσότερο βούτυρο σε αυτά και είμαι σίγουρη πως θα τα αγαπήσουν. Επίσης, κάθε φορά που αισθάνεσαι επιθυμία για γλυκό, μπορείς να δοκιμάσεις να φας λίγο βούτυρο. Θα διαπιστώσεις ότι η ανάγκη σου για γλυκό θα εξαφανιστεί.

Διάβασε ακόμα:

Γιατί Δεν Χάνεις Κιλά Αφού Κάνεις Διατροφή Και Γυμναστική

7 Διατροφικοί Μύθοι Που Πρέπει Να Διαλύσεις

Author(s)

  • Dr. Ελένη Παπαγιαννίδου

    κλινική διαιτολόγος

    Η Dr. Ελένη Παπαγιαννίδου είναι κλινική διαιτολόγος στο Γ.Ν. Ασκληπιείο Βούλας και μέλος του Διοικητικού του Πανελλήνιου Συλλόγου Νοσοκομειακών Διαιτολόγων. Συμμετέχει ως ομιλήτρια σε πολλά συνέδρια, επιστημονικές εκδηλώσεις και δράσεις ευαισθητοποίησης σε θέματα διατροφής. Tα τελευταία χρόνια ασχολείται ιδιαίτερα με τη κετογονική διατροφή ως θεραπευτικό εργαλείο για πολλές παθήσεις.