Ως φροντιστής καλείσαι να διαχειριστείς αλλαγές στην καθημερινότητά σου που θα επηρεάσουν και την δική σου ζωή και του ατόμου το οποίο φροντίζεις. Και στην προσπάθειά σου να δώσεις τον καλύτερό σου εαυτό, πέρα από αυτές τις αλλαγές, καλείσαι να διαχειριστείς και τις εναλλαγές συναισθημάτων σου: ελπίδα, αγάπη, χαρά, θυμός, στενοχώρια, άγχος και φόβος για το άγνωστο και για όσα σου επιφυλάσσει το μέλλον. 

Ο φόβος και το άγχος είναι από τα πιο δύσκολα συναισθήματα γιατί μπορεί να σε οδηγήσουν σε λάθος κινήσεις, σε παρορμητικές αποφάσεις και σε συμπεριφορές που κάθε άλλο παρά σε προστατεύουν από αυτό που φοβάσαι. Ο υπερβολικός φόβος και το υπερβολικό άγχος θολώνουν το μυαλό και δεν μπορείς να σκεφτείς λογικά. Γι΄αυτό θα πρέπει να μάθεις να διαχειρίζεσαι τον φόβο και το άγχος σου και να μην τα αφήνεις να σε κατακλύζουν. 

Πώς όμως θα μπορέσεις να το κάνεις αυτό; Οι συμβουλές που ακολουθούν θα σε βοηθήσουν να τα καταφέρεις:

1.Εκφράσου 

Όποια και αν είναι η κατάσταση του ατόμου που φροντίζεις, σίγουρα δεν είναι εύκολο να βλέπεις το αγαπημένο σου πρόσωπο να καλείται να διαχειριστεί την πάθησή του. Το να εκφράσεις τον φόβο σου όμως είναι το πρώτο βήμα για την αντιμετώπιση και την αποδυνάμωση αυτών των συναισθημάτων. Μπορείς να μοιραστείς τους φόβους και τις ανησυχίες σου με το άτομο που φροντίζεις. Το να του δείξεις πώς πραγματικά αισθάνεσαι δεν αποτελεί σημάδι αδυναμίας και οι ειλικρινείς συζητήσεις μόνο καλό μπορούν να σας κάνουν, προετοιμάζοντάς σας για τις αλλαγές που ενδεχομένως φέρει το μέλλον. Το ίδιο φυσικά μπορείς να κάνεις και με ένα μέλος της οικογένειάς σου ή τους φίλους σου που δεν εμπλέκονται συναισθηματικά άμεσα με εσένα, με έναν ειδικό, μία ομάδα υποστήριξης ή κάποιον άλλον φροντιστή. 

2.Εστίασε στο παρόν

Όσο δύσκολο και αν είναι, μην αναλώνεσαι σε σκέψεις που αφορούν στο μέλλον ή το παρελθόν, αλλά προσπάθησε να εστιάσεις στο σήμερα. Αποδέξου την πραγματικότητα και προσπάθησε να ζεις και να απολαμβάνεις την κάθε στιγμή με το αγαπημένο σου πρόσωπο. Αυτό θα βοηθήσει και εσένα και εκείνο. Δοκιμάστε καινούργια πράγματα και περάστε ποιοτικό χρόνο μαζί. Εξάλλου κανείς δεν προχώρησε μπροστά κοιτώντας προς τα πίσω και κανείς δεν μπορεί να προβλέψει με ακρίβεια το μέλλον!

3.Αναγνώρισε το σπουδαίο έργο σου

Σαν φροντιστής καλείσαι να κάνεις επιλογές και να πάρεις ακόμα και ενδεχομένως ιατρικές αποφάσεις μόνος σου, χωρίς την βοήθεια κανενός. Είναι πολύ δύσκολο να ξέρεις τι είναι σωστό και τι όχι και αυτό από μόνο του είναι τρομακτικό. Γιατί το άγνωστο και το αβέβαιο πάντα μας τρομάζουν και μας προκαλούν επιπλέον άγχος. Ωστόσο, αυτό που κάνεις – το γεγονός ότι φροντίζεις ένα αγαπημένο σου πρόσωπο – είναι σπουδαίο. Και μπορεί να μην αισθάνεσαι πάντα έτσι, αλλά έτσι είναι. Γι’ αυτό προσπάθησε κάθε τόσο να το αναγνωρίζεις και να το συνειδητοποιείς κι εσύ ο ίδιος. Όσο δύσκολο συναισθηματικά και αν είναι το ταξίδι του φροντιστή, το άτομο που φροντίζεις είναι τυχερό γιατί έχει εσένα να το φροντίζεις. Να το θυμάσαι αυτό. 

4.Πάρε αποφάσεις με καθαρό μυαλό 

Όταν αισθάνεσαι τον φόβο και το άγχος να σε κατακλύζουν και καλείσαι να πάρεις μία απόφαση, από την πιο μικρή μέχρι την πιο μεγάλη, λόγω της συναισθηματικής σου κατάστασης, το πιθανότερο είναι ότι δεν μπορείς να σκεφτείς με καθαρό μυαλό.  Γι΄αυτό κάνε μία παύση και προσπάθησε να χαλαρώσεις το μυαλό και το σώμα σου. Προσπάθησε να αποσπάσεις την προσοχή σου και να ασχοληθείς με κάτι άλλο. Δώσε στον εαυτό σου τον χώρο και τον χρόνο να χαλαρώσει και να σκεφτεί με καθαρό μυαλό και ψυχραιμία πριν πάρεις σημαντικές αποφάσεις. 

5.Μην ξεχνάς την δύναμη της αναπνοής 

Επειδή όπως είπαμε δεν μπορείς να πάρεις αποφάσεις όταν κατακλύζεσαι από τον φόβο και το άγχος, αφιέρωσε λίγα λεπτά για να μπορέσεις να ηρεμήσεις και να πάρεις μερικές βαθιές αναπνοές. Η απλή αυτή λειτουργία, οξυγονώνει το σώμα σου, διώχνει κάθε άλλη σκέψη από το μυαλό σου και σου δίνει δύναμη να ανασυνταχθείς και να συγκεντρωθείς σε αυτό που πρέπει να κάνεις. 

Διάβασε ακόμα:

“ΠΡΩΤΑ ΕΣΥ”: Έναρξη προγράμματος στήριξης φροντιστών 

Είσαι φροντιστής; Μάθε να φροντίζεις πρώτα τον εαυτό σου