Ξέρεις ότι η Ιδεοψυχαναγκαστική Διαταραχή εκδηλώνεται στο περίπου 2 με 3% στον γενικό πληθυσμό, δηλαδή σε περίπου έναν στους 40 ανθρώπους; Τι εννοούμε όμως με τον όρο Ιδεοψυχαναγκαστική Διαταραχή και τι ρόλο παίζει ο φόβος στους ιδεοψυχαναγκασμούς και συγκεκριμένα ο εσωτερικός φόβος; Υπάρχουν παράγοντες που οδηγούν στην Ιδεοψυχαναγκαστική Διαταραχή και ποια είναι η σχέση της με την ευφυΐα; Και τέλος, υπάρχουν θετικά αν ένα άτομο πάσχει από μία τέτοιου είδους διαταραχή; Ο ψυχοδυναμικός ψυχολόγος Γιώργος Παπαγεωργίου, διευθυντής στην εταιρεία ΨΥΧΙΚΗ ΦΡΟΝΤΙΔΑ, απαντάει στις ερωτήσεις μας.

Διάβασε περισσότερα για την Ιδεοψυχαναγκαστική Διαταραχή εδώ.

Ο Γιώργος Παπαγεωργίου είναι διευθυντής & επόπτης επιστημονικού προσωπικού στη Ψυχική Φροντίδα. Έχει σπουδάσει Ψυχολογία στην Αγγλία και έχει κάνει μεταπτυχιακή εκπαίδευση στην Ψυχολογία της Υγείας. Παρότι έχει λάβει αρχικά Συστημική εκπαίδευση, πλέον τον ελκύει η προσέγγιση Σχεσιακής Ψυχανάλυσης (Relational Psychoanalysis). Έχει μεγάλη εμπειρία στην παρακολούθηση και παροχή συμβουλών σε θεραπευόμενους με κατάθλιψη, αγχώδεις διαταραχές, χαρακτηρολογικές δυσλειτουργίες. Έχει συνιδρύσει την εταιρεία “Ψυχική Φροντίδα ΙΚΕ” (www.psychikifrontida.gr) και μεταξύ άλλων συμβουλεύει με εποπτικό ρόλο τούς επιστημονικούς συνεργάτες της “Ψυχικής Φροντίδας”. Η πλούσια εμπειρία του τον οδήγησε στη δημιουργία της πρώτης οργανωμένης μονάδας παροχής ψυχικής φροντίδας κατ’ οίκον στην Ελλάδα. Είναι μέλος των Group Analytic Society International και International Association for Relational Psychoanalysis & Psychotherapy (IARPP) – ΗΠΑ.

Author(s)

  • Η συντακτική ομάδα του Thrive Greece αποτελείται από δημοσιογράφους και επιστημονικούς συνεργάτες από τον χώρο της υγείας και της ευεξίας, της αποδοτικότητας, της ψυχολογίας, της αυτοβελτίωσης, της διατροφής και του fitness.