Ποιο είναι το ένα πράγμα που ελπίζεις ότι θα κάνουν οι νέοι άνθρωποι στη ζωή σου φέτος το καλοκαίρι; Πρόσφατα έκανα αυτήν την ερώτηση στον παππού ενός από τους φοιτητές μου. Χωρίς δισταγμό, έσκυψε και μου είπε με μεγάλη σιγουριά, “Θα έλεγα να απομακρυνθούν από τις οθόνες!”

Δεν θα μπορούσα να συμφωνήσω περισσότερο. 

Με τον ερχομό του Σεπτέμβρη, τι θα αναπολούν οι νέοι; Θα νοσταλγούν ατελείωτα πρωινά, μεσημέρια και βράδια μπροστά από την οθόνη του κινητού τους; Για πάρα πολλούς φοιτητές, αυτό ήταν μια αναγκαία πραγματικότητα για περισσότερο από ένα χρόνο. 

Η πιο βαθιά μου ελπίδα για τους νέους φέτος το καλοκαίρι είναι να περάσουν όσο περισσότερο χρόνο γίνεται χωρίς οθόνες, μιλώντας στους ανθρώπους σε 3 διαστάσεις, αντί για 2. Ο μπλε ουρανός έχει να προσφέρει πολλά περισσότερα από το μπλε φως της οθόνης σου. 

Η επαφή με τη φύση βελτιώνει την ψυχική υγεία

Πρόσφατη έρευνα δείχνει μια εντυπωσιακή σχέση μεταξύ των πράσινων χώρων και της ψυχικής υγείας. Οι νέοι άνθρωποι που μεγαλώνουν δίπλα στην πρασινάδα, είναι λιγότερο πιθανό να υποφέρουν από κατάθλιψη, άγχος και άλλες ψυχικές διαταραχές. Αυτό ισχύει τόσο για τα παιδιά που μεγαλώνουν στις πόλεις, όσο και για αυτά που μεγαλώνουν σε επαρχιακές κοινότητες. 

Τι είναι τόσο ιδιαίτερο σε σχέση με τη φύση; Πολλά πράγματα, μάλλον. Ένα είναι ότι η φυσική ομορφιά τείνει να προσελκύει την προσοχή μας “με σύνεση”, όπως αναφέρουν οι επιστήμονες. Ο ήλιος, το φεγγάρι και τα αστέρια μας ελκύουν τρυφερά να παρατηρήσουμε και να σκεφτούμε και μερικές φορές μας γεμίζουν με θαυμασμό. Αντιθέτως, τα social media και οι διαφημίσεις μας τραβούν την προσοχή με το ζόρι και μας αναγκάζουν να υποκύψουμε. 

Μην αφήσεις τους νέους ανθρώπους στη ζωή σου να περάσουν το φετινό καλοκαίρι κολλημένοι στις συσκευές τους. Τους αγαπάς πολύ. Προγραμμάτισε ένα πικ νικ στο πάρκο, μια πεζοπορία στη φύση ή ακόμα και μια βόλτα στη γειτονιά. Και δώσε στους νέους ανθρώπους την ευκαιρία να εξερευνήσουν μόνοι τους.

Διάβασε ακόμα:

Η παγίδα που βολεύει!

Επιστροφή στην κανονικότητα: Μια ευκαιρία ζωής για μια νέα αρχή

Author(s)

  • Angela Duckworth

    Συνιδρύτρια , CEO

    Character Lab

    H Angela Duckworth είναι συνιδρύτρια και CEO του Character Lab, ενός ΜΚΟ η αποστολή του οποίου είναι να παρέχει επιστημονικό υλικό που βοηθάει τα παιδιά του κόσμου να πετύχουν στην ζωή τους. Είναι επίσης καθηγήτρια ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια. Παλαιότερα, δίδασκε φυσική και μαθηματικά σε πολλά σχολεία της Νέας Υόρκης.