Στα επόμενα 3 λεπτά θα μάθεις:

-Πώς θα σε ωφελήσει μία βόλτα στο πάρκο.
-Πώς θα σε βοηθήσουν οι φωτογραφίες.


Για να φροντίσεις το σώμα σου, ένα από τα πράγματα που κάνεις είναι η γυμναστική. Για να φροντίσεις το μυαλό σου όμως τι κάνεις; Υπάρχουν πολλά που μπορείς να εφαρμόσεις καθημερινά για να ενδυναμώσεις τον εγκέφαλό σου. Ένα από αυτά είναι η επαφή με την φύση καθώς είναι επιστημονικά αποδεδειγμένο ότι σε βοηθάει πνευματικά.

Η επαφή με τη φύση βοηθάει την πνευματική σου υγεία

Έρευνες δείχνουν ότι η ύπαιθρος μπορεί να βελτιώσει την διάθεσή σου. Ερευνητές του Stanford ανακάλυψαν πρόσφατα ότι μία βόλτα στο δάσος μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης κατάθλιψης. Σύμφωνα με παρόμοια έρευνα άτομα που διαβιούν σε προάστια έχουν 20% λιγότερο άγχος και 40% καλύτερη διάθεση σε σχέση με όλους εκείνους που μένουν στην πόλη.

Μία βόλτα στο πάρκο μειώνει την πνευματική κούραση

Η ικανότητα του ανθρώπινου εγκεφάλου να παραμένει συγκεντρωμένος είναι περιορισμένη και ο συνεχής θόρυβος της πόλης σίγουρα δεν βοηθάει σε αυτό. Οι έντονοι ρυθμοί και οι απαιτήσεις της ζωής στην πόλη αυξάνουν σταδιακά την πνευματική κούραση. Από την άλλη, η φύση έχει χαλαρωτικές ιδιότητες και μπορεί να σε βοηθήσει να αποβάλλεις το στρες της πόλης. Έρευνα του 2015 που δημοσιεύθηκε στο British Journal of Sports Medicine, ανακάλυψε ότι μία βόλτα στο πάρκο μπορεί να μειώσει την πνευματική κούραση και να σε αποφορτίσει. Ακόμα και αν έχεις περπατήσει μόλις μισό χιλιόμετρο. Αν έχεις λοιπόν κάποιο πάρκο κοντά στο γραφείο σου κάνε ένα ολιγόλεπτο διάλειμμα. Ακόμα και μία γρήγορη βόλτα θα σε αναζωογονήσει και θα σε βοηθήσει να είσαι πιο συγκεντρωμένος στη δουλειά σου όταν επιστρέψεις στο γραφείο.

Η φύση σε ωφελεί ακόμα και μέσα από φωτογραφίες

Αν πάλι μένεις σε μία περιοχή που δεν έχει ένα πάρκο κοντά, δεν πειράζει. Υπάρχει άλλη λύση. Η φύση μπορεί να σε ωφελήσει ακόμα και μέσα από μία φωτογραφία. Ερευνητές ανακάλυψαν ότι όσοι από τους ασθενείς ενός νοσοκομείου είχαν στο δωμάτιό τους παράθυρο με πράσινη θέα, θεραπεύονταν πιο γρήγορα σε σχέση με τους υπόλοιπους ασθενείς. Καθώς όμως δεν ήταν εφικτό όλοι οι ασθενείς να έχουν ανάλογο δωμάτιο, οι ερευνητές έκαναν το εξής πείραμα: έδωσαν στους ασθενείς που δεν είχαν δωμάτιο με θέα, φωτογραφίες τοπίων της φύσης. Παρατήρησαν ότι οι φωτογραφίες είχαν θεραπευτικές ιδιότητες, καθώς μείωναν τα επίπεδα άγχους τους.

Η θέα της θάλασσας μειώνει το άγχος

Αν είσαι από τους τυχερούς που μένουν κοντά στην θάλασσα, αφιέρωσε λίγη ώρα και παρατήρησέ την. Είναι επιστημονικά αποδεδειγμένο ότι η εικόνα της θάλασσας μειώνει την πιθανότητα εμφάνισης κατάθλιψης και μειώνει σημαντικά τα επίπεδα άγχους ενώ εκτός από την εσωτερική ηρεμία και γαλήνη που σου προσφέρει, το νερό βοηθάει και την δημιουργικότητά σου.

Έχεις πολλούς τρόπους και επιλογές για βελτιώνεις καθημερινά την πνευματική σου υγεία και ευεξία. Γι΄αυτό βγες έξω και πέρασε χρόνο στην φύση. Αν πάλι δεν έχεις την δυνατότητα να το κάνεις, οι φωτογραφίες είναι μία εξίσου καλή λύση. 

Διάβασε ακόμα:

Πώς Να Αλλάξεις Τη Διάθεσή Σου, Όταν Νιώθεις Πεσμένος

Πού Να Μετακομίσεις Και Γιατί;

Author(s)

  • Amy Morin

    ψυχοθεραπεύτρια

    Η Amy Morin είναι ψυχοθεραπεύτρια, σύμβουλος ψυχικής υγείας και συγγραφέας best seller.