Στα επόμενα 3 λεπτά θα μάθεις:

-Ποια διαδικασία χαλάρωσης να ακολουθήσεις.
-Πώς να κάνεις θετικές υποβολές στον εαυτό σου.


Θυμάσαι πότε ήταν η τελευταία φορά που ξέχασες κάτι; Πέρα από την αστεία αυτή ερώτηση, υπάρχουν στιγμές που όλοι νιώθουμε ότι η μνήμη μας εξασθενεί. Υπάρχουν πολλοί λόγοι που συμβάλλουν στην εξασθένηση  της μνήμη μας και ένας από αυτούς είναι το καθημερινό άγχος. Παρόλα αυτά υπάρχουν διάφορες τεχνικές που μπορούν να σε βοηθήσουν να οξύνεις την μνήμη σου

Για παράδειγμα, η αυτό -Ύπνωση μπορεί να σε βοηθήσει να ξεπεράσεις τα νοητικά μπλοκαρίσματα που σε εμποδίζουν να ανακαλέσεις γεγονότα με ακρίβεια πράγμα που θα σε βοηθήσει τελικά να βελτιώσεις την μνήμη σου.

Παρά τους μύθους που επικρατούν αξίζει να θυμάσαι ότι κάθε ύπνωση είναι αυτό – ύπνωση. Η ύπνωση και η αυτό- ύπνωση είναι ακριβώς η ίδια κατάσταση του νου, με ακριβώς τον ίδιο στόχο: να υπνωτίσουμε τον εαυτό μας. Η διαφορά έγκειται στην τεχνική και στην διαδικασία. Δηλαδή είτε κάποιος με την απαραίτητη εξειδίκευση όπως κάποιος υπνοθεραπευτής σε βοηθάει να μπεις σε μια κατάσταση ύπνωσης είτε εσύ εξασκείσαι ώστε να μπορείς να το κάνεις μόνος σου.

Αυτό που έχω να σου προτείνω είναι να δοκιμάσεις με τη βοήθεια της Αυτό – Ύπνωσης να βελτιώσεις τη μνήμη σου ακολουθώντας τα εξής 6 βήματα: 

Βήματα για την βελτίωση της μνήμης με την βοήθεια της Αυτό – Ύπνωσης

Βήμα 1ο: Ακολούθησε τη διαδικασία χαλάρωσης 
Κάθισε κάπου άνετα και αναπαυτικά. Κλείσε τα μάτια σου και ανάπνευσε βαθιά. Είσπνευσε από τη μύτη καιέκπνευσε από το στόμα, αργά και απολαυστικά. Επικέντρωσε όλη σου την προσοχή στα δάκτυλα των ποδιών σου, κράτησέ την εκεί για λίγο. Στη συνέχεια αργά εστίασε την προσοχή σου στα πόδια σου, τους γοφούς, την κοιλιά, το στήθος προχωρώντας δηλαδή προς τα πάνω φτάνοντας ως το κεφάλι σου.  

Παράλληλα, φαντάσου ότι κάθε μυϊκή ομάδα λύνεται και χαλαρώνει. Ψιθύρισε στον εαυτό σου «τα δάκτυλα των ποδιών μου χαλαρώνουν τώρα, τα χέρια μου χαλαρώνουν τώρα κ.ο.κ. Αφού τελειώσεις αυτή τη διαδικασία άρχισε να μετράς ανάστροφα από το 10 έως το 0. Καθώς μετράς οραματίσου ότι κατεβαίνεις μία σκάλα. Καθώς φτάνεις στο 0 πιθανόν να διαπιστώσεις ότι βρίσκεσαι σε μία μισοκοιμισμένη κατάσταση υπνωτικής χαλάρωσης. 

Βήμα 2ο:  Φαντάσου τον εαυτό σου σε μια βιβλιοθήκη
Φαντάσου ότι στέκεσαι έξω από μία βιβλιοθήκη. Παρατήρησε τις λεπτομέρειες… τον περιβάλλοντα χώρο, την αρχιτεκτονική της βιβλιοθήκης και αργά μπες μέσα και άρχισε να κοιτάς τριγύρω. Η βιβλιοθήκη που οραματίζεσαι είναι η βιβλιοθήκη του νου σου. Όλα όσα έχεις μάθει ή έχεις βιώσει είναι εκεί μέσα.

Βήμα 3ο:  Εξερεύνησε τα υπάρχοντα αρχεία του μυαλού σου
Αυτή η άσκηση θα σε βοηθήσει να επιστρέψεις σε αποθηκευμένες στη μνήμη σου γνώσεις. Φαντάσου ότι τραβάς ένα αρχείο από τη βιβλιοθήκη του μυαλού σου. 

Αν έχεις ένα συγκεκριμένο θέμα που σε ενδιαφέρει, ανακάλεσε τις γνώσεις που είχες διδαχτεί και υπάρχει ως αποθηκευμένη γνώση στον εγκέφαλό σου. Αφού τελειώσεις με το συγκεκριμένο αρχείο  φαντάσου ότι το τοποθετείς πίσω στην βιβλιοθήκη του μυαλού σου. 

Βήμα 4ο: Βούτα στις αναμνήσεις
Ανακαλώντας αναμνήσεις από το παρελθόν που προτιμάς, θα νιώσεις νιώσεις πιο γαλήνια, ευφορικά και χαλαρά. 

Βήμα 5ο: Κάνε θετικές υποβολές στον εαυτό σου
Καθώς βρίσκεσαι ακόμη σε αυτή την κατάσταση υπνωτικής χαλάρωσης επανάλαβε συγκεκριμένες θετικές υποβολές στον εαυτό σου. Για παράδειγμα «Έχω φωτογραφική μνήμη. Μπορώ να θυμηθώ ό,τι θελήσω”. Γενικά βοηθάει πολύ να αισιοδοξείς! Να θυμάσαι αν πιστεύεις συνειδητά ότι έχεις μια φτωχή μνήμη, ο υποσυνείδητος νους σου θα κάνει τα πάντα για να σε επιβεβαιώσει και να στο αποδείξει. Καλύτερα επομένως να πιστεύεις το αντίθετο.

Βήμα 6ο: Ολοκλήρωσε  τη συνεδρία της Αυτό – Ύπνωσης
Για να βγεις από την κατάσταση της Αυτό – Ύπνωσης μέτρησε αργά από το 1 έως το 5. Επιβεβαίωσε καθώς επανέρχεσαι ότι οι συνειδητές σου σκέψεις είναι ανανεωμένες και αισιόδοξες.

Διάβασε ακόμα:

Mindfulness: Ο Τρόπος Για Να Σταματήσεις Να Ζεις Μηχανικά

Έρευνα: Ο Διαλογισμός Διατηρεί Τον Εγκέφαλο Νέο

Author(s)

  • Στέφανος Βαούτης

    Υπνοθεραπευτής

    Ο Στέφανος Βαούτης είναι υπνοθεραπευτής, ειδικευμένος στην κλινική και αναλυτική αυτό-ύπνωση και το Coaching με NLP και Ύπνωση.