Σήμερα είναι η Διεθνής Ημέρα Ενημέρωσης για την Απώλεια και Σπατάλη Φαγητού. Έχεις ποτέ αναρωτηθεί τι ποσοστό της παγκόσμιας παραγωγής τροφίμων χάνεται ή σπαταλάται; Ξέρεις ότι 88 εκατομμύρια τόνοι τροφίμων σπαταλώνται ετησίως και ότι η Ελλάδα βρίσκεται στην 4η χειρότερη θέση στην Ευρωπαϊκή Ένωση σε ό,τι αφορά στην σπατάλη φαγητού; Ξέρεις ότι την ίδια στιγμή το 12,9% του πληθυσμού είναι αντιμέτωπο με επισιτιστική ανασφάλεια; Αν η σπατάλη τροφίμων ήταν χώρα, θα ήταν η 3η πιο ρυπογόνος σε παραγωγή εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου στον κόσμο, μετά την Κίνα και τις ΗΠΑ!

Η σπατάλη τροφίμων μάς αφορά όλους. Σε κάθε στάδιο της αλυσίδας, από το χωράφι έως και το πιάτο μας. Για την αποτελεσματική αντιμετώπισή της όμως, χρειάζεται κινητοποίηση και συντονισμένη δράση. Και όλοι εμείς είμαστε μέρος της λύσης.

Η “Συμμαχία για τη Μείωση Σπατάλης Τροφίμων” στην Ελλάδα, αποτελεί μία πρωτοβουλία της οργάνωσης Μπορούμε και της ΑΒ Βασιλόπουλος, η οποία συνεχώς διευρύνεται και αποκτά πολλαπλασιαστική δυναμική.

Στη συλλογική αυτή προσπάθεια δημόσιες αρχές, επαγγελματικοί και επιστημονικοί φορείς, επιχειρήσεις τροφίμων και εστίασης από όλα τα στάδια της εφοδιαστικής αλυσίδας, οργανώσεις της Κοινωνίας των Πολιτών, φορείς της ακαδημαϊκής και ερευνητικής κοινότητας ενώνουν τις δυνάμεις τους για να βάλουν ένα τέλος στην σπατάλη φαγητού.

Με ποιον τρόπο;

Μέσα από την ανάπτυξη συνεργειών και τη συνεργασία όλων των εμπλεκομένων μερών. Με στόχο τη μείωση σπατάλης τροφίμων στη χώρα μας, η “Συμμαχία για τη Μείωση Σπατάλης Τροφίμων” αναλαμβάνει συντονισμένη δράση και συμβάλλει:

  • στην ενημέρωση και ευαισθητοποίηση για την έκταση και τις επιπτώσεις της σπατάλης τροφίμων
  • στην κατάρτιση και εκπαίδευση για την πρόληψη και μείωσή της
  • στην ανταλλαγή πληροφορίας και γνώσης, και την ανάδειξη και διάδοση καλών πρακτικών
  • στην προώθηση της έρευνας και καινοτομίας
  • στη διευκόλυνση και προώθηση της δωρεάς πλεονασμάτων τροφίμων για κοινωφελή σκοπό
  • στη διαμόρφωση και εφαρμογή δημόσιας πολιτικής για την πρόληψη και μείωση της σπατάλης τροφίμων στην Ελλάδα

Όλα όσα δεν ξέρεις για την σπατάλη τροφίμων

Στον πλανήτη:

  • Κάθε χρόνο, το 1/3 της παγκόσμιας παραγωγής τροφίμων χάνεται ή σπαταλάται
  • Κάθε χρόνο 1,3 δισεκατομμύρια τόνοι τρόφιμα χάνονται ή σπαταλώνται
  • 28% της παγκόσμιας καλλιεργήσιμης γης χρησιμοποιείται για την παραγωγή τροφής που τελικά σπαταλάται
  • το 8% των συνολικών ανθρωπογενών εκπομπών αερίων θερμοκηπίου οφείλονται στη σπατάλη τροφίμων

Στην Ευρωπαϊκή Ένωση:

  • 88 εκατομμύρια τόνοι τροφίμων σπαταλώνται ετησίως 
  • 33 εκατομμύρια άνθρωποι βιώνουν επισιτιστική ανασφάλεια
     
  • 143 δισεκατομμύρια ευρώ είναι το ετήσιο κόστος σπατάλης τροφίμων
  • 10% από τους 88 εκατομμύρια τόνους εκτιμάται ότι συνδέεται με την επισήμανση της ημερομηνίας ανάλωσης στα τρόφιμα 

Στην Ελλάδα:

  • 5,1% της παραγωγής τροφίμων για ανθρώπινη κατανάλωση σπαταλάται κάθε χρόνο, ποσοστό υπερδιπλάσιο σε σύγκριση με τον αντίστοιχο ευρωπαϊκό μέσο όρο
  • Mε 196 κιλά τροφίμων που σπαταλώνται ετησίως να αντιστοιχούν ανά άτομο, η Ελλάδα βρίσκεται στην 4η χειρότερη θέση στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Την ίδια στιγμή 1,4 εκατομμύρια άτομα, δηλαδή το 12,9% του πληθυσμού είναι αντιμέτωπα με επισιτιστική ανασφάλεια.
  • Βρισκόμαστε στην 3η χειρότερη θέση στην Ευρωπαϊκή Ένωση για την ορθή κατανόηση (μόλις 22% των πολιτών) της ένδειξης «ημερομηνία ανάλωσης κατά προτίμηση πριν από»
  • διπλάσιο από τον μέσο όρο στην Ε.Ε., το ποσοστό των Ελλήνων καταναλωτών που θα πετούσαν ένα τρόφιμο μετά την παρέλευση της «ημερομηνίας ανάλωσης κατά προτίμηση πριν από», ανεξαρτήτως εάν το τρόφιμο δείχνει ασφαλές.

Πώς θα βοηθήσεις κι εσύ στη σπατάλη τροφίμων

Για να πετύχουμε τη μείωση σπατάλης τροφίμων στη χώρα μας, χρειάζεται η στήριξη όλων! Γιατί όσο περισσότεροι είμαστε, και όσο πιο στενά συνεργαζόμαστε, τόσο λιγότερα τρόφιμα θα σπαταλώνται και τόσο περισσότεροι θα επωφελούνται από την προσπάθεια αυτή.

Αν και εσύ θέλεις λοιπόν να γίνεις “Σύμμαχος”, πάτησε εδώ.