Πώς θα προστατέψεις το παιδί σου και πώς θα το βοηθήσεις να προστατέψει και το ίδιο την ασφάλειά του; Μαθαίνοντας από μικρή ηλικία στο παιδί σου κάποιους βασικούς κανόνες, όχι μόνο θα το βοηθήσεις να ξεπεράσει τυχόν φόβους του, αλλά και εσύ ο ίδιος θα νιώθεις λίγο λιγότερο άγχος.

Βασικοί κανόνες για την ασφάλεια των παιδιών

-Δεν επιτρέπω σε κανέναν να αγγίξει το σώμα μου χωρίς την άδειά μου.
 -Γνωρίζω το όνομα και το επώνυμό μου, τη διεύθυνσή μου, καθώς και τον αριθμό του κινητού των γονιών μου.
 -Ζητάω πάντα την άδεια των γονιών μου πριν πάω κάπου. Εάν αλλάξω πλάνο και δεν έχω ενημερώσει τους γονείς μου, αναβάλλω τα σχέδιά μου.
-Δεν προσφέρω καμία βοήθεια σε αγνώστους, εάν πρώτα δεν ενημερώσω τους γονείς μου.
-Δεν πρέπει να συμμετέχω σε παιχνίδια με μεγάλους που αφορούν τα «ιδιαίτερα» σημεία του σώματός μου, τα οποία καλύπτονται από τα εσώρουχα.
-Δεν πρέπει να διστάσω να πω όχι, εάν κάποια στιγμή φοβηθώ ή αισθανθώ άβολα.
-Εάν κάποια ημέρα χαθώ, ο φόβος που μπορεί να αισθανθώ είναι απόλυτα φυσιολογικός. Θα πλησιάσω στη συνέχεια μία κυρία που βλέπω ότι έχει παιδιά και θα της ζητήσω βοήθεια.
-Ποτέ δεν πρέπει να δεχτώ είτε ένα δώρο ή οτιδήποτε άλλο μου προσφέρει ένας άγνωστος, είτε να πάω κάπου με κάποιον άγνωστο, ακόμα κι αν αυτός επιμένει.
-Ακούω την «εσωτερική μου φωνή», ιδιαίτερα όταν μία κατάσταση μου δημιουργεί μία περίεργη αίσθηση.
-Εάν όσο βρίσκομαι σε κάποιο δημόσιο χώρο με το μπαμπά ή τη μαμά αυτοί μιλούν συνέχεια στο κινητό, τους ζητώ να μου δώσουν την προσοχή τους.
-Κανένας δεν μπορεί να μου ζητήσει να κρατήσω μυστικά από τους γονείς μου.
-Εάν κάποιος άγνωστος προσπαθήσει να με αρπάξει με τη βία, πρέπει να φωνάξω πολύ δυνατά και να φύγω τρέχοντας.

Η πληροφορία και η γνώση είναι η δύναμη των παιδιών μας. Και μην ξεχνάτε: ποτέ μα ποτέ τα παιδιά δεν πρέπει να παραμένουν μόνα σε δημόσιο χώρο χωρίς επίβλεψη.

Αρχική δημοσίευση στο site της Αλεξάνδρας Κοσμαρίκου.

Διάβασε ακόμα:

Ηγεσία και Γονεϊκότητα: Πώς θα γίνουμε καλύτεροι άνθρωποι για εμάς και τα παιδιά μας

Harvard: Το μυστικό μιας καλής και γεμάτης ζωής

Author(s)

  • Η Αλεξάνδρα Κοσμαρίκου ζει και εργάζεται στην Πάτρα. Είναι Παιδίατρος και Ομοιοπαθητικός, καθώς και κάτοχος Μεταπτυχιακού τίτλου με υποτροφία, πάνω στην «Διατροφή κατά την Παιδική ηλικία». Ονειρεύεται μία Ιατρική με σεβασμό απέναντι στον ‘Ανθρωπο, με σωστή επικοινωνία μεταξύ Ιατρού και ασθενή και ολιστική ενίσχυση του οργανισμού. Στόχος της, μέσω της αρθρογραφίας της, είναι η επίλυση όλων των αμφιβολιών μας, έτσι ώστε να πορευόμαστε με χαμόγελο και αισιοδοξία στο ονειρεμένο αυτό ταξίδι που ονομάζεται ζωή!