Στα επόμενα 3 λεπτά θα μάθεις:

-Τι γίνεται με τα κλιματιστικά.
-Ποια μέτρα προσωπικής υγιεινής πρέπει να πάρεις.


Οι μέρες της καραντίνας έχουν φτάσει στο τέλος τους. Οι επιχειρήσεις που είχαν προσωρινά κλείσει ή που απασχολούσαν το προσωπικό μόνο από το σπίτι τους σταδιακά θα ξανανοίξουν. Η επιστροφή όμως στη δουλειά πρέπει να γίνει προσεκτικά και να βασίζεται σε κανόνες ασφάλειας και υγιεινής έτσι ώστε να μην υπάρξουν εστίες διασποράς του κορονοϊού. 

Κάθε εταιρία είναι διαφορετική και ανάλογα με τη μορφή της πρέπει να σχεδιάσει ένα πρωτόκολλο ασφάλειας και υγιεινής που θα προσαρμόζεται στις δικές της ιδιαιτερότητες. Υπάρχουν όμως κάποιοι βασικοί κανόνες που μπορούν να εφαρμοστούν στις περισσότερες επιχειρήσεις. Έτσι λοιπόν θα πρέπει: 

  • Ο τεχνικός ασφαλείας μαζί με το γιατρό της εταιρίας, αν υπάρχει, να επαναπροσδιορίσουν την επικινδυνότητα σύμφωνα με τα νέα δεδομένα και να επικαιροποιήσουν την εκτίμηση επαγγελματικού κινδύνου. Να γίνει γραπτή ενημέρωση στον εργοδότη και ανάρτηση των νέων κανόνων στο χώρο εργασίας έτσι ώστε να ενημερωθούν όλοι οι εργαζόμενοι. Επίσης να γίνει εκπαίδευση για τη σωστή τήρηση των κανόνων. 
  • Όλοι να τηρούν σχολαστικά τους κανόνες υγιεινής. Να πλένουν συχνά τα χέρια τους, να μην αγγίζουν το πρόσωπό τους και σε περίπτωση βήχα η φτερνίσματος να καλύπτουν το στόμα με τον αγκώνα ή ένα χαρτομάντηλο το οποίο θα απορρίπτεται αμέσως.  
  • Στις εισόδους της εταιρίας και στους κοινόχρηστους χώρους να υπάρχει αντισηπτικό χεριών. 
  • Οι εργαζόμενοι να είναι εφοδιασμένοι με μέσα ατομικής προστασίας, όπως γάντια μιας χρήσης, μάσκες είτε μιας χρήσης είτε πλενόμενες και επαναχρησιμοποιούμενες και αντισηπτικά χεριών. 
  • Τα γάντια και οι μάσκες μιας χρήσης που έχουν χρησιμοποιηθεί καθώς και τα χαρτομάντηλα αλλά και τα μαντηλάκια, οι χειροπετσέτες ή άλλα μέσα που χρησιμοποιήθηκαν για την απολύμανση επιφανειών ή αντικειμένων στο χώρο εργασίας να απορρίπτονται σε ξεχωριστό κάδο με ποδοκίνητο καπάκι και στο τέλος της ημέρας να κλείνεται καλά η σακούλα και να απορρίπτεται στους κάδους του δήμου. 
  • Να τηρείται από όλους η ευταξία και η καθαριότητα ιδιαίτερα στους κοινόχρηστους χώρους και να μεριμνάται η έγκαιρη προμήθεια των απαραίτητων καθαριστικών προϊόντων. 
  • Να απολυμαίνονται συχνά με κατάλληλο απολυμαντικό διάλυμα οι εσωτερικές επιφάνειες, όπως πάγκοι εργασίας, πληκτρολόγια, τηλέφωνα, πόμολα, επιφάνειες ασανσέρ, διακόπτες.
  • Αν είναι εφικτό να τοποθετηθούν οι θέσεις εργασίας όσο πιο αραιά γίνεται. Αν αυτό δεν είναι εφικτό οι εργαζόμενοι που βρίσκονται σε πολύ κοντινή απόσταση με τους συναδέλφους τους να φοράνε μάσκα προστασίας σε όλη τη διάρκεια της εργασίας τους. 
  • Αν η φύση της δουλειάς το επιτρέπει η προσέλευση στους χώρους εργασίας να γίνεται σταδιακά για να αποφεύγεται ο συνωστισμός.
  • Όποτε είναι δυνατό να προτιμάται η τηλεργασία.
  • Να αποφεύγονται χειραψίες και εναγκαλισμοί. 
  • Να αποφεύγονται συναντήσεις και επισκέψεις από εξωτερικούς συνεργάτες. 
  • Να μετατεθούν μελλοντικά όλες οι προγραμματισμένες δραστηριότητες που συνεπάγονται συναθροίσεις ατόμων (σεμινάρια, ημερίδες, συμπόσια κ.λπ.).
  • Η επικοινωνία να γίνεται τηλεφωνικά, με email ή βιντεοκλήσεις ακόμα και ανάμεσα στους συναδέλφους μέσα στην εταιρία.
  • Κάθε εργαζόμενος να έχει τη δική του γραφική ύλη και να αποφεύγεται η κοινή χρήση προσωπικών αντικειμένων. 
  • Οι εργαζόμενοι να μη συνωστίζονται σε κοινόχρηστους χώρους όπως η κουζίνα και να αποφεύγουν τη χρήση του ανελκυστήρα. Σε περίπτωση που η χρήση του ανελκυστήρα είναι απαραίτητη, να αποφεύγεται ο συγχρωτισμός.
  • Να αποφεύγεται όσο είναι δυνατόν η χρήση κλιματιστικού και να υπάρχει πολύ καλός αερισμός του χώρου είτε με φυσική είτε με τεχνητή κυκλοφορία καθαρού αέρα. Επίσης να γίνεται τακτική συντήρηση των συστημάτων εξαερισμού – κλιματισμού. 
  • Οι μεταφορείς να παραλαμβάνουν και να παραδίδουν έγγραφα και πακέτα στο χώρο της εισόδου της εταιρίας. Αν κάποιος εργαζόμενος έχει κάνει μια παραγγελία θα πρέπει να την παραλάβει ο ίδιος από το συγκεκριμένο χώρο. Στη συνέχεια ο χώρος να καθαρίζεται. 
  • Σε εταιρίες που απασχολούν πολλά άτομα ή λόγω της φύσης της δουλειάς δεν μπορούν να αποφύγουν τις επισκέψεις από εξωτερικούς συνεργάτες ή πελάτες ή χρειάζονται ακόμα περισσότερη προστασία να τοποθετούνται στις εισόδους ειδικά πατάκια / ποδόμακτρα που εμποτίζονται με απολυμαντικό διάλυμα. 
  • Οι εργαζόμενοι να ενθαρρύνονται να μένουν σπίτι αν παρουσιάζουν συμπτώματα όπως βήχας ή πυρετός. Επίσης να ενημερωθούν για το πώς θα εφαρμόζουν κανόνες υγιεινής και εκτός της εταιρίας. Για παράδειγμα να γνωρίζουν ότι γυρνώντας σπίτι μετά από τη δουλειά θα πρέπει να πλύνουν τα ρούχα τους. 
  • Ιδιαίτερη προσοχή να δοθεί σε εργαζόμενους που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες έτσι ώστε να υπάρχουν οι κατάλληλες συνθήκες προκειμένου να μπορούν να επιστρέψουν στην εργασία τους με ασφάλεια. 
  • Να υπάρχει επίβλεψη της συμμόρφωσης για τη σωστή τήρηση των κανόνων από όλους και αν κριθεί απαραίτητο να γίνουν άμεσα αλλαγές για τη βελτιστοποίηση του πρωτοκόλλου. 

Η επιστροφή στη δουλειά μπορεί να μην είναι εύκολη και απλή και να χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή και από τη μεριά του εργοδότη και από τη μεριά των εργαζομένων. Έτσι όμως θα προστατεύσουμε τον εαυτό μας, τους αγαπημένους μας αλλά και το κοινωνικό σύνολο. 

Διάβασε ακόμα:

Κορονοϊός: Κρούσμα στο γραφείο; Ποια βήματα πρέπει να ακολουθηθούν

Κορονοϊός: Tα μέτρα που πρέπει να ακολουθούν οι εργοδότες

Author(s)

  • Χριστίνα Σακελλαρίου

    Χημικός - Υπεύθυνη HR Cosmetia

    H Χριστίνα Σακελλαρίου είναι χημικός και απόφοιτη του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών με επιμόρφωση στην Κοσμετολογία. Έχει μεταπτυχιακό από το London School of Economics στις Διεθνείς Εργασιακές Σχέσεις και Διοίκηση Ανθρωπίνων Πόρων. Είναι υπεύθυνη εργοστασίου, ανάπτυξης και παραγωγής καλλυντικών της οικογενειακής επιχείρησης, COSMETIA – ΣΑΚΕΛΛΑΡΙΟΥ ΑΒΕΕ. Είναι επίσης εξωτερική συνεργάτης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών για το e-learning πρόγραμμα της Κοσμετολογίας.