Στα επόμενα 3 λεπτά θα μάθεις:

-Πώς να προστατευθείς από τον COVID-19.
-Ποια είναι τα μέτρα που πρέπει όλοι να τηρούμε.


Η συνεχής αύξηση των κρουσμάτων του COVID – 19 απαιτεί να είμαστε σε εγρήγορση και να τηρούμε απαρέγκλιτα τα μέτρα ασφάλειας που έχουν θεσπιστεί από τους ειδικούς.

Βρισκόμαστε σε μία κρίσιμη καμπή της υγειονομικής κρίσης κατά την οποία οφείλουμε να προστατεύσουμε τους εαυτούς μας αλλά και τους γύρω μας – τις οικογένειές μας και τις πιο ευάλωτες ομάδες.

Ποια είναι όμως τα μέτρα ασφαλείας που πρέπει όλοι ανεξαιρέτως να τηρούμε;

Βάλε την μάσκα σου

Όπως όλοι ξέρουμε, η χρήση της μάσκας είναι υποχρεωτική σε όλους τους κλειστούς χώρους, στους κοινόχρηστους χώρους και στα ασανσέρ του σπιτιού αλλά και του χώρου εργασίας μας. Η σωστή χρήση της είναι επίσης επιβεβλημένη για τη μείωση του κινδύνου μόλυνσης. Η μάσκα πρέπει να καλύπτει από το πάνω μέρος της μύτης έως το κάτω μέρος του σαγονιού. Επιπλέον, η μάσκα είναι υποχρεωτική και για τα παιδιά, και είναι καθήκον του γονέα να φροντίζει ώστε το παιδί του να την φορά όπου είναι απαραίτητο.

Κράτα αποστάσεις

Η τήρηση της απόστασης των 2 μέτρων πρέπει να τηρείται σε όλες τις περιπτώσεις. Ο κίνδυνος μετάδοσης του ιού είναι υψηλός και η μη χρήση μάσκας καθιστά τα πράγματα επικίνδυνα.

Κράτα την επικοινωνία με τους γύρω σου ζωντανή, αλλά με σύνεση

Προτίμησε το τηλέφωνο, το email και τις τηλεδιασκέψεις. Φρόντισε να είσαι πολύ προσεκτικός οποτεδήποτε χρειαστεί να συναντηθείς με άλλους.

Πλύνε τα χέρια σου σχολαστικά

Είναι απαραίτητο να πλένεις τα χέρια σου πολύ σχολαστικά κάθε φορά που εισέρχεσαι σπίτι σου ή που φτάνεις στο σπίτι ενός αγαπημένου προσώπου σου ή στον χώρο εργασίας σου. Έχε μαζί σου αντισηπτικό και φρόντισε να το χρησιμοποιείς συχνά κατά τις μετακινήσεις σου.

Απόφυγε τον συγχρωτισμό

Ας μην μαζευόμαστε πολλά άτομα μαζί στους εξωτερικούς χώρους. Μην συνωστίζεσαι σε πλατείες, ΜΜΜ και άλλους χώρους συγχρωτισμού. Σε περίπτωση που δεν μπορείς να αποφύγεις την χρήση ΜΜΜ ή την ουρά σε τράπεζα για παράδειγμα, φρόντισε να κρατάς τις αποστάσεις σου και να χρησιμοποιείς αντισηπτικό τακτικά. Επιπλέον, η χρήση μάσκας σε όλους τους χώρους συγχρωτισμού είναι υποχρεωτική.

Και μην ξεχνάς, πως όλοι μαζί θα τα καταφέρουμε: Θα συνεχίσουμε να αντιμετωπίζουμε την πανδημία με όλες μας τις δυνάμεις και με όλα τα μέσα που διαθέτουμε. Ωστόσο, αλληλοστηριζόμαστε στην ατομική ευθύνη του καθενός μας για να ελαχιστοποιηθεί ο κίνδυνος διασποράς.

Η αυτοπροστασία και η πιστή εφαρμογή των κανόνων είναι ο πιο αποτελεσματικός – αν όχι ο μόνος τρόπος – για να παραμείνουμε γεροί και υγιείς, εμείς και όσοι αγαπάμε.

Διάβασε ακόμα:

Είσαι νέος και δεν φοβάσαι τον κορονοϊό; Κακώς!

Πώς να διαχειριστείς φόβους και ανησυχίες τον καιρό της πανδημίας