Στα επόμενα 2 λεπτά θα μάθεις:

– Με ποια προβλήματα υγείας συνδέεται το αλάτι.
– Πού κρύβεται το αλάτι.


Σίγουρα γνωρίζεις πως όταν ξεπερνάς το μέτρο στην κατανάλωση του αλατιού, αυξάνεται η πιθανότητα για προβλήματα υγείας που σχετίζονται με το καρδιαγγειακό σύστημα. Γι’ αυτό και εξάλλου για την πρόληψη της υπέρτασης συστήνεται ο έλεγχος στην πρόσληψη αλατιού. Πόσο εύκολο όμως είναι να ελέξγεις το αλάτι που. καταναλώνεις καθημερινά; 

Ακόμα κι αν πιστεύεις ότι το έχεις εξαιρέσει από τη διατροφή του, εκείνο μπορεί να κρύβεται σε τρόφιμα που δεν υποψιάζεσαι. Αυτό είναι το βασικό πρόβλημα με το αλάτι. Και γι’ αυτό το λόγο δεν είναι εύκολο να ελέγξεις την πρόσληψή του.  

Είναι επομένως δύσκολο να τηρηθεί το μέτρο στο αλάτι, ακόμα κι όταν προσέχεις πόσο χρησιμοποιείς στη μαγειρική. Κι αυτό γιατί το αλάτι χρησιμοποιείται σε πολλά συσκευασμένα τρόφιμα ως συντηρητικό, σταθεροποιητής και ως συνθετικό υλικό. Εξού και η έννοια «κρυφό» αλάτι στις τροφές. 

Έτσι παρόλο που οι περισσότεροι άνθρωποι θεωρούν ότι ο απόλυτος αποκλεισμός του αλατιού από το φαγητό τους, σημαίνει ότι δεν προσλαμβάνουν καθόλου αλάτι, αυτό στην ουσία  είναι  μία ψευδαίσθηση αφου σύμφωνα με μελέτες στις Η.Π.Α, εκτιμάται ότι το 75% του αλατιού λαμβάνεται μέσω των τροφίμων του εμπορίου.

Μάθε τις κρυψώνες του

Πού όμως κρύβεται το αλάτι; Κύριες τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε αλάτι είναι τα μπισκότα, κέικ, γαριδάκια, πατατάκια, αλατισμένα κράκερ, ψωμί, κριτσίνια, φρυγανιές, όλα τα αρτοποιήματα (π.χ. κουλούρι, ψωμί, brioche κ.α.), κονσερβοποιημένα τρόφιμα, αλλαντικά, μπέικον, επεξεργασμένα κρέατα (π.χ. σαλάμι, πεπερόνι, χοτ ντογκ, λουκάνικα, ζαμπόν), τρόφιμα ντελικατέσεν και τρόφιμα τύπου φαστ φουντ, παστά ή καπνιστά κρέατα και ψάρια, έτοιμες σάλτσες-σως (σόγια, barbecue, κέτσαπ, μουστάρδα), σούπες εμπορίου, έτοιμοι ζωμοί κρέατος και λαχανικών, αλατισμένα τυριά, αλατισμένοι ξηροί καρποί, μαγειρική σόδα, ελιές, πίκλες, τουρσιά.

Όπως καταλαβαίνεις οι τροφές, όπου κρύβεται το αλάτι είναι πολλές. Το να γνωρίζεις όμως ποιες είναι αυτές είναι ένα πρώτο βήμα, για να ελέγχεις καλύτερα το πόσο αλάτι καταναλώνεις, τηρώντας το μέτρο στις συγκεκριμένες τροφές κι όχι μόνο στο αλάτι που χρησιμοποιείς στη μαγειρική ή στη σαλάτα σου.


Μάθε περισσότερα στο www.idiatrofi.gr

Διάβασε ακόμα:

Τρως Για Ανακούφιση; Σπάσε Τον Φαύλο Κύκλο

Πειράζει Αν Παραλείπεις Συστηματικά Το Πρωινό;

Author(s)

  • Νίκολη Θανοπούλου

    Διατροφολόγος

    Η Νίκολη Θανοπούλου είναι διατροφολόγος, κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου του Roehampton University του Λονδίνου με εξειδίκευση στη Κλινική Διαιτολογία. Έχει δημοσιεύσει άρθρα, έχει εμφανιστεί σε εκπομπές, ενώ έχει συμμετάσχει ως ομιλήτρια σε διεθνή συνέδρια καθώς σε πολλά επιμορφωτικά σεμινάρια. Έχει εργαστεί ως υπεύθυνη κλινική διαιτολόγος του Κέντρου Διατροφικής Υποστήριξης & Διαιτολογίας της Μαιευτικής Γυναικολογικής Κλινικής ΡΕΑ και ως διαιτολόγος σε Κέντρο Φυσικής Υγείας.