Στα επόμενα 2 λεπτά θα μάθεις:

-Τι είναι το σύνδρομο της μαϊμούς.
-Πώς μπορείς να απαλλαγείς από αυτό.


Παρόλο που στη ζούγκλα είναι λίγο δύσκολο να βρεθείς για να το διαπιστώσεις, είναι πιθανό να το έχεις παρατηρήσει σε κάποια ντοκιμαντέρ. Η μαϊμού κατά τη μετακίνηση της στα δένδρα απ’ το ένα κλαδί στο άλλο δεν αφήνει το προηγούμενο κλαδί πριν πιάσει το επόμενο με σιγουριά. Αυτή την εικόνα κράτα στην μυαλό σου, γιατί μπορεί να συνδέεται το αντίστοιχο φαινόμενο με σχέσεις και συντρόφους. Τι θέλω να πω με αυτό; Πολλοί άνθρωποι όταν βρίσκονται σε μια σχέση που δεν πάει καλά πριν βρουν λύση στο πρόβλημα ή πριν χωρίσουν αναζητούν την επόμενη τους επιλογή. Πόσο όμως έξυπνο είναι αυτό;

Είσαι σε αναζήτηση ενώ η σχέση δεν πάει καλά

Μπορεί να θεωρείς ότι αυτός είναι ένας ασφαλής δρόμος, όμως το πιθανότερο είναι ότι κάνεις λάθος. Καλό είναι να μιλήσεις με το σύντροφό σου και αν χρειαστεί ακόμα και να απευθυνθείτε σε ειδικό προκειμένου να εξαντλήσετε όλα τα περιθώρια και να δώσετε ευκαιρίες τόσο στη σχέση, όσο και στον εαυτό του ο καθένας.

Όσο βρισκεσαι σε μια σχέση, το υγιές είναι να εστιάζεις και να προσπαθείς μόνο για αυτή. Για το “μαζί”. Οι νέες γνωριμίες κατά τη διάρκεια μιας σχέσης ακόμα και αν αυτή βρίσκεται στο τέλος της πιθανόν να σε μπερδέψουν, να σου δημιουργήσουν ενθουσιασμό και επιφανειακά αισθήματα καθώς έχεις ανάγκη για κάτι νέο που θα σε κάνεις νιώσεις χαρά και ενθουσιασμό. Μπορεί όλο αυτό που νιώθεις να είναι προσωρινό ή μια ψευδαίσθηση. Για όποιο λόγο και να προέκυψε, καλό είναι να ξεκαθαρίσεις την υπάρχουσα κατάσταση και αργότερα βλέπεις. Ακόμα και όταν έρθει ο χωρισμός καλό είναι να πάρεις το χρόνο σου, να μείνεις με τον εαυτό σου, να κάνεις την ανασκόπησή σου με υπομονή. Φυσικά, μπορεί να τα ξαναβρείς με το σύντροφό σου ή να κάνεις μια νέα ποιοτική επιλογή βασισμένη στις νέες σου ανάγκες.

Όσο βρισκεσαι σε μια σχέση, το υγιές είναι να εστιάζεις και να προσπαθείς μόνο για αυτή.

Κι αν το πρόσωπο που γνώρισες είναι κι αυτό μπερδεμένο;

Μπορεί να στο πει ή μπορεί να στο κρύψει. Αν στο κρύψει είναι εύκολο να το καταλάβεις από πολλά σημάδια, όπως το ότι θα κρύβει το τηλέφωνο του όταν είστε μαζί. Ή θα σου απαντά μόνο και όταν μπορεί σε μηνύματα και κλήσεις. Επίσης, η διάθεσή του μαζί σου θα μεταβάλλεται ανάλογα με την πορεία της σχέσης του. Έτσι, τις μέρες που δεν πάει καλά η σχέση του, είναι πιθανόν να είναι πιο κοντά σου, ενώ όταν διανύει καλύτερες μέρες με τη σχέση του θα είναι μακριά σου. Σε κάθε περίπτωση εφόσον το μάθεις ή το καταλάβεις καλό είναι να απομακρυνθείς μέχρι να ξεκαθαρίσει η κατάσταση. Εξάλλου, αν σου είχε κρύψει την πραγματική του θέση, αυτό δεν αποτελεί καλό δείγμα του χαρακτήρα του, αλλά μια εγωιστική συμπεριφορά επιλογής.

Τι μπορεί να σε βοηθήσει

Κάποιες σκέψεις που καλό είναι να έχεις στο μυαλό σου μπορούν να σε βοηθήσουν σε αυτές τις περιόδους που είσαι σε συναισθηματικό μπέρδεμα, όπως: Μην κάνεις ότι δεν θέλεις να σου κάνουν. Η αλήθεια και η ειλικρίνεια κερδίζει πάντα. Είναι αδύνατον να καλύψεις όλες τις ανασφάλειές σου, όπως κι αν δράσεις.

Τι άλλο να θυμάσαι; Ότι καλό είναι να είσαι η πρώτη επιλογή στη ζωή ενός ανθρώπου και όχι η ρεζέρβα. Επίσης μην φοβάσαι τόσο πολύ τη μοναξιά. Δεν κρατάει εξάλλου για πάντα. Είναι συνήθως ένα διάστημα που κάνει καλό.

Διάβασε ακόμα:

Χαμηλή Αυτοπεποίθηση; Όχι Πια!

Ανταγωνισμός Στην Ερωτική Σχέση

Author(s)

  • Μάνος Ζερβάκης

    Σύμβουλος Προσωπικής Ανάπτυξης – Life Coach

    Ο Μάνος Ζερβάκης σπούδασε Μηχανολόγος Μηχανικός Τ.Ε. και αργότερα υποκριτική, απέκτησε τον τίτλο B.A. in Performing Arts από το Queen Margaret University of Edinburgh και αποφοίτησε με άριστα, έχει λάβει μέρος σε παράστασεις και κινηματογραφικές παραγωγές. Έχει εργαστεί στην επικοινωνία το marketing και τις πωλησεις. Σήμερα είναι συγγραφέας, φοιτητής Κοινωνικής Θεολογίας στο ΕΚΠΑ και σύμβουλος προσωπικής ανάπτυξης – Life Coach στο Ωριμάζω.