Στα επόμενα 3 λεπτά θα μάθεις:

– Τι είναι το σύνδρομο της άσπρης μπλούζας.
– Πώς μπορείς να το ξεπεράσεις.


Για αρκετούς ανθρώπους, η επίσκεψη στο γιατρό είναι μια εγγενώς αγχωτική εμπειρία. Η ανησυχία αυτή βασίζεται στο φόβο. Είτε φοβούνται τον γιατρό από κάποια παλαιότερη δυσάρεστη εμπειρία, είτε φοβούνται να ανακαλύψουν ότι κάποια αμφιβολία που έχουν για την υγεία τους κρύβει κάποιο πιο σοβαρό πρόβλημα. Ο φόβος αυτός αφορά το το 25-30% των συνανθρώπων μας και μπορεί να αποτελεί μία από τις αιτίες που αναβάλλουν την επίσκεψη στο γιατρό ακόμα κι όταν υπάρχουν συμπτώματα που κανονικά θα έπρεπε να τους οδηγήσουν άμεσα σε αυτόν.

Επομένως, ίσως δεν προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι όταν ο γιατρός μετρά την πίεση του αίματος σε αυτούς τους ασθενείς, η πίεση τους είναι υψηλή – ενώ στο σπίτι έχουν φυσιολογική. Αυτό το φαινόμενο είναι γνωστό ως υπέρταση λευκού περιβλήματος (ή αλλιώς σύνδρομο της άσπρης μπλούζας) που ορίζεται ως μετρήσεις της αρτηριακής πίεσης πάνω από 140/90 όταν μετράται στον γιατρό αλλά χαμηλότερη όταν μετριέται στο σπίτι.

Σε αφορούν όλα αυτά;

Πιθανόν ναι. Κυρίως επειδή το σύνδρομο της άσπρης μπλούζας δεν είναι άκακο. Αν το να βλέπεις την άσπρη ποδιά του γιατρού ανεβάζει την πίεση σου, τότε και πολλοί άλλοι στρεσογόνοι παράγοντες της ζωής μπορεί να έχουν αυτή την επίδραση πάνω σου. Συγκεκριμένα, μια πρόσφατη μελέτη των πανεπιστημιακών νοσοκομείων της Ισπανίας σε 66.000 Ισπανούς επιβεβαίωσε ότι το ρίσκο του θανάτου διπλασιάζεται σε ασθενείς με αυτό το σύνδρομο, σε σχέση με ασθενείς που έχουν φυσιολογική πίεση είτε μετριούνται στο γιατρό είτε στο σπίτι. Μην ξεχνάς επίσης ότι μία ψευδής ή λανθασμένη μέτρηση πίεσης στον γιατρό μπορεί να οδηγήσει σε λάθος διάγνωση, λάθος θεραπεία και σε λάθος αποτελέσματα ως προς την υγεία.

Ο φόβος αυτός αφορά το 25-30% των συνανθρώπων μας και μπορεί να αποτελεί μία από τις αιτίες που αναβάλλουν την επίσκεψη στο γιατρό.

Τι μπορείς να κάνεις γι’ αυτό;

Βήμα 1ο: Εφάρμοσε τη μέθοδο αναπνοής 4-7-8

Κάθισε άνετα σε ευθεία θέση. Τοποθέτησε την άκρη της γλώσσας σου στην κορυφή των ούλων σου, ακριβώς κάτω από τα μπροστινά δόντια σου. Ανάπτυξε το διάφραγμα και ξεκίνα να εισπνέεις από τη μύτη σου μετρώντας μέχρι το τέσσερα. Κράτα την αναπνοή σου μετρώντας μέχρι το επτά. Άνοιξε ελαφρά το στόμα σου και έκπνευσε για οκτώ μετρήσεις, τραβώντας το διάφραγμά σου. Επανάλαβε αυτόν τον κύκλο τέσσερις φορές συνολικά.

Βήμα 2ο: Πιές χυμό από παντζάρια

Ο χυμός τεύτλων περιέχει νιτρικά άλατα, ένα συστατικό που διαστέλλει τα αιμοφόρα αγγεία και αυξάνει τη ροή του αίματος. Οι συμμετέχοντες σε μια μελέτη που πραγματοποιήθηκε από το νοσοκομείο του Αγίου Βαρθολομαίου στο Λονδίνο έδειξαν μείωση της αρτηριακής πίεσης σε λιγότερο από μία ώρα μετά την κατανάλωση 1 ποτηριού χυμού τεύτλων. Σε 2,5 ώρες, οι συμμετέχοντες παρουσίασαν σημαντική μείωση της αρτηριακής πίεσης.

Βήμα 3ο: Φάε μια μπανάνα

Οι μπανάνες είναι καλύτερη επιλογή από τα ενεργειακά ποτά. Διαφορετικά, προτίμησε κάποιο άλλο τρόφιμο πλούσιο σε κάλιο. Το κάλιο είναι ένας ηλεκτρολύτης που παίζει σημαντικό ρόλο σε μηχανισμούς που ελέγχουν τη ροή του αίματος και τον καρδιακό παλμό. Ανάλογα με το πόσο γρήγορα το σώμα μεταβολίζει τα τρόφιμα πλούσια σε κάλιο, η αρτηριακή πίεση μπορεί να μειωθεί μέσα σε μια ώρα ή δύο από την κατανάλωση τροφής πλούσια σε κάλιο.

Βήμα 4ο: Βγες μία βόλτα

Το καθημερινό περπάτημα, μόλις 15 με 20 λεπτά, μπορεί να φέρει ευεργετικά αποτελέσματα στην υγεία σου, στη διάθεσή σου και ναι, στην αρτηριακή σου πίεση.

Βήμα 5ο: Επικοινώνησε με τον γιατρό σου

Εάν ο φόβος είναι ο βασικός λόγος που σε κρατάει μακριά από τον γιατρό, είναι πολύ πιθανό να πάσχεις από το σύνδρομο της άσπρης μπλούζας. Συζήτα το με το γιατρό σου και ενημέρωσέ τον σχετικά. Εκείνος ξέρει πώς να το χειριστεί, ώστε να σε βοηθήσει ακόμα και κατά τη διάρκεια μια εξέτασης έτσι ώστε να χαλαρώσεις και να μη φοβάσαι. Πώς θα σταματήσεις να φοβάσαι κάποιον αν δεν μάθεις να τον εμπιστεύεσαι;

Διάβασε ακόμα:

O Iδανικός “Φρουρός” Της Υγείας Του Εγκεφάλου Σου

Σπουδάζεις; Τον Νου Σου Στα Μάτια σου

Author(s)

  • Κωνσταντίνος Περιστέρης

    Ειδικευόμενος Γιατρός

    Ο Κωνσταντίνος Περιστέρης είναι ειδικευόμενος γιατρός. Πήγε σχολείο στο Κολλέγιο Αθηνών και αποφοίτησε από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου του Καρόλου στην Πράγα. Ξεκίνησε την εκπαίδευση του στην Μαιευτική-Γυναικολογία στο King's College Hospital του Λονδίνου και συνεχίζει την ειδικότητά του στο Παναρκαδικό Νοσοκομείο Τρίπολης. Έχει βρεθεί σε αποστολές με τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα και έχει υπάρξει αλεξιπτωτιστής των Ειδικών Δυνάμεων του Ε.Σ., αλλά και δημόσιος ομιλητής, έχοντας κάνει δικό του TED talk.