Όλοι έχουμε δει και έχουμε θαυμάσει κάποιο ψηφιδωτό. Οι ψηφίδες από μόνες τους δεν μας λένε απολύτως τίποτα. Είναι μονόχρωμα πετραδάκια ή γυαλάκια, τα οποία δεν παρουσιάζουν κανένα ενδιαφέρον. Όλα μαζί όμως τοποθετημένα από έναν καλλιτέχνη, ολοκληρώνουν πολύπλοκες και εξαιρετικά λεπτομερείς εικόνες.
Αν από την αρχή ο καλός καλλιτέχνης, επιμεληθεί τα σωστά κομμάτια του ψηφιδωτού με τα σωστά χρώματα μέχρι την τελευταία λεπτομέρεια, το έργο τέχνης θα ολοκληρωθεί επιτυχημένα.
Ο ειδικός της ΕΚΕ δε διαφέρει από έναν τέτοιο καλλιτέχνη. Στα πρώτα βήματά του, έχει μόνο έναν άδειο τοίχο τον οποίο προσπαθεί να γεμίσει κομμάτι-κομμάτι.
Ωστόσο, σε αντίθεση με τα ψηφιδωτά, όταν μία στρατηγική ΕΚΕ ξεκινά δεν τελειώνει ποτέ. Απλά εξελίσσεται, διαφοροποιείται και βελτιώνεται με την πάροδο του χρόνου. Σίγουρα η πορεία της είναι δύσκολη. Στην εκκίνηση που αποτελεί το πιο δύσκολο μέρος, ο ειδικός της ΕΚΕ αγωνίζεται ώστε να μπορεί να συνθέσει τα επιμέρους κομμάτια. Το όραμα, τις αξίες και τους στόχους της επιχείρησης, τα εμπλεκόμενα μέρη και τις ανάγκες τους, τις κοινωνικές απαιτήσεις.
Όμως το έργο του είναι πολύ πιο επίπονο από αυτό του καλλιτέχνη ψηφιδωτών. Γιατί θα πρέπει να έχει το επιστημονικό υπόβαθρο να μπορεί να αντιληφθεί βασικές έννοιες κοινωνικών αναπαραστάσεων. Θα πρέπει να είναι σε θέση να αναγνωρίζει τα κοινωνικά παράδοξα, τα οποία δεν είναι τόσο εμφανή. Αυτό φυσικά δεν είναι εύκολο, καθώς αυτά τα παράδοξα, η κοινωνία και οι καταναλωτές που την αποτελούν, δεν συνηθίζουν να τα συζητούν ανοιχτά. Όμως, οι καταναλωτές που επηρεάζονται από τις εκστρατείες κοινωνικού χαρακτήρα αποτελούν πλειονότητα, αλλά σιωπηλή πλειονότητα. Αντιλαμβάνονται τα παράδοξα, αλλά δεν τα αντιμετωπίζουν προτού το κάνει πρώτη μία επιχείρηση.
Οι στρατηγικές ΕΚΕ της εποχής της κρίσης, μοιάζουν με τα κομμάτια του ψηφιδωτού που αλληλοσυμπληρώνονται, όσο οι συμπεριφορές των επιχειρήσεων και οι αξίες τους γίνονται ολοένα και περισσότερο αντικείμενο δημόσιου διαλόγου. Άλλωστε, ως αποτέλεσμα αυτής της τάσης, οι καταναλωτές δεν επιβραβεύουν πλέον μόνο προϊόντα και υπηρεσίες, αλλά τα επιχειρηματικά μοντέλα που ανταποκρίνονται στις κοινωνικές, περιβαλλοντικές και άλλες αναζητήσεις τους.
Η ΕΚΕ είναι κάτι περισσότερο από μία απλή δέσμευση. Έχει να κάνει με την εναρμόνιση των αξιών και της συμπεριφοράς της επιχείρησης. Αυτό όμως που στο τέλος καταφέρνει, είναι να μετατρέψει τις επιπτώσεις των κοινωνικών τάσεων σε επικερδείς επιχειρηματικές ευκαιρίες.
Εδώ λοιπόν έγκειται η επιτυχία του ειδικού της ΕΚΕ στη σύνθεση του ψηφιδωτού. Για αυτό πάντοτε μέσα από τη αυτή τη στήλη υποστηρίζουμε, ότι η ΕΚΕ είναι πολύ σοβαρή υπόθεση για να την χειρίζονται συμβουλευτικές εταιρείες χωρίς εξειδίκευση στην εταιρική υπευθυνότητα. Η ΕΚΕ δεν είναι «κονσερβοποιημένες» χορηγικές πρακτικές «one size fit all». Είναι μία επιστήμη αυτόνομη, που προσφέρει στις επιχειρήσεις και στην κοινωνία μία μοναδική, αξεπέραστη ακμή που διαρκεί στο χρόνο.
Αρχική δημοσίευση από το Νίκο Πέντσα στο epixeiro.gr.