Οι πιο ωραίες πρωτοβουλίες, δράσεις και εκστρατείες οργανώνονται και πραγματοποιούνται καθημερινά γύρω μας, δίνοντάς μας τη δυνατότητα να ενημερωθούμε, να ευαισθητοποιηθούμε, να κινητοποιηθούμε και να προσφέρουμε. Στο πλαίσιο της εταιρικής κοινωνικής ευθύνης, το Thrive αναδεικνύει τις ενέργειες αυτές και σε βοηθάει να κάνεις τη δική σου αλλά και τη ζωή των γύρω σου καλύτερη.


Πώς είναι ένα ταξίδι με ένα ποδήλατο που έχει Πολλαπλή Σκλήρυνση;                                

Την απάντηση σε αυτό το ερώτημα επιχειρεί να δώσει η Sanofi Ελλάδας μέσα από τη νέα και πρωτότυπη καμπάνια ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για την Πολλαπλή Σκλήρυνση, με τίτλο «Ένα μοναδικό ποδήλατο… αγώνων ζωής». Το ποδήλατο της καμπάνιας δεν είναι ένα οποιοδήποτε ποδήλατο. Αν και μοιάζει σαν οποιοδήποτε άλλο, στην πραγματικότητα αναπαριστά κάποια από τα συμπτώματα της Πολλαπλής Σκλήρυνσης.

Ένα βιωματικό ποδήλατο

Για την κατασκευή του «Ποδηλάτου Αγώνων Ζωής» συνεργάστηκαν ασθενείς, νευρολόγοι, φυσικοθεραπευτές και μηχανικοί: αφαιρέθηκαν κομμάτια από τον δίσκο, δυσκολεύοντας τη χρήση των ταχυτήτων, τροποποιήθηκε η σέλα ώστε να προκαλεί αίσθηση μουδιάσματος, προστέθηκαν στο τιμόνι μεταλλικά σφαιρίδια που προεξέχουν, κάνοντας τις λαβές δυσλειτουργικές και την οδήγηση δύσκολη. Με λίγα λόγια το ποδήλατο αυτό κατασκευάστηκε έτσι ώστε να έχει Πολλαπλή Σκλήρυνση. Πιο συγκεκριμένα, αναπαριστά κάποια από τα συμπτώματα της νόσου.

Η πρωτοβουλία αναδεικνύει με έναν διαφορετικό τρόπο κάποια από τα συμπτώματα και την επίδρασή τους στους ασθενείς που ζουν με Πολλαπλή Σκλήρυνση και έχει πρεσβευτή τον Κωστή Μαραβέγια, ο οποίος μεταξύ άλλων δήλωσε: «Είναι μια συγκλονιστική εμπειρία. Όταν ανεβαίνεις στο ποδήλατο αυτό, επειδή δυσκολεύεσαι να βρεις ισορροπία, αισθάνεσαι μούδιασμα και, όταν αλλάζεις ταχύτητα, δεν αντιδρά όπως αναμένεται. Κάποιος που δεν έχει τη νόσο, με αυτό το ποδήλατο μπορεί να βιώσει κάποια από τα συμπτώματα».

Στόχος επομένως της καμπάνιας είναι όχι μόνο η ενημέρωση αλλά και η ευαισθητοποίηση για τη Σκλήρυνση. Και η αλήθεια είναι ότι είναι δύσκολο να νιώσεις κάποιον αν δεν έχεις νιώσει κι εσύ το ίδιο. Επιπλέον, είναι αρκετά δύσκολο να επιτευχθεί η ευαισθητοποίηση όταν δεν υπάρχει σωστή ενημέρωση. Γι’ αυτό:

Ενημερώσου κι εσύ για την πολλαπλή σκλήρυνση

Περίπου 2,5 εκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως και 10.000 στην Ελλάδα πάσχουν από τη συγκεκριμένη νόσο, η οποία επιτίθεται στο Κεντρικό Νευρικό Σύστημα καταστρέφοντας έτσι το περίβλημα μυελίνης – το προστατευτικό στρώμα που καλύπτει τα νεύρα που μεταφέρουν σήματα από και προς το κεντρικό νευρικό σύστημα.

Η Πολλαπλή Σκλήρυνση επηρεάζει κάθε άτομο διαφορετικά, με συμπτώματα που καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα, από μούδιασμα στα άκρα ή απώλεια μνήμης έως και παράλυση ή απώλεια όρασης. Πολλά έχουν αλλάξει, ωστόσο, σε επίπεδο θεραπείας, έτσι ώστε πλέον να εξασφαλίζεται η καλύτερη δυνατή βελτίωση στην ποιότητα ζωής των ασθενών.

Πάρε μέρος στον διαγωνισμό

Η καμπάνια “Ένα μοναδικό ποδήλατο… αγώνων ζωής” υλοποιείται υπό την αιγίδα της Ελληνικής Ακαδημίας Νευροανοσολογίας (ΕΛΛ.Α.ΝΑ, www.helani.gr) και στις στάσεις που θα κάνει θα βρίσκεται και το εν λόγω ποδήλατο. 

Ο βασικός της στόχος είναι η ενημέρωση, καθώς υιοθετείται η προσέγγιση ότι όσο καλύτερα είναι ενημερωμένοι οι ασθενείς και οι φροντιστές τους, τόσο καλύτερα μπορούν να διαχειριστούν τη νόσο και να βελτιώσουν την καθημερινότητά τους. Παράλληλα, διενεργείται διαγωνισμός για το ευρύ κοινό, με δώρο 4 ποδήλατα. H κλήρωση θα γίνει στις 30 Μαΐου 2019, Παγκόσμια Ημέρα Πολλαπλής Σκλήρυνσης και τα ονόματα των νικητών θα δημοσιευτούν στην επίσημη ιστοσελίδα της Sanofi Ελλάδας.

Διάβασε ακόμα:

Ένα “Χεράκι” Για Τα Παιδιά Που Πονούν

Magic Diabetes Bus: Ένα Λεωφορείο Διαφορετικό Από Τα Άλλα

Author(s)

  • Φλώρα Κασσαβέτη

    Δημοσιογράφος Υγείας και Ευεξίας

    Η Φλώρα Κασσαβέτη είναι δημοσιογράφος υγείας ευεξίας. Υπήρξε Αρχισυντάκτρια στο περιοδικό Forma και περιοδικό Παιδί και Νέοι Γονείς και στα site Τhriveglobal.gr και Bestofyou.gr του Ομίλου Αntenna.