Το ασβέστιο είναι απαραίτητο για τη σωστή ανάπτυξη και διατήρηση της υγείας των οστών και των δοντιών. Ποιες είναι οι χρήσιμες τροφές για την πρόσληψη ασβεστίου; Αρχικά το γάλα και τα γαλακτοκομικά προϊόντα. Από τα γαλακτοκομικά προϊόντα προέρχεται περίπου το 70-80% της ημερησίας πρόσληψης ασβεστίου. Η λήψη 2-3 μερίδων γαλακτοκομικών καθημερινά, ανάλογα με την ηλικία του παιδιού, αρκούν για την πρόσληψη της απαραίτητης ποσότητας ασβεστίου.

Μία μερίδα ισοδυναμεί με: 1 Ποτήρι (250ml) γάλα ή 1 κεσεδάκι (200γρ) γιαούρτι ή 30 γρ φέτα ή γραβιέρα, 2 κσ (60γρ) μαλακό τυρί (μυζήθρα, ανθότυρο) κτλ. Και τι γίνεται με τα παιδιά που δεν επιθυμούν γαλακτοκομικά ή τα παιδιά που ακολουθούν χορτοφαγική διατροφή; Είναι απαραίτητο να ενισχυθούν οι εναλλακτικές πηγές πρόσληψης ασβεστίου, όπως κάποια λαχανικά (π.χ μπάμιες), τα όσπρια (π.χ. φασόλια, ρεβύθια), τα ψάρια που καταναλώνονται με το κόκκαλο (πχ σαρδέλα, μαρίδα, γαύρος), καθώς και οι ξηροί καρποί η/και σπόροι (πχ σουσάμι, αμύγδαλα) και τα αποξηραμένα φρούτα.

Προσοχή! Η υπερβολική λήψη γάλακτος μπορεί να οδηγήσει σε αυξημένη αποβολή του ασβεστίου από τα ούρα. Οπότε, μέτρον άριστον!

Αρχική δημοσίευση στο site της Αλεξάνδρας Κοσμαρίκου.

Διάβασε ακόμα:

Το παιδί μου τρώει μόνο μπροστά στην οθόνη. Τι να κάνω;

Πώς θα βοηθήσω το παιδί μου να κάνει νέες φιλίες και να τις «κρατήσει»;

Author(s)

  • Η Αλεξάνδρα Κοσμαρίκου ζει και εργάζεται στην Πάτρα. Είναι Παιδίατρος και Ομοιοπαθητικός, καθώς και κάτοχος Μεταπτυχιακού τίτλου με υποτροφία, πάνω στην «Διατροφή κατά την Παιδική ηλικία». Ονειρεύεται μία Ιατρική με σεβασμό απέναντι στον ‘Ανθρωπο, με σωστή επικοινωνία μεταξύ Ιατρού και ασθενή και ολιστική ενίσχυση του οργανισμού. Στόχος της, μέσω της αρθρογραφίας της, είναι η επίλυση όλων των αμφιβολιών μας, έτσι ώστε να πορευόμαστε με χαμόγελο και αισιοδοξία στο ονειρεμένο αυτό ταξίδι που ονομάζεται ζωή!