Στα επόμενα 3 λεπτά θα μάθεις:

-Πότε εμφανίζεται το αίσθημα της ντροπής.
-Πώς να τονώσεις την αυτοπεποίθηση του παιδιού σου.


Αποφεύγει τα άλλα παιδιά ιδιαίτερα όταν δεν τα γνωρίζει καλά, είναι προσκολλημένο πάνω σου και εξαρτάται απόλυτα από εσένα, νιώθει νευρικό και αγχωμένο όταν είναι μακριά από το σπίτι, αρνείται να συμμετάσχει σε ομαδικές δραστηριότητες, πόσω μάλλον να χορέψει στο πάρτι. Αν αυτές οι περιγραφές σου θυμίζουν το παιδί σου, τότε ναι είναι πολύ πιθανό να είναι ντροπαλό. Αυτό όμως δεν χρειάζεται να σε αγχώνει ή να σε στεναχωρεί. Αυτό που χρειάζεται να ξέρεις είναι ότι τα περισσότερα μικρά παιδιά μπορεί να είναι ντροπαλά και φοβισμένα όταν βρίσκονται αντιμέτωπα με καταστάσεις που δεν τους είναι γνώριμες. Για ένα παιδί επομένως προσχολικής ή σχολικής ηλικίας είναι εντελώς φυσιολογικό να κρύβεται όταν βρεθεί μπροστά σε ξένους, να μη θέλει να μιλήσει σε κάποιον που δεν ξέρει ή να ντρέπεται να ρωτήσει άγνωστα παιδιά αν μπορεί να παίξει μαζί τους. Συνήθως, όμως, αυτό μειώνεται καθώς το παιδί μεγαλώνει.

Σύμφωνα μάλιστα με τα στάδια ψυχοσυναισθηματικής ανάπτυξης του ψυχαναλυτή Eric Erikson, το αίσθημα της ντροπής εμφανίζεται στα 2-3,5 έτη που το παιδί προσπαθεί να αυτονομηθεί. Είναι μάλιστα ιδιαίτερα σημαντικό οι γονείς να του δώσουν τη δυνατότητα να δοκιμάσει τις ικανότητες του, ακόμη και αν αποτύχει.

Ο δικός σου ρόλος ως γονιός

Κάτι άλλο σημαντικό που πρέπει να γνωρίζεις αν είσαι γονιός ενός ντροπαλού παιδιού είναι ότι κάθε παιδί μπορεί να είναι ντροπαλό με διαφορετικούς τρόπους και για διαφορετικούς λόγους. Το να καταλάβεις όμως γιατί το δικό σου παιδί είναι ντροπαλό, είναι μια καλή αρχή για να το βοηθήσεις να το ξεπεράσει με το σωστό τρόπο. Για το επόμενο διάστημα, επομένως, παρατήρησε πότε ντρέπεται το παιδί σου. Όταν είναι σε ένα πάρτι ή μια γιορτή, όταν συναντά καινούριους ανθρώπους, επειδή αγχώνεται απέναντι σε μια αλλαγή, όταν πρόκειται να δοκιμάσει κάτι καινούργιο; Βγάζοντας τα πρώτα αυτά συμπεράσματα θα πάρεις μια πρώτη ιδέα για το πώς είναι καλύτερα να το χειριστείς.
 

Το αίσθημα της ντροπής εμφανίζεται στα 2-3,5 έτη που το παιδί προσπαθεί να αυτονομηθεί.

Γενικά να θυμάσαι ότι ένα ντροπαλό παιδί είναι ένα παιδί που χρειάζεται περισσότερη ενθάρρυνση, επιδοκιμασία, ευκαιρίες για να γίνει πιο υπεύθυνο, καθώς και πιο συχνές επαφές με άλλα παιδιά. Αν και δεν μπορείς να αλλάξεις την ιδιοσυγκρασία του ντροπαλού παιδιού, σύμφωνα με έρευνες στο σχεδόν 90% των ντροπαλών παιδιών μπορεί να ενισχυθεί η αυτοπεποίθηση αν μάθουν: να μπορούν να ηρεμούν, να χρησιμοποιούν περισσότερο την οπτική επαφή, να μιλούν πιο δυνατά και να χρησιμοποιούν τη γλώσσα του σώματος.

Για αυτό αν είσαι γονιός με ντροπαλό παιδί:

– Μην το φέρνεις σε δύσκολη θέση αν κάνει λάθη, ιδιαίτερα μπροστά σε άλλους.
– Τόνωσε την αυτοπεποίθησή του επαινώντας το για τα κατορθώματά του.
– Δείξε ευαισθησία στις ανάγκες του και βοήθησέ το να εμπλουτίσει τις κοινωνικές του δεξιότητες χωρίς όμως πίεση.
– Μην κάνεις πράγματα που μπορεί να κάνει μόνο του. Αν π.χ. σε ένα πάρτι θέλει να του βάλεις τούρτα μπορείς να του πεις: «Μόλις κάθισα και είμαι κουρασμένη. Αν θέλεις, βάλε μόνος σου”.
– Προτίμησε αρχικά να μη του αναθέτεις δύσκολες «αποστολές», όπως το να αποτελέσει μέλος μιας μεγάλης ομάδας παιδιών ή να πάει κατασκήνωση. Προτίμησε να επιδιώκεις τη συχνή επαφή του παιδιού σου με έναν-δυο φίλους του, με τους οποίους νιώθει πιο εξοικειωμένο και με τους οποίους μπορείτε να το προτρέψετε να δοκιμάσει καινούργια πράγματα.

Υπάρχουν παρενέργειες της ντροπαλής φύσης;

Πράγματι σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να ισχύει αυτό. Αν το παιδί βιώνει επίμονους φόβους και προσπαθεί να αποφύγει τις κοινωνικές επαφές με κάθε κόστος και προτάσσει δικαιολογίες ή εμφανίζει ψυχοσωματικές αντιδράσεις σε κοινωνικές καταστάσεις (δυσκολία στην αναπνοή ναυτία, εμετό, κλάμα). Σε αυτές τις περιπτώσεις η ντροπαλότητα μπορεί να είναι η αρχή μιας κοινωνικής φοβίας. Για αυτό είναι καλό να αντιμετωπίζεται νωρίς, καθώς με τη σταδιακή αλλαγή κάποιων συμπεριφορών το παιδί μπορεί να μάθει να ανοίγεται περισσότερο ξεπερνώντας τα προβλήματα στα οποία μπορεί να οδηγήσει η ντροπαλή του φύση.

 

Διάβασε ακόμα:

Γιατί Είναι Απαραίτητο Να Βγαίνει Το Παιδί Σου Έξω

Οι Λάθος Φράσεις Που Λες Στο Παιδί Σου Όταν Φοβάται

 

 

 

Author(s)

  • Η Φωστηρία Αμανατίδου είναι ιδιώτης ψυχολόγος εξειδικευμένη στη Γνωστική-Συμπεριφορική Ψυχοθεραπεία Παιδιών και Ενηλίκων από την Ελληνική Εταιρία Έρευνας της Συμπεριφοράς, παράρτημα Μακεδονίας. Εργάστηκε στο Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα “Γραφείο Παροχής Κοινωνικών Υποστηρικτικών Υπηρεσιών Δήμου Μίκρας”. Υπήρξε εξωτερικός συνεργάτης των Κέντρων Κοινωνικής Πρόνοιας-Φροντίδας & Προσχολικής Αγωγής Δήμου Θέρμης και εκπαιδεύτρια ενηλίκων σε διάφορους φορείς. Είναι εξωτερική επιστημονική συνεργάτης του Ινστιτούτου Ψυχοθεραπείας, Επαγγελματικής και Προσωπικής Ανάπτυξης Κύπρου. Είναι επίσης συντονίστρια ομάδων ψυχολογίας στη Χ.Ε.Ν. Πανοράματος. Εργάζεται στο Συμβουλευτικό Κέντρο Θεσσαλονίκης του Κέντρου Ερευνών για Θέματα Ισότητας παρέχοντας ψυχοκοινωνική συμβουλευτική με την οπτική του φύλου σε γυναίκες που βιώνουν ενδοοικογενειακή βία. Έχει δημοσιεύσει άρθρα σε θέματα ψυχικής υγείας στον έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο.