Στα επόμενα 3 λεπτά θα μάθεις:

-Πόσο χρειάζεται να περπατάς για να μειώσεις τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου.
-Πόσοι θάνατοι οφείλονται στη σωματική αδράνεια.


Ένα γρήγορο περπάτημα 20 λεπτών θα μπορούσε να είναι αρκετό για να μειώσει τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου. Μία μελέτη πάνω σε 334.000 Ευρωπαίους άνδρες και γυναίκες διαπίστωσε ότι διπλάσιοι θάνατοι οφείλονται στην έλλειψη σωματικής δραστηριότητας σε σύγκριση με τον αριθμό των θανάτων που οφείλονται στην παχυσαρκία. Επίσης έδειξε ότι μια μέτρια αύξηση στη σωματική άσκηση μπορεί να έχει σημαντικά οφέλη για την υγεία.

Τι ξέρουμε

Ότι η σωματική αδράνεια συσχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο πρόωρου θανάτου, καθώς επίσης και με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης ασθενειών όπως οι καρδιοπάθειες και ο καρκίνος. Αν και μπορεί επίσης να συμβάλλει αρνητικά ο αυξημένος δείκτης μάζας σώματος (ΔΜΣ) και η παχυσαρκία, η συσχέτιση με τον πρόωρο θάνατο φαίνεται να είναι ανεξάρτητη σε σχέση με το ΔΜΣ ενός ατόμου.

Τι έδειξε η έρευνα

Για να μετρήσουν τη σχέση μεταξύ σωματικής αδράνειας και πρόωρου θανάτου και της αλληλεπίδρασής τους με την παχυσαρκία, οι ερευνητές ανέλυσαν δεδομένα από 334.161 άντρες και γυναίκες σε ολόκληρη την Ευρώπη που συμμετείχαν στη μελέτη EPIC (European Prospective Investigation on Cancer and Nutrition). Οι ερευνητές μέτρησαν το ύψος, το βάρος και την περιφέρεια της μέσης και χρησιμοποίησαν την αυτοαξιολόγηση για να μετρήσουν τα επίπεδα σωματικής δραστηριότητας. Η έρευνα είχε διάρκεια 12 χρόνια, κατά τη διάρκεια των οποίων πέθαναν 21.438 συμμετέχοντες. Τα αποτελέσματα δημοσιεύθηκαν στο American Journal of Clinical Exercise.

Οι ερευνητές εκτίμησαν ότι 337.000 από τους 9,2 εκατομμύρια θανάτους ανδρών και γυναικών στην Ευρώπη οφείλονται στην παχυσαρκία. Ωστόσο, διπλάσιος αριθμός θανάτων (676.000) αποδίδεται στη σωματική αδράνεια.

Τα σχόλια των ειδικών

Ο καθηγητής Ulf Ekelund από τη Μονάδα Επιδημιολογίας του Συμβουλίου Ιατρικών Ερευνών του Πανεπιστημίου του Cambridge, ο οποίος ήταν επικεφαλής της μελέτης, δήλωσε: “Το μήνυμα που στέλνει η έρευνα είναι απλό: λίγη σωματική άσκηση κάθε μέρα θα μπορούσε να έχει σημαντικά οφέλη για τους ανθρώπους που είναι σωματικά αδρανείς. Παρόλο που διαπιστώσαμε ότι μόνο 20 λεπτά μπορούν να κάνουν τη διαφορά, θα πρέπει πραγματικά να προσπαθούμε να ασκούμαστε περισσότερο από αυτό. Η σωματική δραστηριότητα έχει πολλά αποδεδειγμένα οφέλη για την υγεία και πρέπει να αποτελεί σημαντικό μέρος της καθημερινής μας ζωής.”

Μια μέτρια αύξηση στη σωματική άσκηση μπορεί να έχει σημαντικά οφέλη για την υγεία.

Ο καθηγητής Nick Wareham, Διευθυντής της Μονάδας MRC, επιπλέον προσθέτει ότι: “Οι παρεμβάσεις δημόσιας υγείας που ενθαρρύνουν τους ανθρώπους να πραγματοποιούν μικρές, αλλά εφικτές αλλαγές μέσα από τη σωματική άσκηση θα πρέπει να αυξηθούν και ενισχυθούν. Η άσκηση μπορεί να έχει σημαντικά οφέλη για την υγεία και μπορεί να επιτευχθεί και να διατηρηθεί σχετικά εύκολα.”

 

Διάβασε ακόμα:

Γιατί Όλες Οι Μεγάλες Ιδέες Γεννιούνται Όταν Περπατάς;

Τα Walking Meetings Είναι Το Μυστικό Που Έψαχνες

 

Author(s)

  • Γιάννης Μπιτζούνης

    Καθηγητής Φυσικής Αγωγής

    Ο Γιάννης Μπιτζούνης είναι καθηγητής Φυσικής Αγωγής με ειδικότητα στη ειδική φυσική αγωγή και θεραπευτική γυμναστική. Είναι κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος με ειδίκευση στην Άσκηση και Υγεία του Διατμηματικού Μεταπτυχιακού Προγράμματος Σπουδών της Σχολής Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και Υπεύθυνος και Συντονιστής σε Κέντρο Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών.