Στα επόμενα 2 λεπτά θα μάθεις:

-Πώς η ευγνωμοσύνη συνδέεται με την ευτυχία.
-Γιατί κάνει καλό να δείχνεις την ευγνωμοσύνη σου.


Είσαι τόσο πολύ απορροφημένος με την δουλειά σου και τους ρυθμούς της ζωής σου που συχνά θεωρείς πολλά πράγματα δεδομένα. Την οικογένειά σου, τους φίλους σου, την δουλειά σου, ακόμα και το γεγονός ότι είσαι υγιής εσύ και όλοι οι δικοί σου άνθρωποι. Έτσι σπάνια βρίσκεις τον χρόνο να εκφράσεις την ευγνωμοσύνη σου για όλα όσα έχεις και για καθετί σημαντικό που συμβαίνει στην ζωή σου. Ήξερες όμως ότι όσοι εκφράζουν καθημερινά την ευγνωμοσύνη τους είναι 10% περισσότερο χαρούμενοι, αυξάνουν την ποιότητα του ύπνου τους κατά 25%, μειώνουν τα συμπτώματα κατάθλιψης κατά 35% και αισθάνονται 10% λιγότερο πόνο; Γι’ αυτό μάθε πώς να την καλλιεργήσεις!

Ξέρεις ότι όσοι εκφράζουν καθημερινά την ευγνωμοσύνη τους είναι 10% περισσότερο χαρούμενοι, αυξάνουν την ποιότητα του ύπνου τους κατά 25%, μειώνουν τα συμπτώματα κατάθλιψης κατά 35% και αισθάνονται 10% λιγότερο πόνο;

Τι είναι η ευγνωμοσύνη; Ο ψυχολόγος Robert Emmons μελετάει τον συγκεκριμένο όρο τα τελευταία 15 χρόνια και τον ορίζει ως “μία αίσθηση αναγνώρισης της αξίας της ζωής”.

Τα οφέλη της ευγνωμοσύνης  

1.Σε βοηθάει να γιορτάζεις το παρόν και για όλα όσα έχεις. Παράλληλα σε προστατεύει απέναντι σε κάθε είδους επιθυμία ή παράλογη απαίτηση.

2.Αποτελεί το αντίδοτο σε κάθε είδους αρνητικά συναισθήματα, όπως είναι η ζήλεια, ο φθόνος, η κατάθλιψη, η μνησικακία, η λύπη, ο φόβος και ο θυμός.

3.Βοηθάει στην καταπολέμηση του στρες.

4.Ενδυναμώνει τις διαπροσωπικές σου σχέσεις και την αυτοεκτίμησή σου.

Όταν είσαι ευγνώμων και εκτιμάς όλα όσα έχεις, τότε είσαι περισσότερο γενναιόδωρος, αισιόδοξος και χαρούμενος, αγαπάς περισσότερο και συγχωρείς πιο εύκολα.

Αντίστοιχα, οι φίλοι, η οικογένειά σου και όλοι όσοι σε περιβάλουν συνειδητοποιούν τον καλύτερο εαυτό σου και αισθάνονται περισσότερη εμπιστοσύνη απέναντί σου, υποστηρίζει ο Emmons. Ακόμα, η ευγνωμοσύνη συνδέεται με την ευημερία.

2 τρόποι για να εκφράζεις την ευγνωμοσύνη σου καθημερινά

1. Αφιέρωσε 5 λεπτά την ημέρα και γράψε όλα όσα σκέφτεσαι. Κάνε στον εαυτό σου την εξής ερώτηση: γιατί είμαι ευγνώμων; Γράψε ότι σου έρθει στο μυαλό. Μπορεί να είναι πράγματα που συμβαίνουν μέσα στην ημέρα σου, όπως για παράδειγμα η στήριξη της ομάδας σου ή η αγάπη του συντρόφου σου ή ακόμα και πιο απλά πράγματα όπως για παράδειγμα μία βόλτα στην παραλία.

2. Κάθε βράδυ πριν κοιμηθείς, βάλε το χέρι στην καρδιά σου, εστίασε στην αναπνοή σου και σκέψου 3 πράγματα για τα οποία νιώθεις ευγνωμοσύνη.

Διάβασε ακόμα:

12 Τρόποι Για Να Αλλάξεις Μία Άσχημη Ημέρα

7 Λόγοι Για Τους Οποίους Η Ευγνωμοσύνη Μπορεί Να Αλλάξει Την Ζωή Σου

Author(s)

  • Nick Powell

    σύμβουλος αυτοβελτίωσης

    Ο Nick Powell είναι σύμβουλος αυτοβελτίωσης.