Στα επόμενα 3 λεπτά θα μάθεις:

-Γιατί μπορεί να νιώσεις δυστυχία όταν πετύχεις έναν στόχο.
-Πώς να αντιμετωπίσεις το εν λόγω φαινόμενο.


Το να πετυχαίνεις τους στόχους σου είναι συνυφασμένο με την ευτυχία και την επιτυχία αλλά τελικά δεν είναι πάντα έτσι. Έχεις αναλογιστεί τι μπορεί να συμβαίνει και τελικά όταν πετυχαίνεις τους στόχους σου αντί να νιώθεις γεμάτος, νιώθεις χειρότερα από πριν;

Με το να έχεις περάσει ένα αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα παλεύοντας για τους στόχους σου, είναι πιθανό μόλις πετύχεις αυτό που τόσο ήθελες να νιώσεις έλλειψη κινήτρων, κενό ή απελπισία, αισθήματα άρρηκτα συνδεδεμένα με την κατάθλιψη. Αυτό συμβαίνει κυρίως στα άτομα που έχουν την αίσθηση πως θα βρουν την ευτυχία, μέσα από τα όσα έθεσαν σαν στόχους. Τέτοιου είδους φιλοσοφία μπορεί να σε οδηγήσει σε απογοήτευση και όχι μόνο, με πολύ άσχημα αποτελέσματα για την ψυχολογία σου.

Επιπλέον, πολλές φορές, για να πετύχουμε κάποιον επαγγελματικό μας στόχο ρίχνουμε όλο το βάρος μας εκεί και παραμελούμε άλλους τομείς στην ζωή μας όπως τις προσωπικές μας σχέσεις ή τα χόμπι μας. Αυτή η ανισορροπία επίσης έχει αρνητικό αντίκτυπο.

Ωστόσο, υπάρχουν πάντα πράγματα που μπορείς να κάνεις για να μην βρεθείς σε τέτοια θέση, και ο ψυχολόγος Tal Ben-Shahar, τα μοιράζεται μαζί μας.

Ιδού λοιπόν:

Βρες έναν νέο στόχο στον οποίο μπορείς να προσηλωθείς

«Η ανθρώπινη φύση είναι έτσι φτιαγμένη ώστε να είμαστε όλοι καλοί στην προσαρμογή. Έτσι, όταν έχεις προσαρμοστεί σε μια φιλοσοφία για να πετύχεις τον στόχο σου, με το να τελειώσεις το έργο σου, είναι πιθανό να νιώσεις ότι δεν ανήκεις κάπου», λέει στη Thrive Global η Sonja Lyubomirsky, καθηγήτρια ψυχολογίας στο πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια.

Ο Ben-Shahar προσθέτει με την σειρά του: «Είναι καλό να κατανοήσεις ότι η ευτυχία βρίσκεται στο ταξίδι, και όχι στον προορισμό. Το μεγαλύτερο μάθημα που έλαβες δεν είναι ότι είσαι ικανός να πετύχεις τον στόχο σου αλλά ότι έθεσες έναν στόχο και με την κατάλληλη τακτική, τον πέτυχες.»

Αν νιώσεις άγχος ή απογοήτευση μετά την επίτευξη του στόχου σου, τότε δοκίμασε την μέθοδο του. «Προσωπικά, μόλις έχω πετύχει έναν στόχο – ορόσημο τότε θέτω έναν άλλον και στην συνέχεια έναν άλλο κ.ο.κ. Η ευτυχία μου αντλείται από τον σκοπό μου και όχι από την επίτευξή του», λέει ο ίδιος.

Φέρε την ευτυχία στα μέτρα σου

Η Lyubomirsky από την μεριά της, τονίζει ότι δεν είναι καλό να βασιζόμαστε στους στόχους μας για να νιώσουμε ευτυχία. «Αν σκέφτεσαι ότι θα είσαι ευτυχισμένος μόλις πετύχεις κάτι, τότε αν δεν το πετύχεις πολύ απλά, δεν θα είσαι ποτέ ευτυχισμένος», λέει χαρακτηριστικά.

«Ακόμα και αν πετύχεις όμως τον στόχο σου, η χαρά είναι στιγμιαία και δεν διαρκεί για πάντα. Όμως, αν έχουμε ρεαλιστικούς στόχους και πίστη τότε θα ανταπεξέλθουμε καλύτερα στα λεγόμενα σκαμπανευάσματα», προσθέτει.

Κάνε ένα διάλειμμα

Αντί να εστιάζεις συνέχεια σε κάτι άλλο τότε δοκίμασε να κάνεις ένα διάλειμμα και να απολαύσεις όλα όσα έχεις ήδη πετύχει, λέει μεταξύ άλλων ο Ben-Shahar. «Έρευνα του Harvard αποκαλύπτει ότι οι υπάλληλοι που εστιάζουν στην πρόοδο που κάνουν στην δουλειά τους, είναι πιο χαρούμενοι και πιο πετυχημένοι. Εξάλλου, το να εστιάζεις στην πρόοδο σημαίνει ότι δεν έχεις πάρει τίποτα ως δεδομένο».

Διάβασε ακόμα:

3 Τρόποι Για Να Χρησιμοποιείς Τους Στόχους Σου Προς Όφελός Σου

Στόχοι: Γιατί δεν καταφέρνεις πάντα να τους πετύχεις

Author(s)

  • Chloe Noor Khosrowshahi

    συντάκτρια του Thrive Global

    H Chloe Noor Khosrowshahi είναι συντάκτρια του Thrive Global και παράλληλα αρθρογραφεί και στο περιοδικό του πανεπιστημίου Brown.