Στα επόμενα 2 λεπτά θα μάθεις:

-Πώς κάθε απόφαση που παίρνεις σήμερα, επηρεάζει την απόφασή σου αύριο.
-Ποια ρούχα πρέπει να επιλέξεις.


Μια από τις αποφάσεις που πήρες σήμερα το πρωί, από τις πρώτες της ημέρας, θα αφορούσε και στα ρούχα που, τελικά, φόρεσες. Η συγκεκριμένη ήταν μια από τις χιλιάδες αποφάσεις που θα κληθείς να πάρεις μέχρι το βράδυ. Η λύση, τουλάχιστον για το θέμα των ρούχων; Να φοράς κάθε μέρα τα ίδια!

Σύμφωνα με σχετικές μελέτες, κάθε ενήλικας πρέπει να πάρει 35.000 αποφάσεις σε καθημερινή βάση. Σε αντίθεση, ένα παιδί χρειάζεται «μόλις» 3.000. Αν και τα νούμερα δείχνουν φαινομενικά παράλογα, ερευνητές του Cornell κατέληξαν στο συμπέρασμα πως χρειαζόμαστε 226,7 αποφάσεις μόνο για το τι θα φάμε!

Και αν προσπαθήσει κάποιος να αναλύσει τις αποφάσεις στις οποίες χρειάζεται να καταλήξει ένας άνθρωπος στην ζωή του, αυτές είναι πολλές. Από το τι θα φάει μέχρι το τι θα φορέσει, πώς θα περάσει την ώρα του, τι θα ψωνίσει, τι θα πιστέψει, ποιον θα ψηφίσει, αν θα παντρευτεί, αν θα κάνει παιδιά, πού θα μείνει, τι δουλειά θα κάνει και άλλα πολλά.

Και μόνο στην ανάγνωση των παραπάνω, το μυαλό κουράζεται. Πόσω μάλλον, όταν έχει έρθει η ώρα που πρέπει πραγματικά να αποφασίσει για όλα αυτά. Εδώ, έχουμε να κάνουμε με το λεγόμενο «decision fatigue». Αυτό αποτελεί την ψυχολογική κατάσταση κατά την οποία κάθε απόφαση που παίρνουμε έχει επίδραση στην ικανότητά μας για κάποια μελλοντική.

Μια από αυτές τις αποφάσεις, όπως προαναφέρθηκε, είναι και εκείνη του τι θα φορέσει κάποιος. Και για έναν επαγγελματία, η απόφαση αυτή έχει τη δική της σημασία, καθώς του παίρνει χρόνο από άλλες, σημαντικότερες ενέργειες, του προκαλεί «decision fatigue». Σε κάθε περίπτωση, στο τέλος της ημέρας, το τι ακριβώς θα επιλέξει έχει τη δική του σημασία και λόγω του ότι αποτελεί μέρος της εικόνας του.

Μια από τις λύσεις που προσφέρεται είναι να φοράει κάποιος τα ίδια ρούχα, κάθε μέρα. Και όταν λέμε τα ίδια ρούχα, σαφώς και δεν εννοούμε να φοράει την ίδια μπλούζα, χωρίς να την αλλάζει και να την πλένει. Αυτό που εννοούμε είναι να φοράει πανομοιότυπα ρούχα, έχοντας αγοράσει – για παράδειγμα – το ίδιο παντελόνι ή την ίδια μπλούζα πολλές φορές.

Και φυσικά, αυτό διαφέρει από τη χρήση κάποιου τύπου στολής σε έναν οργανισμό, αφού ένα τέτοιος ρουχισμός επιλέγεται σε κεντρικό επίπεδο και είναι ο ίδιος για κάθε εμπλεκόμενο. Όταν κάποιος, όμως, φοράει «τα ίδια ρούχα» κάθε μέρα, αυτή η απόφαση είναι δική του, όπως και το ποια ακριβώς θα είναι εκείνα που θα χρησιμοποιηθούν για τον συγκεκριμένο σκοπό.

Γιατί να φοράς τα ίδια ρούχα κάθε ημέρα

Τι προσφέρει η συγκεκριμένη πρακτική; Καταρχάς, περιορίζει σε σημαντικό βαθμό τον χρόνο που αφιερώνει ένας άνθρωπος στην επιλογή των ρούχων, μειώνοντας την ψυχολογική ενέργεια και τον χρόνο που θα αφιερώσει σε σημαντικότερες (ακόμη και επαγγελματικές) αποφάσεις. Είναι η αντιμετώπιση του «decision fatigue» που είδαμε λίγο παραπάνω.

Στις θετικές «επιπτώσεις» μιας τέτοιας απόφασης εντοπίζεται και η αύξηση της αυτοπεποίθησης, αφού θα νιώθει συνεχώς καλά με αυτό που φοράει κάθε μέρα, η μείωση του άγχους, η επικέντρωση σε ποιοτικότερα υλικά αλλά και η δημιουργία αυτού που κάποιους θα χαρακτήριζε ως «κλασικό» ντύσιμο. Ο κόσμος θα τον συσχετίσει με το ντύσιμο και αυτό θα βοηθήσει την αναγνωρισιμότητα και την εικόνα του.

Απόδειξη (και) του τελευταίου είναι το ντύσιμο που είχε επιλέξει ο Steve Jobs. Αν κάποιος προσπαθήσει να τον φέρει στο μυαλό του, η εικόνα που θα δημιουργηθεί θα είναι, κατά πάσα πιθανότητα, ο Jobs με το πουλόβερ, το τζιν και τα αθλητικά του παπούτσια. Ο Jobs φορούσε κάθε μέρα τα ίδια ρούχα και φημολογείται πως είχε δεκάδες ίδια πουλόβερ τα οποία χρησιμοποιούσε είτε ήταν στο γραφείο του, είτε στην παρουσίαση του νέου iPhone.

Και δεν είναι μόνο ο Jobs. Ο Mark Zuckerberg, ο ιδρυτής και επικεφαλής της Facebook, συνηθίζει να φοράει ένα γκρι t-shirt, ενώ ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ, Barack Obama, φορούσε πάντα μαύρα ή γκρι κοστούμια. Όπως ο ίδιος θα πει το 2012 «προσπαθώ να περιορίσω τις αποφάσεις (που πρέπει να πάρω). Δεν θέλω να παίρνω αποφάσεις σχετικά με το τι τρώω ή φοράω. Έχω ήδη πάρα πολλές να πάρω».

Και όχι μόνο αυτοί. Ένα άλλο παράδειγμα είναι ο δισεκατομμυριούχος Richard Branson, ο οποίος φοράει κάθε μέρα το ίδιο τζιν. Με αυτόν τον τρόπο απλοποιεί την ζωή του, όπως για παράδειγμα όταν ταξιδεύει, όπου δεν χρειάζεται να παίρνει μαζί του πολλές βαλίτσες. Σύμφωνα με τον ίδιο, θα φοράει το ίδιο τζιν είτε βρίσκεται σε κάποια ομιλία είτε σε μια συνάντηση με την Βασίλισσα.

Ο τρόπος για να τα καταφέρει όλα αυτά κάποιος είναι απλός: βρες ένα παντελόνι, ένα μπλουζάκι/πουκάμισο και ένα ζευγάρι παπούτσια που σε κάνουν να αισθάνεσαι άνετα και που ενδεχομένως θα ταιριάζουν με τις περιστάσεις της δικής σου ζωής. Αγόρασε πολλά από το καθένα και μετά, απλώς, φόρεσε κάθε μέρα τα ίδια. Επανάλαβε. Εσύ; Ξέρεις τι θα φορέσεις σήμερα;

Αρχική δημοσίευση από τον Χρήστο Κοτσακά στο epixeiro.gr

Διάβασε ακόμα:

Νίκησε Tην Αναποφασιστικότητά Σου

Φορτωμένο Πρόγραμμα & Ελεύθερος Χρόνος Γίνεται;

Author(s)

  • epixeiro.gr

    Η επιχειρηματικότητα στο προσκήνιο

    Tο epixeiro.gr είναι η μεγαλύτερη ηλεκτρονική πύλη για την επιχειρηματικότητα στην Ελλάδα. Μετά από αρκετά χρόνια παρουσίας, αποτελεί πλέον το μέσο μιας άμεσης, συνεχούς και διαδραστικής επικοινωνίας της επιχειρηματικής κοινότητας, ενθαρρύνοντας και στηρίζοντας ενεργά επιχειρηματικές πρωτοβουλίες και δράσεις που δημιουργούν προστιθέμενη αξία. Αποτελεί επίσης έναν χώρο όπου νεοσύστατες και υφιστάμενες επιχειρήσεις -μικρές, μεσαίες ή μεγάλες-, υποψήφιοι επενδυτές, ελεύθεροι επαγγελματίες, ιδιώτες, και φοιτητές θα μπορούν να χρησιμοποιούν τις γνώσεις που τους δίνονται για να ενισχύσουν την επιχειρηματική τους κουλτούρα. Το epixeiro.gr επιδιώκει να προσφέρει γνώση και να δίνει έμπνευση μέσα από το πλούσιο περιεχόμενό του, προσφέροντας στο αναγνωστικό του κοινό το know-how πάνω από 500 αρθρογράφων που αποτελούν ειδήμονες στον χώρο τους.