Βρισκόμαστε στα μέσα του καλοκαιριού. Οι δραστηριότητες λιγοστεύουν, και όσο πλησιάζουν οι καλοκαιρινές διακοπές ο ελεύθερος χρόνος αυξάνεται.

Γνωρίζουμε ότι ο ελεύθερος χρόνος είναι ένα πολύτιμο αγαθό για τη ζωή μας; 

Στις καλοκαιρινές διακοπές απελευθερωνόμαστε!

Τη θέση των υποχρεώσεων και του αυστηρού προγράμματος παίρνει η ξενοιασιά, η χαρά της συναναστροφής, το καλό φαγητό, ο ύπνος, η χαλάρωση, η επαφή με τη φύση και τους ανθρώπους που αγαπάμε. Ο χρόνος του καλοκαιριού μας απελευθερώνει, μας εμπνέει, μας ξεκουράζει.

Κάθε τι που κάνουμε μας ευχαριστεί, μας ικανοποιεί· έχουμε το χρόνο να δυναμώσουμε τις σχέσεις μας, και να αισθανθούμε συναισθηματική πληρότητα και αποδοχή.

Αξιοποιώ δημιουργικά τον ελεύθερό μου χρόνο, αλλά και των παιδιών μου;

Μήπως καταναλώνουμε το χρόνο μας στα social media και χάνουμε την αληθινή χαρά της ζωής;

Όχι άλλη τηλεόραση, tablet ή κινητό.

Οι καλοκαιρινές διακοπές είναι πρόσφορες για να δημιουργήσουμε μία βιολογική και ψυχική ισορροπία.

• Διατηρείστε στα παιδιά ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα σχετικά με το φαγητό και τον ύπνο.

 • Το φαγητό που εστιάζεται σε προϊόντα εποχής είναι πιο νόστιμο και πιο θρεπτικό. Ανακαλύψτε την απόλαυση της γεύσης!

• Αναγνωρίστε την αξία της επικοινωνίας στο τραπέζι. Διασκεδάστε το!

•Αφιερώστε τους δημιουργικό χρόνο! Έχετε σκεφτεί να ξαπλώσετε μαζί δίπλα στην θάλασσα και να κοιτάζετε τον ουρανό; 

• Παίξτε μαζί τους παιχνίδια που έχουν σχέση με την κίνηση ή τη σωματική επαφή. Μην ξεχνάτε το χάδι, η γλυκύτητα στη φωνή καθώς η αγκαλιά,  δημιουργούν γέφυρες ψυχής μεταξύ των μελών της οικογένειας!

• Επιδιώξτε επικοινωνία με τα έφηβα παιδιά σας 

• Προγραμματίστε μια συγκεκριμένη ημέρα την εβδομάδα να βγαίνετε μαζί, ή να περνάτε χρόνο μαζί στο σπίτι.

• Παίξτε, χρησιμοποιείστε τη φαντασία σας! Σχεδιάστε αυτό με το οποίο θα ασχοληθείτε! Τα παιδιά νιώθουν ασφάλεια! Οι έφηβοι αισθάνονται φροντίδα και συμπαράσταση. Ακούστε όσα σας λένε!

• Οργανώστε μικρές γιορτές στο σπίτι. Δημιουργούν την αίσθηση της κοινωνικότητας επιδιώξτε την επαφή με συγγενείς.

• Δημιουργείστε χαρούμενες εμπειρίες με συνοχή, ώστε τα παιδιά /έφηβοι να έχουν ολοκληρωμένες εμπειρίες 

• Πηγαίνετε οικογενειακώς σε θεάματα όπως κινηματογράφο, θέατρο, συναυλίες. Αποδράστε με δημιουργικό τρόπο από την πραγματικότητα.

Απομακρυνθείτε από την “τυραννία” της τηλεόρασης.

Έχετε την επιλογή να δημιουργήσετε μια καλύτερη και ενδιαφέρουσα πραγματικότητα για εσάς και τα παιδιά σας!

Το να εμπιστεύεσαι ανθρώπους φαίνεται να είναι το πιο τρομακτικό πράγμα, αλλά όταν μιλάμε για οικογένεια είναι το εισιτήριο. Μπορείς να κάνεις αυτό το άλμα πίστης;

Author(s)

  • Η Κλεονίκη Πανταζή είναι Φιλόλογος και Life Coach Εφήβων (Academic Coaching) και Ενηλίκων (Personal Coaching) αλλά και εγκύων(Coaching of pregnancy). Έχει φοιτήσει στη Φιλοσοφική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών στο τμήμα Φιλοσοφίας, Παιδαγωγικής και Ψυχολογίας με ειδίκευση στη Φιλοσοφία. Ακόμα, έχει ολοκληρώσει το πρόγραμμα Certificate in  Coaching-AC Accredited  (βαθμός 97/100) στο  ΕΚΠΑ. Επιπλέον, έχει παρακολουθήσει το μετεκπαιδευτικό πρόγραμμα στην Ιατρική Σχολή Αθηνών με θέμα «Ανίχνευση, Διάγνωση και Αντιμετώπιση Νηπίων, Παιδιών και Εφήβων με Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής-Υπερκινητικότητας (ΔΕΠΥ)». Τέλος, παρακολουθεί το πρόγραμμα «Διαχείριση του Στρες και Υγεία» στο ΕΚΠΑ. Μιλά την Αγγλική Γλώσσα. 'Εχει εργαστεί επί σειρά ετών ως καθηγήτρια φιλόλογος με ειδίκευση στα Αρχαία Ελληνικά και στην Νεοελληνική Γλώσσα στην ιδιωτική εκπαίδευση. Είναι διευθύντρια σπουδών του Φροντιστηρίου Φιλολογικών μαθημάτων «Θεωρητικό». Η αγάπη της για τα παιδιά και η επίγνωση των δυσκολιών που αντιμετωπίζουν τη σύγχρονη εποχή, την ώθησε να ασχοληθεί με το Coaching Εφήβων(Academic Coaching)  σε ζητήματα διαχείρισης χρόνου, διαβάσματος, έλλειψης συγκέντρωσης, αυτοεκτίμησης, επικοινωνίας με τους άλλους κ.α., όπως και με το CoachingΕνηλίκων (Personal Coaching). για θέματα προσωπικής και επαγγελματικής ανάπτυξης. To Coaching of pregnancy βοηθά την μέλλουσα μητέρα να διαχειριστεί την εγκυμοσύνη, τη γέννα και τη λοχεία. Ως ομιλήτρια, έχει συμμετάσχει στην Εκπαιδευτική Ημερίδα Διδακτικής – Innovatebiz Seminars-   « Coaching και Εφηβεία». Ως εκπαιδεύτρια, έχει διεξαγάγει Μάθημα e- class  στην Innovatebiz Academy “My name is Teacher” με θέμα «Coaching  και εκπαίδευση» (2020) , καθώς και το Webinar «Lockdown στο σώμα αλλά όχι στο πνεύμα και στη ζωή»(Δεκ.2020.Φεβρ 2021). Είναι αρθρογράφος της εφημερίδας «Ενημέρωση» και στο Efiveia.gr