Στα επόμενα 2 λεπτά θα μάθεις:

– Πώς θα αισθάνεσαι νεότερος.
– Τι ποσοστό των ανθρώπων αισθάνεται νεότερο από την ηλικία του.


Πολλές μελέτες επιβεβαιώνουν πως όσοι αισθάνονται νεότεροι, ζουν και περισσότερο. Συνεπώς, το ερώτημα που γεννάται είναι πώς μπορεί τελικά κανείς να παραμείνει ή να αισθανθεί νεότερος.

Οι επιστήμονες φαίνεται πως έχουν την απάντηση και δεν πρόκειται για κάποιο μαγικό φίλτρο ή τρικ. Σύμφωνα με την Τζένιφερ Μπέλινγκτερ, ερευνήτρια της μεταδιδακτορικής ψυχολογίας στο πανεπιστήμιο Φρίντριχ Σίλερ στη Γερμανία, για να διατηρηθεί νέο το μυαλό ενός ανθρώπου, τουλάχιστον των μεγαλύτερων ηλικιών, θα πρέπει να νιώθει ότι έχει τον έλεγχο.

Όταν κάποιος νιώθει νεότερος βοηθά τον εαυτό του όχι μόνο αυξάνοντας τις πιθανότητες για ένα μεγαλύτερο προσδόκιμο ζωής, αλλά και μειώνοντας τις πιθανότητες για άνοια.

Οι μεγάλοι άνθρωποι, τις μέρες που αισθάνονται ότι έχουν τον έλεγχο νιώθουν πιο νέοι, τονίζει η Μπέλινγκτερ ενώ παλαιότερες έρευνες έχουν δείξει ότι οι μεγάλοι άνθρωποι βιώνουν διακυμάνσεις ως προς την υποκειμενική τους ηλικία, κάτι που επιβεβαιώθηκε και στην τωρινή μελέτη.

Όπως διαπιστώθηκε, στην ομάδα των μεγαλύτερων ανθρώπων που συμμετείχαν στην έρευνα, οι διακυμάνσεις της υποκειμενικής ηλικίας συνδέονταν με το κατά πόσο οι συμμετέχοντες αισθάνονταν ότι είχαν τον έλεγχο. Όσον αφορά τη νεότερη ομάδα ανθρώπων που συμμετείχε στην έρευνα, οι διακυμάνσεις ως προς την υποκειμενική ηλικία συνδέονταν με την υγεία τους και το άγχος.

Γιατί όμως κάποιος που νιώθει ότι έχει τον έλεγχο να νιώθει και νεότερος;

Η αίσθηση της αυτενέργειας μπορεί να βελτιώσει την ψυχική υγεία και να μειώσει την υποκειμενική ηλικία, αλλά και να παρακινήσει τους ανθρώπους να κάνουν πιο υγιεινές επιλογές, όπως εξηγεί η Τζένιφερ Μπέλινγκτερ η οποία τονίζει: «Νιώθεις ότι μπορείς να πετύχεις περισσότερα πράγματα, νιώθεις ότι οι πράξεις σου έχουν σημασία».

Πώς μπορεί όμως ένας ηλικιωμένος να αισθανθεί ότι έχει τον έλεγχο;

Μέσα από πολύ απλές διαδικασίες. Επιλέγοντας μόνος του τι ακριβώς θα φάει και τι ώρα, να σκέφτεται κριτικά για όλες τις καθημερινές δραστηριότητες, να διαβάζει και φυσικά η κοινωνική αλληλεπίδραση. Όταν κάποιος νιώθει νεότερος βοηθά τον εαυτό του όχι μόνο αυξάνοντας τις πιθανότητες για ένα μεγαλύτερο προσδόκιμο ζωής, αλλά και μειώνοντας τις πιθανότητες για άνοια.

Το ευχάριστο νέο είναι ότι το 91% τείνει όντως να αισθάνεται νεότερο από την ηλικία του και μόνο ένα 23% μεγαλύτερο.

 

Μάθε περισσότερα στο healthpharma.gr

Διάβασε ακόμα:

9 Χαρακτηριστικά Του Προσώπου Που Σε Κάνουν Πιο Ελκυστικό, Σύμφωνα Με Τους Επιστήμονες

10 Καθημερινές Συνήθειες Που Θα Βελτιώσουν Τη Ζωή Σου

Author(s)

  • Κοσμάς Ζακυνθινός

    Διευθυντής Σύνταξης Στο www.healthpharma.gr

    Ο Κοσμάς Ζακυνθινός είναι διευθυντής σύνταξης στο www.healthpharma.gr.