Στα επόμενα τρία λεπτά θα μάθεις:

-Πώς διαχειρίζονται την απιστία τα ζευγάρια “οικοδόμοι” και πώς τα ζευγάρια  “εξερευνητές”.
-Τη μεγάλη αλήθεια που κρύβεται πίσω από μια απιστία.  


Σίγουρα έχεις ακούσει άπειρες ανθρώπινες ιστορίες για το πώς τα ζευγάρια επιχειρούν να ξαναβρούν μαζί την ευτυχία μετά από την απιστία.

Υπάρχουν πάντα εκείνοι που μετά από μια απιστία χωρίζουν. Και από την άλλη, εκείνοι που παραμένουν μαζί. Ή τουλάχιστον προσπαθούν να μείνουν μαζί.  

Η αλήθεια, πάντως, είναι ότι η οικογενειακή απιστία σήμερα κατατάσσεται ψηλά στη λίστα με τα αίτια της ανθρώπινης δυστυχίας. Τα τελευταία χρόνια  μάλιστα η κλινική πρακτική έχει αφιερωθεί αρκετά στα ζευγάρια που τη βίωσαν και έχουν πληγεί. Τι έχει διαπιστώσει; 

Ότι όσοι επιλέξουν να παραμείνουν δε σημαίνει ότι διαχειρίζονται το μετά της απιστίας με τον ίδιο τρόπο. Σύμφωνα με την Αλεξάνδρα Μιχοπούλου, κλινική ψυχολόγο – σεξολόγο, επιστημονική συνεργάτη του Ελληνικού Σεξολογικού Ινστιτούτου και του Νοσοκομείου Αλεξάνδρα, μετά από μια απιστία, τα ζευγάρια που παραμένουν μαζί χωρίζονται σε τρεις κατηγορίες: στους «πάσχοντες», στους «οικοδόμους» και στους «εξερευνητές». 

Πώς διαχειρίζονται το καθένα από αυτά το “μετά” της απιστίας;

Οι «πάσχοντες»

Η υπόθεση “απιστία” παραμένει για αυτή την κατηγορία μια μαύρη τρύπα, μόνιμα σταθερή στο κέντρο της σχέσης. Είναι αυτοί που επιλέγουν να παραμείνουν στη σχέση τους συναισθηματικά τραυματισμένοι, μην επιτρέποντας ουσιαστικά στη σχέση να  αναρρώσει ποτέ. Αυτό που δυστυχώς ακολουθεί μπορεί να είναι μια ζωή μόνιμου συναισθηματικού πόνου.

Οι «οικοδόμοι»

Αποφασίζουν από κοινού να γυρίσουν σελίδα, αφήνοντας το κεφάλαιο απιστία πίσω τους. Ανακουφισμένοι που το έβαλαν στο παρελθόν, συνεχίζουν απλά το γάμο τους σαν καλοί στρατιώτες. Η υπόθεση έχει κλείσει και κανείς δε γυρνά ποτέ πάλι πίσω. Ταυτόχρονα, είναι διατεθειμένοι να δουλέψουν πιο εντατικά για την ενίσχυση και βελτίωση της μεταξύ τους σχέσης.

Οι «εξερευνητές»

Είναι εκείνα τα ζευγάρια που έμαθαν να αντλούν ερωτική έμπνευση από την «ετερότητα» του άλλου. Πολύ περισσότερο, αφού δεν υπάρχει διαφορετικότητα  βιωμένη τόσο έντονα όσο αυτή, ενός άπιστου συντρόφου.

Ποιοι αποτελούν τη μεγαλύτερη πρόκληση;

Το επιστημονικό ενδιαφέρον των θεραπευτών σίγουρα στρέφεται προς τους “εξερευνητές”, εξηγεί η Αλεξάνδρα Μιχοπούλου. Δεν είναι εύκολο να είναι κάποιος «εξερευνητής», εξηγώντας το γιατί:  “Χρειάζεται να συνειδητοποιήσει ότι σε καμία σχέση δεν είναι απόλυτα ασφαλής και προστατευμένος από τη ζήλια ή την προδοσία. Και μόνο συνειδητοποιημένος θα θεραπευτεί από το τραύμα της απιστίας. Πρόκειται για μια προκλητική προοπτική, ένα στοίχημα ζωής, μια συνύπαρξη με την πιο σκοτεινή μας πλευρά και εκείνη του άλλου, που πρέπει να αποδεχτούμε, προκειμένου  να συνεχίσουμε μαζί.”

Η ερωτική αγάπη ήταν, είναι και θα είναι πάντα ένα επικίνδυνο παιχνίδι. Αποδεχόμενοι ο ένας τη διαφορετικότητα του άλλου, έτσι μόνο έχει πιθανότητες να ανακάμψει πραγματικά μια σχέση μετά από απιστία και να βγει τελικά αλώβητη. Ή πάλι, όπως, τονίζει η Αλεξάνδρα Μιχοπούλου, αυτές οι δύο ασυμβίβαστες ετερότητες θα οδηγήσουν συνειδητά σε διαφορετικά μονοπάτια, χωρίς να βιώνει ο ένας από τους δύο ή και οι δύο τον πόνο της προσωπικής αποτυχίας.

Διάβασε ακόμα:

Το Τρίτο Πρόσωπο… Έχει Κι Αυτό Ψυχή!

Ο Κορυφαίος Σεξολόγος Αποκαλύπτει Τη Θετική Πλευρά Της Απιστίας

Author(s)

  • Φλώρα Κασσαβέτη

    Δημοσιογράφος Υγείας και Ευεξίας

    Η Φλώρα Κασσαβέτη είναι δημοσιογράφος υγείας ευεξίας. Υπήρξε Αρχισυντάκτρια στο περιοδικό Forma και περιοδικό Παιδί και Νέοι Γονείς και στα site Τhriveglobal.gr και Bestofyou.gr του Ομίλου Αntenna.