Στα επόμενα 3 λεπτά θα μάθεις:

-Πόσο αρνητικά επιδρά το burnout στις σχέσεις μας.
-Πώς να διαφυλάξεις την σχέση σου από ένα burnout.


Όπως πολλοί εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας, έτσι και η σύντροφός μου η Sabrina έπαθε burnout όταν εργαζόταν για δύο χρόνια σε ψυχιατρική κλινική.

Το χρόνιο στρες του να βλέπει την ημέρα 12 ασθενείς, για 50 λεπτά τον καθένα και μάλιστα συχνά χωρίς διάλειμμα, είχε αρνητική επίδραση στο ανοσοποιητικό της αλλά και στην ψυχική της υγεία. Φυσικά, και η σχέση μας επηρεάστηκε αρκετά. Η ίδια έδειχνε να απομακρύνεται από εμένα και κάθε φορά που της έλεγα πως έπρεπε να το συζητήσουμε απλά δεν είχε την ενέργεια να το κάνει.

Επιπλέον, δεν είχε ενέργεια να κάνουμε καθημερινά πράγματα που μας άρεσε να κάνουμε παλαιότερα όπως το να πηγαίνουμε σε μουσεία ή να δειπνούμε με φίλους. Το να βγάζει τα σκουπίδια ή να κάνει δουλειές στο σπίτι της φαινόταν βουνό και κάποια στιγμή σκέφτηκε να αφήσει την δουλειά της. Ωστόσο οικονομικά δεν μπορούσαμε να ανταπεξέλθουμε.

Εκτός από αυτά, την έφθειρε ψυχολογικά και το ότι έπρεπε να φροντίζει τον πατέρα της, ο οποίος ήταν μεγάλος σε ηλικία. Το άγχος της είχε φτάσει στα όρια και έπρεπε να δράσω. Σκέψεις πέρναγαν από το μυαλό μου ασταμάτητα, αλλά μία δεν έφευγε με τίποτα. «Θα τα καταφέρουμε» αναρωτιόμουν.

Την ώρα που το burnout είναι ένα μεγάλο θέμα συζήτησης, είναι σημαντικό να ξέρουμε πως επηρεάζει τις σχέσεις μας αλλά και το τι μπορούμε να κάνουμε, ώστε να βγούμε αλώβητοι από την κρίση. Έρευνα μάλιστα έδειξε ότι το άγχος δυσκολεύει την ικανότητά μας να ξεπερνάμε τις συγκρούσεις στην σχέση μας και τελικά μας ωθεί στο να μην έχουμε μακροχρόνιες ερωτικές σχέσεις.

«Το στρες μας κατατρώει και στην πραγματικότητα δεν μπορούμε να δούμε καθαρά το πως δρούμε στις σχέσεις μας», λέει η Lisa A. Neff, καθηγήτρια ψυχολογίας στο πανεπιστήμιο του Τέξας. Υπάρχει μάλιστα σχετική έρευνα.

«Τα ζευγάρια περνάνε τόσο χρόνο για να λύσουν όσα τους δημιουργούν στρες που τελικά δεν έχουν χρόνο ο ένας για τον άλλον. Δεν έχουν χρόνο να είναι στοργικοί ή να κάνουν πράγματα που και οι δυο απολαμβάνουν», τονίζει. «Αποτέλεσμα είναι ένας αγχωμένος σύντροφος να είναι πιο επιρρεπής στην κριτική ή στο να την ασκεί πιο συχνά», αναφέρει. Η έρευνα που έκανε η Neff έδειξε καθαρά το πως το στρες επιδρά σαν ένα «αρνητικό φίλτρο». Δηλαδή στο «πώς φιλτράρει αρνητικά τα πάντα γύρω σου αλλά και τον τρόπο που εσύ τα βλέπεις. Αν είχες δηλαδή μια κακή μέρα στη δουλειά, με το να είσαι στρεσαρισμένος θα φέρεις στο σπίτι σου την ίδια αρνητική ενέργεια».

Η Beate Ditzen, καθηγήτρια ψυχολογίας στο πανεπιστήμιο της Γερμανίας, αναφέρει σχετικά: «Η έρευνα καθιστά προφανές το ότι πρέπει σε μελέτες για το burnout να περιλαμβάνονται και ζευγάρια, γιατί το burnout έχει αντίκτυπο σε ολόκληρες οικογένειες.»

Ωστόσο, η ίδια τονίζει πως με μικρές αλλαγές μπορούμε να δούμε διαφορά. Τον περασμένο μήνα, δημοσίευσε έρευνα σχετικά με το πως το να είσαι τρυφερός με το ταίρι σου μπορεί να βοηθήσει να ρυθμιστεί η κορτιζόλη, η ορμόνη του στρες. Αξιοσημείωτο είναι, το ότι η έρευνα έγινε σε 183 ετερόφυλα ζευγάρια. Το ένα άλλωστε, είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με το άλλο: Μια δυνατή σχέση, μπορεί να μας βοηθήσει να αντιμετωπίσουμε καλύτερα στρεσογόνες καταστάσεις, αλλά και να κοιμόμαστε καλύτερα, αναφέρει έρευνα της Chloe Huelsnitz, η οποία κάνει το διδακτωρικό της στην ψυχολογία στο πανεπιστήμιο της Minnesota.

Με τη βοήθεια των Huelsnitz, Neff και Ditzen, καταγράψαμε μερικά μικροβήματα που με τον καιρό θα σε βοηθήσουν να μειώσεις το στρες σου και να κάνεις την σχέση με το ταίρι σου καλύτερη. Εξάλλου, όπως επισημαίνει η Huelsnitz «Οι σχέσεις χτίζονται με βάση τις ημερήσιες συνήθειές μας.

Η τρυφερότητα είναι το κλειδί

Με το να είσαι τρυφερός με το ταίρι σου και να του δείχνεις ότι το προσέχεις, το στρες θα μειωθεί σημαντικά. Παρακάτω θα βρεις τρεις τρόπους για να το εφαρμόσεις άμεσα.

Κοίταξε τον σύντροφό σου στα μάτια

Έρευνες έδειξαν ότι η «ορμόνη της οικειότητας», η οξυτοκίνη αυξάνεται όταν κοιτάμε τον άλλον στα μάτια για ώρα. Η έρευνα της Ditzen αναφέρει πως τα ζευγάρια που κοιτάζονταν στα μάτια ήταν πιο κοντά.

Κρατηθείτε από το χέρι

Η ερευνήτρια τονίζει πως το να κρατάς απλά το χέρι του συντρόφου σου, μπορεί να σε βοηθήσει να νιώθεις λιγότερο πόνο. Είτε κάνετε μια βόλτα, είτε απλά βλέπετε ταινία, δοκιμάστε το και σίγουρα θα δείτε άμεσα αποτελέσματα.

Μην υποτιμάτε την δύναμη της αγκαλιάς

Έρευνες έδειξαν ότι η αγκαλιά μας βοηθάει να μειώσουμε το στρες μας και να έχουμε πιο θετική ματιά, όταν λύνουμε διαφορές με το ταίρι μας.

Να είσαι επιεικής

Αν ο σύντροφός σου περνάει μια δύσκολη περίοδο, φρόντισε να είσαι επιεικής. Δώσε του το χρόνο του και σίγουρα θα το εκτιμήσει.

Πες «ευχαριστώ» και δείξε την αγάπη σου καθημερινά

Τα άτομα που βιώνουν ένα burnout ή χρόνιο στρες, σύμφωνα με την φοιτήτρια ιατρικής από το πανεπιστήμιο της Jyväskylä, Stela Salminen νιώθουν συχνά ανεπαρκή. Η ίδια, έχει γράψει αρκετά άρθρα σχετικά με το burnout και τις επιρροές του στην ζωή μας. Έρευνες έδειξαν ότι με το να δείχνεις στο ταίρι σου πόσο το εκτιμάς καθημερινά, το βοηθάς να νιώθει πιο ισορροπημένο. Η Ditzen συνιστά να του αφήνεις σημειώματα αγάπης ή να του στέλνεις σχετικά μηνύματα. Μπορεί να σου ακούγεται περίεργο, αλλά με τον καιρό θα σας βοηθήσει.

Θυμήσου όσα καταφέρατε μαζί

Σίγουρα έχετε περάσει στο παρελθόν δυσκολίες, από τις οποίες βγήκατε πιο δυνατοί. Μην το ξεχνάτε λοιπόν. «Μπορείτε να συνεχίσετε να τα ξεπερνάτε όλα μαζί με θετική διάθεση», τονίζει.

Κάνε κάτι παραπάνω

Αν ο σύντροφός σου βιώνει burnout, τότε είναι πιθανό να παραμελεί κάποια από τα καθήκοντά του στο σπίτι. Προσπάθησε να μην το επικρίνεις και να κάνεις εσύ όσα μπορείς.

Κάντε κάτι καινούργιο μαζί

Σπάστε την ρουτίνα και κάντε κάτι καινούργιο μαζί. «Όταν γνωριστήκατε τα κάνατε όλα μαζί και σίγουρα αυτό θα σας έχει λείψει. Δοκιμάστε να κάνετε κάτι καινούργιο μαζί και σίγουρα θα νιώσετε καλύτερα», λέει η Huelsnitz. Μάλιστα, έρευνα απέδειξε ότι με το να κάνεις κάτι καινούργιο και διασκεδαστικό με τον σύντροφό σου, βοηθάς ώστε η σχέση σας να κρατήσει περισσότερο.

Δώσε στον άλλον τον χρόνο του

Ένα λάθος που έκανα με την Sabrina είναι ότι όταν την έβλεπα αγχωμένη, την βομβάρδιζα με ερωτήσεις και δεν της έδινα το χρόνο της να χαλαρώσει. Έρευνα του U.C.L.A. αναφέρει πως όταν κάποιος περνάει μια στρεσογόνα κατάσταση, το να του προσθέτεις περισσότερο στρες θα τον οδηγήσει στο να απομακρυνθεί από εσένα. «Μερικές φορές, απλά το θέμα είναι too much, τονίζει η Neff .

Τελικά η Sabrina βρήκε μια άλλη δουλειά που την γέμιζε και επανήλθε στον καλό εαυτό της. Η σχέση μας βελτιώθηκε αλλά όσα περάσαμε, μας έμαθαν πολλά για εμάς και μας θωράκισαν για τα όσα δύσκολα ενδεχομένως έρθουν στο μέλλον.

Διάβασε ακόμα:

Τι Ρόλο Παίζει Η Ενσυναίσθηση Στις Σχέσεις Σου

Ενσυναίσθηση, κοινωνικοποίηση και επικοινωνία: Πώς επηρεάζουν τις σχέσεις μας

Author(s)

  • Stephanie Fairyington

    Συντάκτρια στο Thrive Global

    Η Stephanie Fairyington είναι συντάκτρια του Thrive Global. Τα άρθρα της έχουν δημοσιευτεί στους New York Times, στη Boston Globe και σε άλλα γνωστά έντυπα.