Στα επόμενα 3 λεπτά θα μάθεις:
-Τι είναι μια συνεδρία ανησυχίας.
-Πότε να σταματήσεις να ενημερώνεσαι.
Οι περισσότεροι από εμάς δεν φανταστήκαμε ότι θα βιώσουμε μία παγκόσμια πανδημία-κι όμως, είμαστε εδώ και μαθαίνουμε να διαχειριζόμαστε αυτό το νέο είδος στρες και άγχους κάθε μέρα. Το πρώτο βήμα είναι να συνειδητοποιήσουμε ότι αυτές οι αντιδράσεις είναι απολύτως κοινές: πάνω από το 80% των ανθρώπων αισθάνεται σημαντικά πιο αγχωμένο, εξαιτίας της πανδημίας, σύμφωνα με μία έρευνα του Thrive Global, στην οποία συμμετείχαν 5.000 άτομα. Ακόμα, ψυχολογικές έρευνες σε προηγούμενες κρίσεις δείχνουν ότι είναι πιο πιθανό να έχουμε στρες και φόβο, όταν δεν ελέγχουμε την απειλή, ειδικά όταν πρόκειται για μία νέα απειλή. Η πανδημία του κορονοϊού πληροί όλες τις προϋποθέσεις.
Όταν τα συναισθήματα του άγχους και του στρες μας κατακλύζουν, συνήθως ενεργοποιούμε εκ φύσεως μηχανισμούς που νομίζουμε ότι μας κάνουν να αισθανόμαστε καλύτερα, αλλά παραδόξως μας δυσκολεύουν να διαχειριστούμε το στρες μας. Το σκρολάρισμα στα social media κατά τη διάρκειας μιας κρίσης δημόσιας υγείας, για παράδειγμα, έχει αποδειχθεί ότι προκαλεί περισσότερο άγχος από ό,τι η παρακολούθηση των παραδοσιακών ΜΜΕ, όπως οι απογευματινές ειδήσεις.
Και πολλές έρευνες δείχνουν ότι όσο νωρίτερα αντιμετωπίσουμε τα συναισθήματα στρες και άγχους, τόσο ευκολότερο είναι να θωρακιστούμε απέναντι στις αρνητικές συνέπειες στην σωματική και ψυχική μας υγείας, ειδικά σε αβέβαιες περιόδους, όπως τώρα.
Αν είσαι ένας από τους εκατομμύρια ανθρώπους που προσπαθείς να περιορίσεις το στρες σου για τον κορονοϊό και να προσαρμοστείς καλύτερα στις νέες συνθήκες, δοκίμασε να προσθέσεις τα 6 μικροβήματα που ακολουθούν στην καθημερινή σου ρουτίνα:
1. Όταν λαμβάνεις μια ειδοποίηση που σου προκαλεί στρες, σταμάτα και εστίασε στην αναπνοή σου για 10 δευτερόλεπτα
Η ενσυνείδητη αναπνοή ενεργοποιεί το παρασυμπαθητικό νευρικό σύστημα, που ευθύνεται για την μείωση της κορτιζόλης, της ορμόνης του στρες.
2. Αφιέρωσε συγκεκριμένη ώρα (ακόμα και 5 λεπτά) κάθε μέρα ή εβδομάδα (ανάλογα με τα επίπεδα άγχους σου), για να ανησυχείς για τον κορονοϊό
Κατάγραψε ή σκέψου οτιδήποτε σου προκαλεί ανησυχία. Μην περιμένεις ότι θα εξαλείψεις τις ανησυχίες σου ή ότι θα βρεις λύσεις. Αν πιάσεις τον εαυτό σου να ανησυχεί εκτός αυτής της ώρας, δοκίμασε να πάρεις βαθιές αναπνοές, να επαναπροσδιορίσεις την κατάσταση και να καταγράψεις τις σκέψεις σου για την επόμενη συνεδρία ανησυχίας.
3. Όταν πλένεις τα χέρια σου, χρησιμοποίησε αυτά τα 20 δευτερόλεπτα για να σκεφτείς 3 πράγματα, για τα οποία νιώθεις ευγνωμοσύνη
Αξιοποίησε αυτόν το χρόνο για να σκεφτείς για τι αισθάνεσαι ευγνωμοσύνη και με αυτόν τον τρόπο θα περιορίσεις τον κίνδυνο μολύνσεων και παράλληλα θα αποκτήσεις πιο θετική στάση. Επιπλέον, οι έρευνες δείχνουν ότι η έκφραση ευγνωμοσύνης μπορεί να μειώσει το αίσθημα άγχους.
4. Προγραμμάτισε χρόνο για να βγεις έξω
Ακόμα και μερικά λεπτά θα σε βοηθήσουν να επαναφορτίσεις τις μπαταρίες σου και να καταπολεμήσεις το αίσθημα άγχους που σε καταβάλλει. Η βιταμίνη D από τον ήλιο είναι απαραίτητη για το ανοσοποιητικό μας σύστημα και η “πράσινη άσκηση”, δηλαδή η άσκηση έξω, έχει αποδειχθεί ότι μειώνει το στρες.
5. Θέσε έναν περιορισμό ενημέρωσης στο τέλος της ημέρας
Παρόλο που η ενημέρωση μπορεί να σε βοηθήσει να είσαι προετοιμασμένος εν μέσω μιας κρίσης δημόσιας υγείας, η οριοθέτηση της κατανάλωσης ειδήσεων μπορεί να οδηγήσει σε έναn ανανεωτικό ύπνο και να σε βοηθήσει να δεις τις ειδήσεις υπό άλλο πρίσμα.
6. Πριν πας για ύπνο, απομάκρυνε τις ηλεκτρονικές συσκευές από το δωμάτιο
Τα τηλέφωνά μας είναι οι αποθήκες του στρες και του φόβου μας, ειδικά σε περιόδους κρίσης και συνεχών ενημερώσεων. Η αποσύνδεση θα σε βοηθήσει να κοιμηθείς καλύτερα, να ανακτήσεις τις δυνάμεις σου και να επανασυνδεθείς με τον πιο ανθεκτικό εαυτό σου.