Στα επόμενα 3 λεπτά θα μάθεις:

-Γιατί το αποτέλεσμα των ραντεβού σου παίζει καθοριστικό ρόλο.
-Πώς θα σε βοηθήσει το ημερολόγιό σου.


Υπάρχουν πολλοί άνθρωποι για τους οποίους η αναζήτηση ενός αριθμού τηλεφώνου γιατρού και, στη συνέχεια, η κλήση του και η συνάντηση, δεν είναι μια ενοχλητική διαδικασία. Οι άνθρωποι που προγραμματίζουν ραντεβού για τον εαυτό τους με ευκολία είναι πιθανώς οι ίδιοι που αγοράζουν χαρτί υγείας πριν τελειώσει το τελευταίο τους ρολό και εγώ σίγουρα δεν είμαι ένας από αυτούς τους ανθρώπους.

Έχω αυτή την ευαισθησία στον αστράγαλό μου, για παράδειγμα. Πηγαίνει προς τα μέσα όταν βάζω τα πόδια μου μπροστά μου και πονάω πάντα μετά από μια μέρα με ελαφριά δραστηριότητα. Η φυσικοθεραπεία πέρασε από το μυαλό μου ως μια βιώσιμη λύση, φυσικά, αλλά δεν την επιδίωξα ποτέ. Όταν τελικά πήγα, χρόνια μετά την έναρξη του προβλήματος, ο φυσιοθεραπευτής μου είπε ότι μου έλειπε ένας σύνδεσμος. Έσπασε σαν λάστιχο, είπε, και γέλασα και κούνησα το κεφάλι μου. Αν ήμουν λίγο λιγότερο τεμπέλα, αν ενδιαφερόμουν λίγο περισσότερο για τη σωματική μου ευημερία, ο σύνδεσμος μου θα ήταν ακόμα άθικτος; Ίσως. Γιατί όμως μου πήρε τόσο καιρό για να κλείσω ραντεβού; Ήξερα ότι κάτι δεν πήγαινε καλά, αλλά η αντιμετώπιση του προβλήματος έμοιαζε με πολύ μεγάλη ενόχληση – σαν μια άλλη αγχωτική εργασία που έπρεπε να προσθέσω στην λίστα μου. Μήπως αυτό σου ακούγεται οικείο;

Η απροθυμία μου να πάω στη φυσικοθεραπεία περιγράφει ένα φαινόμενο γνωστό ως «άγχος των ραντεβού». Υπάρχει ένα ραντεβού που πρέπει να προγραμματίσετε, αλλά όχι, για στο τέλος αποφασίζετε να μην το κάνετε, για πολλούς λόγους. Μια φορά ήμουν πολύ απασχολημένη για να κάνω την κλήση. Μια άλλη φορά, ο αστράγαλος μου δεν ήταν τόσο άσχημα. Όμως, όλες οι καταστάσεις που προκαλούν το “άγχος των ραντεβού” δεν σχετίζονται μόνο με ιατρικά ραντεβού. Η ανησυχία και το άγχος μπορούν να προέλθουν και από ένα κούρεμα που έχεις αναβάλει, ή το να πας για αυτόν τον καφέ με τον φίλο του συντρόφου σου που πρόσφατα μετακόμισε στην πόλη σας.

Μερικές φορές, είναι απλώς μια εκδήλωση του γεγονότος ότι οι περισσότεροι από εμάς έχουμε άγχος σε άλλους τομείς της ζωής μας, όπως στη δουλειά, και έτσι ο χειρισμός ενός ακόμη πράγματος, ακόμα κι αν είναι χρήσιμο, μοιάζει σαν κάτι που θα προτιμούσαμε απλά να αναβάλλουμε.

Η Emanuela Gentile, 37 ετών, από την εταιρεία Fullerton Calif ήταν απρόθυμη να δει έναν νέο γιατρό λόγω μιας «συναισθηματικά κουραστικής» εμπειρίας με μια προηγούμενη γιατρό. Σε αυτό το πρώτο ραντεβού, είχε αισθανθεί απογοήτευση και ήταν σίγουρη ότι ο επόμενος γιατρός θα της προκαλούσε τα ίδια συναισθήματα. Για την Gentile, το «άγχος των ραντεβού» πηγάζει από κακές εμπειρίες του παρελθόντος. Ο Steve Tuber, Ph.D., καθηγητής ψυχολογίας στο City College της Νέας Υόρκης, λέει ότι είναι απολύτως φυσικό αυτό που νιώθει. «Οποιαδήποτε αμφιβολία για το αποτέλεσμα του ραντεβού θα μας κάνει να θέλουμε συνήθως να το αποφύγουμε ή να το αρνηθούμε», λέει.

«Αυτό είναι επίσης ένα σημάδι κοινού άγχους», εξηγεί ο Tuber και είναι ένας από τους τρόπους που ο εγκέφαλός μας μας προειδοποιεί για δυνητικά ενοχλητικές ή αγχωτικές καταστάσεις. Είναι ο ίδιος λόγος για τον οποίο άνθρωποι που δαγκώνονται από σκύλους όταν είναι νέοι μπορεί να φοβούνται τα σκυλιά για τα επόμενα χρόνια. Στην πραγματικότητα, το απλό αυτό άγχος αν δεν αντιμετωπιστεί, μπορεί να διαιωνίσει το άγχος των ραντεβού. «Αλλά το να μπορείς να αναγνωρίσεις από πού προέρχεται ο φόβος σου – όπως η Gentile, μπορεί να αναγνωρίσει ότι προέρχεται από τις προηγούμενες εμπειρίες της – είναι ένας από τους πιο αποτελεσματικούς τρόπους για να το ξεπεράσεις, » λέει ο Tuber.

Παρόλα αυτά, το άγχος των ραντεβού δεν είναι πάντα προφανές σαν φόβος ή δεν εντοπίζεται εύκολα σε μια απομονωμένη εμπειρία. Η Gentile, για παράδειγμα, δεν διστάζει να κλείσει ραντεβού μόνο με το γραφείο του γιατρού της. Αποφεύγει επίσης το κομμωτήριο, όπου μερικές φορές αισθάνεται ευάλωτη και δεν της αρέσει η μικρή συζήτηση. Ο Tuber σημειώνει ότι η αδυναμία είναι ένα άλλο συναίσθημα που μπορεί να προκαλέσει άγχος των ραντεβού. «Τις περισσότερες φορές αυτό που μας κάνει να νιώθουμε ευάλωτοι, μας κάνει να θέλουμε να αποφύγουμε να το αντιμετωπίσουμε όσο το δυνατόν περισσότερο», λέει. Φυσικά, το συνηθισμένο καθημερινό άγχος μπορεί επίσης να προκαλέσει άγχος των ραντεβού.

Εάν αντιμετωπίζεις και εσύ άγχος των ραντεβού, ο Tuber λέει ότι μια ρύθμιση υπενθύμισης στο τηλέφωνό σου ή ο προγραμματισμός χρόνου στο ημερολόγιο εργασίας σου για την πραγματοποίηση της κλήσης, μπορεί να είναι χρήσιμο εργαλείο εάν γνωρίζεις γιατί διστάζεις να κάνεις το ραντεβού εξαρχής. Αλλά αν είσαι πραγματικά φοβισμένος ή βαθιά στρεσαρισμένος, «Μπορείς να ορίσεις υπενθυμίσεις όλη την ημέρα και να συνεχίσει να πατάς” υπενθύμιση αργότερα ” επίσης όλη μέρα», λέει. Το να έχεις έναν φίλο να σε καθοδηγήσει μπορεί να είναι χρήσιμο επειδή οι άνθρωποι που μας αγαπούν συχνά μπορούν να δουν τι αποφεύγουμε να κάνουμε, και μας ωθούν να κάνουμε το σωστό.

Απλά κάνε το!

«Υπάρχει κάτι που πρέπει να ειπωθεί για να ξεκινήσεις τη διαδικασία, επίσης», λέει ο B. Janet Hibbs, Ph.D., οικογενειακός ψυχολόγος και συγγραφέας, στο Thrive Global. «Ξεκίνα παίρνοντας 10 λεπτά για να αρχίσεις την προσπάθεια. Μόλις ξεκινήσεις, η πρόοδος πιθανότατα θα σε βοηθήσει να συνεχίσεις μέχρι να τελειώσεις.»

Η Alicia Clark, ψυχίατρος και συγγραφέας, συμφωνεί με την προσέγγιση “απλά κάνε το” και έχει ένα δικό της tip για κάνει και εκείνη το ίδιο. Σπάσε ραντεβού που έχεις να κλείσεις, σε μικρά κομμάτια. Μια μέρα, βρες τον αριθμό τηλεφώνου που χρειάζεσαι και, την επόμενη μέρα, μπορείς να δεις το ημερολόγιό σου για να βρεις την κατάλληλη ώρα για να πραγματοποιήσεις την κλήση ή να στείλεις το mail. Και αν διαπιστώσεις ότι οποιοδήποτε βήμα είναι πολύ αγχωτικό, «τότε το βήμα είναι πολύ μεγάλο», λέει η Clark. Κάνε ακόμα πιο μικρό καταμερισμό!

Μόλις κάνεις το όλο θέμα όσο πιο «μικρό» μπορείς, ο προγραμματισμός θα είναι ευκολότερος. Η Clark σημειώνει ότι ενδέχεται να νιώσεις δυσφορία κατά την πραγματοποίηση της κλήσης, αλλά θα πρέπει να μην υποκύψεις, γνωρίζοντας ότι θα διαρκέσει μόνο μερικά λεπτά ή λιγότερο.

Διάβασε ακόμα:

Μάθε να ελέγχεις το στρες σου – 3 τρόποι που δουλεύουν πάντα

Στρες: μάθε πώς σε επηρεάζει

Author(s)

  • Alexandra Hayes

    Συντάκτρια Thrive Global

    Η Alexandra Hayes είναι συντάκτρια του Thrive Global.