Στα επόμενα 3 λεπτά θα μάθεις:

-Γιατί είναι σημαντική η ανθρώπινη αλληλεπίδραση.
-Τι μας διδάσκει η πανδημία.


Η πανδημία έχει ωθήσει τους μαθητές όλων των ηλικιών πιο δυναμικά στην αγκαλιά της τεχνολογίας. Τώρα που σε πολλά μέρη η σχολική χρονιά συνεχίζεται μέσω διάφορων ψηφιακών πλατφόρμων έχω σκεφτεί πόσο μακριά θα προχωρήσει η τεχνολογία για να αντικαταστήσει τη ντεμοντέ, απλή ανθρώπινη αλληλεπίδραση.

Είναι πραγματικά εκπληκτικό τι μπορούν να κάνουν τα ρομπότ και τα chatbots. Προγραμματίζω το 90% των συναντήσεών μου χρησιμοποιώντας έναν «βοηθό» τεχνητής νοημοσύνης και δεν έχει κανείς ποτέ καταλάβει ότι το ραντεβού του ημερολογίου, η υπενθύμιση και το χαρούμενο «Ευχαριστώ» προήλθε από έναν αλγόριθμο. Και μου φαίνεται ότι οι δύο προπτυχιακές τάξεις που διδάσκω τώρα από απόσταση, στις οποίες παρακολούθησαν λιγότεροι από 100 μαθητές συνολικά, θα μπορούσαν θεωρητικά να γίνουν ένα εκατομμύριο με σχεδόν μηδενικό οριακό κόστος.

Και όμως η εμπειρία μου, δηλαδή το ότι διδάσκω εξ αποστάσεως, με έπεισε ότι τα ανθρώπινα όντα είναι χτισμένα για ανθρώπινες σχέσεις και επικοινωνία. Δεν μας πειράζει να αγοράζουμε χαρτοπετσέτες στα προγράμματα περιήγησής μας, αλλά δεν υπάρχει ένα κλικ ισοδύναμο με την αίσθηση ότι κάτι γίνεται κατανοητό, σεβαστό και έχει «φροντιστεί» από άλλο άτομο.

Το πιο όμορφο μέρος του χρόνου μου με τους μαθητές δεν είναι όταν κάνω κλικ σε διαφάνειες, αν και κάνω ό, τι μπορώ για να κοιτάξω απευθείας στην κάμερα και να μιλήσω με σαφήνεια στο μικρόφωνο. Αυτό που πραγματικά ανυπομονώ να βιώσω κάθε εβδομάδα είναι οι ώρες γραφείου μου, τις οποίες σκόπιμα σχεδίασα για να είμαι εκεί για τους μαθητές μου. Κατά τη διάρκεια αυτών των σύντομων συνομιλιών, οι μαθητές μου μοιράζονται μαζί μου ό, τι έχουν στο μυαλό τους, τις ερωτήσεις τους, τις ανησυχίες τους και τις ιδέες τους. Τους λέω επίσης τι σκέφτομαι και αισθάνομαι, και εκτός από την πραγματοποίηση βιντεοκλήσης λόγω συγκυριών, είναι τόσο βασική αυτή η αλληλεπίδραση, όσο δεν μπορείτε να φανταστείτε.

Και όμως είναι μαγικό. Όλο και περισσότερο, γνωρίζω τους μαθητές μου ως ανθρώπους. Και με γνωρίζουν και εκείνοι επίσης.

Μία σχετική έρευνα δείχνει ότι οι υγιείς διαπροσωπικές σχέσεις μοιράζονται τρία βασικά στοιχεία: Το πρώτο είναι η κατανόηση – βλέποντας το άλλο άτομο, το ποιος είναι, συμπεριλαμβανομένων των επιθυμιών, των φόβων, των δυνάμεων και των αδυναμιών του. Το δεύτερο είναι η επικύρωση — αποτιμώντας την προοπτική του άλλου ατόμου, ακόμα κι αν διαφέρει από τη δική σας. Και το τρίτο είναι η φροντίδα – εκφράζοντας αυθεντική αγάπη, ζεστασιά και ανησυχία.

Μην υποτιμάτε τη δύναμή σας να κάνετε τη διαφορά στη ζωή ενός νέου ατόμου. Αυτό που ο καθένας, συμπεριλαμβανομένου εμού, λαχταρά αυτή τη στιγμή είναι πραγματική ανθρώπινη σύνδεση.

Αφιερώστε χρόνο για συνομιλίες ένας προς έναν. Ένας αλγόριθμος μπορεί να μεταβολίσει ένα εκατομμύριο ψηφία δεδομένων με ριπή οφθαλμού, αλλά ένας αλγόριθμος δεν μπορεί να σας κοιτάξει στα μάτια και να ρωτήσει, ειλικρινά, “Πώς αισθάνεστε;”

Με ευγνωμοσύνη,
Άντζελα

Διάβασε ακόμα:

Υγιής επικοινωνία: Γιατί είναι τόσο δύσκολη υπόθεση

Ποιος είναι ο ιδανικός σύντροφος;

Author(s)

  • Angela Duckworth

    Συνιδρύτρια , CEO

    Character Lab

    H Angela Duckworth είναι συνιδρύτρια και CEO του Character Lab, ενός ΜΚΟ η αποστολή του οποίου είναι να παρέχει επιστημονικό υλικό που βοηθάει τα παιδιά του κόσμου να πετύχουν στην ζωή τους. Είναι επίσης καθηγήτρια ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια. Παλαιότερα, δίδασκε φυσική και μαθηματικά σε πολλά σχολεία της Νέας Υόρκης.