Η διατροφή, της απώλειας κιλών, του σωστού και υγιεινού τρόπου δεν πρέπει να είναι μια παροδική, προσωρινή προσπάθεια μόνο για την παραλία αλλά μια συνεχής εμπεδωμένη διαδικασία υγείας, σωστού σωματικού τύπου, καθημερινής υγιεινής διατροφής για σταθερότητα των κιλών και της υγείας μας.

Άλλωστε είναι αποδεδειγμένο ότι οι συνεχόμενες και πολλές φορές αυστηρές δίαιτες, γιο-γιο, του καλοκαιριού με μόνο σκοπό την απώλεια είναι και αυτές που συμβάλουν στην καταστροφή του μεταβολισμού με αποτέλεσμα την δυσκολία του οργανισμού στην πορεία να επανέλθει.

Η απώλεια κιλών πρέπει να έχει πρώτο γνώμονα την σωστή υγεία, την θωράκιση αυτής, την αντιμετώπιση του οργανισμού στην ασθένεια και την νοσηρότητα (το είδαμε άλλωστε αυτό και στον κορωνοϊό) και μετά η εμφάνιση.

Ο στόχος λοιπόν είναι να συνδυάσουμε καλοκαίρι και διατροφή για να είμαστε υγιείς, χωρίς στρες, άγχος και πίεση

1.Ενυδάτωση

Η θερμοκρασία το καλοκαίρι ανεβαίνει καθώς η έκθεση στον ήλιο είναι καθημερινότητα, άρα η ενυδάτωση του οργανισμού είναι το πρώτο και βασικότερο μέλημα μας.

Η αφυδάτωση τους καλοκαιρινούς  μήνες και η πρόσληψη υγρών επιτυγχάνετε με την κατανάλωση νερού, υγρών και  από την κατανάλωση τροφών που έχουν αρκετή υγρασία.

Τέτοιες τροφές είναι τα φρούτα και τα λαχανικά(καρπούζι, το αγγούρι, πεπόνι, ντομάτα κλπ) τα οποία και καλύπτουν ένα μεγάλο μέρος της πρόσληψης σε νερό.

Το σίγουρο όμως και το βασικότερο είναι η κατανάλωση του νερού που θα πρέπει να καταναλώνεται μέσα στην ημέρα σε ποσότητα τέτοια που να εξασφαλίζει στον οργανισμό την απαραίτητη ανάγκη σε υγρά.

Περίπου θεωρούμε ότι οι άνδρες  με 2,5 -3,5 λίτρα και για τις  γυναίκες 2-3 λίτρα νερό την ημέρα είναι ικανοποιητικά.

2.Πρωινό

Βασικό γεύμα για να ξεκινήσουμε την ημέρα μας το οποίο και καταναλώνουμε είτε ξυπνήσουμε στις 7 το πρωί είτε στις 10 το πρωί.

Είναι το πιο σημαντικό γεύμα της ημέρας

Ένα πρωινό σωστό μας δίνει ενέργεια, δύναμη, τόνωση. Ακόμη και αν δεν προλαβαίνουμε ή δεν έχουμε συνηθίσει σε αυτό, είναι απαραίτητο να αλλάξουμε και έστω και στο ελάχιστο να καταναλώνουμε κάτι( πχ ένα τοστ, ένα κομμάτι κέικ σπιτικό, ένα γιαούρτι με λίγο μέλι κλπ).

3.Μικρά και συχνά γεύματα 

  • Χυμοί smoothie φρούτων και λαχανικών
  • Ανάλατους ξηρούς καρπούς
  • Φρέσκα λαχανικά πχ αγγούρι, καρότα κλπ
  • Μπαγκέτα ή τόστ με λαχανικά και τυρί ή γαλοπούλα
  • Μια παγωμένη γρανίτα, καρπούζι φράουλα κλπ
  • Ένα τσάι παγωμένο ή ένα κιφίρ ρόφημα

Δεν ξεχνάμε ποτέ ότι μικρά γεύματα αρκετά μέσα στην ημέρα τονώνουν τον οργανισμό, δίνουν ενέργεια, προσφέρουν καλά θρεπτικά στοιχεία και μετριάζουν σωστά το αίσθημα της πεινάς.

4.Όχι στο junk food και τα πρόχειρα γεύματα

Προσέξτε ιδιαίτερα το γρήγορο φαγητό καθώς και διάφορα έτοιμα αρτοποιήματα που είναι πλούσια σε λιπαρά, ζάχαρη, αλάτι, τοξίνες. Κουράζουν τον οργανισμό δίνουν εύκολα λίπος άρα και βάρος και προσφέρουν άσχημο αίσθημα ειδικά με τη ζέστη, βάρους, τυμπανισμού, αισθήματος κόπωσης.

Επίσης θα πρέπει να τονίσουμε εδώ ότι πολλά από τα έτοιμα φαγητά το καλοκαίρι λόγο αλλοίωσης είναι αιτία δηλητηρίασης με αποτέλεσμα να μας καταστρέψουν ακόμη και τις διακοπές.

Το κλειδί γι’ αυτό είναι να  προετοιμάζουμε τα γεύματά μας από την προηγούμενη ημέρα είτε πριν πάμε στην παραλία.

5.Όχι συχνά cocktail και αλκοόλ

Βόμβες θερμίδων, με υψηλή ζάχαρη

Ποτά όπως λευκό κρασί, τζιν, βότκα, και με  πάγο μας βοηθούν να  μειώσουμε την γλυκόζη.

Αλλά και ένα πιο βαρύ ποτό να πιούμε δεν μας δημιουργεί μεγάλο πρόβλημα εάν δεν γίνετε καθημερινά.

Επίσης δεν πρέπει να ξεχνούμε ότι δεν πίνουμε ποτέ αλκοόλ και μετά να οδηγήσουμε.

Δεν φταίει κάτι κάποιος άλλος που μπορεί να πληρώσει την δική μας απερισκεψία άλλα ούτε και εμείς πρέπει για κάποια λεπτά διασκεδάσεις να στερηθούμε την ζωή μας.

6.Μεσημεριανό φαγητό

Έχοντας καταναλώσει τα μικρά γεύματα ο οργανισμός είναι πιο καλά έτοιμος και έχει μειωθεί το αίσθημα της πείνας με αποτέλεσμα η κατανάλωση του μεσημεριανού φαγητού να είναι πιο εύκολη.

Ξεκάναμε λοιπόν από την σαλάτα που δεν θα πρέπει να λείπει εκτός και αν παραγγέλλουμε κάτι άλλο πχ ένα λαδερό φαγητό.

Καταναλώνουμε ότι θέλουμε σε κανονικό(όχι junk)φαγητό πχ ψάρι ή κρέας ή ζυμαρικά  προσέχοντας να είμαστε μέσα στα πλαίσια του τόσο όσο να μην αισθανθούμε δυσφορία αλλά απλά καλά και χορτάτοι.

Καλυτέρα να καταναλώσουμε κάτι λιγότερο το οποίο δεν θα μας δημιουργήσει κάποιο πρόβλημα, ακόμη και υγείας σοβαρό.

7.Παγωτά

Μια καλή καλοκαιρινή λύση σε σχέση μάλιστα με γλύκα τύπου πάστας.

Το παγωτό, είναι καλύτερο λόγω της υγρασίας που περιέχει και λόγο του ότι μπορούμε να βρούμε πιο ελαφριές γεύσεις που να μας ικανοποιήσουν αλλά να μην μας φορτώσουν θερμίδες και ενοχές.

ΠΧ  παγωτό σορμπέ ή βανίλια ή κακάο μια με 2 μπάλες ειδικά χωρίς σιρόπι αλλά με λίγο ξηρό καρπό είναι μια καλή επιλογή.

Άσκηση, άσκηση, άσκηση

Καλοκαίρι, καλός καιρός, θάλασσα, αρώματα φύσης, όμορφα τοπία.

Βάζουμε την  άσκηση στην καθημερινότητα οπωσδήποτε.

Κολύμπι, ποδήλατο περπάτημα κλπ απαραίτητα στην ζωής μας κάθε μέρα.

Εκτός από την βοήθεια που μας παρέχει η άσκηση στην απώλεια κιλών και την ενδυνάμωση του οργανισμού μας παρέχει και ψυχική ευεξία και αίσθημα βελτιώσεις από το καθημερινό στρες και άγχος.

Στην θάλασσα-παραλία κολύμπι, κατάδυση, μπάλα, ρακέτες, βόλεϊ, περπάτημα στην άμμο κλπ, είναι ότι καλύτερο για να τονώσουμε και να βοηθήσουμε την υγεία μας, την ευεξία μας την απώλεια κιλών μας.

Τέλος είναι απαραίτητο να τονίσουμε  ότι δεν κάνουμε δίαιτα αλλά σωστή  διατροφή και μάλιστα βασισμένη στην μεσογειακή την δική μας δηλαδή διατροφή, χωρίς άγχος, στρές, πίεση και με γνώμονα το σύνολο και την συνεχή ενίσχυση ου οργανισμού μας και της υγείας μας.

Πρέπει να τονίσουμε ότι δεν χρειάζεται φόβος στις διακοπές κάποιων ημερών εάν μείνουμε χωρίς πρόγραμμα διατροφής.

Το πρόβλημα θα είναι μικρό εάν ξεφύγουμε λίγο, αρκεί όμως να θυμόμαστε και να τηρήσουμε ότι επιστρέφοντας θα βάλουμε τον οργανισμό μας στην διατροφική του σειρά όχι με άγχος αλλά απλά με προσοχή υγείας.

Παίξτε με τα παΐδια σας απολαύστε τις στιγμές, γελάστε.

Αρχική δημοσίευση από τον Δημήτριο Κουτρούμπα στο logodiatrofis.gr.

Author(s)

  • Λόγω Διατροφής

    Ομάδα Διαιτολόγων & Διατροφολόγων

    Το Logodiatrofis.gr, υπογράφεται από Ομάδα διαιτολόγων - διατροφολόγων, οι οποίοι προσφέρουν επίκαιρη, έγκαιρη και πάνω από όλα επιστημονική πληροφόρηση σχετικά με διατροφικά ζητήματα που μας απασχολούν.