Στα επόμενα 3 λεπτά θα μάθεις:

-Ποια σνακ μπορεί να μοιάζουν διασκεδαστικά στα παιδιά.
-Τι λέει η νομοθεσία για τα κυλικεία.


Η επιλογή κολατσιού για το σχολείο είναι πάντα κάτι που απασχολεί πολύ τους γονείς, καθώς πολλές φορές φτάνουν σε αδιέξοδο επιλογών και δεν ξέρουν τι να δώσουν, καταλήγοντας πολύ συχνά σε όχι και τόσο υγιεινές επιλογές. H κλινική διαιτολόγος – διατροφολόγος Γεωργία Καπώλη προτείνει νόστιμες, εύκολες και υγιεινές προτάσεις για μια διατροφή που εξασφαλίζει την ενέργεια και την υψηλή απόδοση που έχουν ανάγκη τα παιδιά στο σχολείο.

Υγιεινά Σνακ Για Το Σχολείο

Το κλασσικό κουλούρι Θεσ/νίκης αποτελεί ένα πολύ καλό σνακ τα παιδιά. Μάλιστα οι περισσότεροι φούρνοι πλέον διαθέτουν και ολικής άλεσης ή πολύσπορα κουλούρια Θες/νίκης, που είναι πιο θρεπτικά και πιο χορταστικά σε σχέση με το άσπρο. Ειδικά αν συνοδευτεί με ένα κομμάτι τυρί (κίτρινα σκληρά κατά προτίμηση, που είναι λιγότερο ευπαθή, ιδιαίτερα αν ο καιρός είναι ζεστός και έχουν μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε ασβέστιο και βιταμίνη D). Εναλλακτικά μπορεί να είναι και ένα βραστό σφιχτό αυγό, που μπορεί το παιδί να πάρει μαζί του καθαρισμένο. Η ζωική πρωτεϊνη είναι απαραίτητή και μαζί με τους υδατάνθρακες από το κουλούρι, θα αποτελέσει χορταστικό και ισορροπημένο σνακ. Ένα τέτοιο σνακ βοηθά τόσο στην πνευματική, όσο και στη σωματική απόδοση του παιδιού.

Βέβαια, αυτό μπορεί να γίνει και σε μορφή σάντουιτς ή τοστ με ένα ψωμάκι, κατά προτίμηση ολικής άλεσης. Μάλιστα, το ψημένο τυρί είναι πιο ανθεκτικό στη ζέστη σε σχέση με το ωμό, άρα μπορεί να δοθεί ψημένο τοστ ή σάντουιτς και να καταναλωθεί κρύο, αρκεί να κρυώσει πριν κλειστεί σε συσκευασία για να μην πανιάσει. Η προσθήκη ωμών ή ψητών λαχανικών αποτελεί επίσης έναν πολύ καλό συνδυασμό.

Αντίστοιχα μπορεί να δοθεί και ένα κομμάτι σπιτική πίτα, με φύλλο σπιτικό ή και έτοιμο (προτιμώντας χωριάτικο ή κρούστας) και προσθήκη μόνο ελαιόλαδου.

Τέλος, το σπιτικό κέικ, αποτελεί ένα υγιεινό γλύκισμα για το σχολείο, όπου με την επιλογή των κατάλληλων υλικών (ελαιόλαδο, φρούτα, αλεύρι ολικής αλέσεως ή ζέας, καστανή ζάχαρη ή μέλι) μπορούμε να μειώσουμε αρκετά την περιεκτικότητά τους σε θερμίδες, ζάχαρη και λιπαρά.

Παιχνιδιάρικες επιλογές

Πιο παιχνιδιάρικες επιλογές μπορεί να είναι οι οι μπάρες δημητριακών ολικής αλέσεως, οι ρυζογκοφρέτες από καστανό ρύζι, τα crackers σικάλεως ή μπισκότα. Φροντίστε να ελέγχετε πάντα την ετικέτα, καθώς πρόκειται για σύνθετα αρτοσκευάσματα που συχνά περιέχουν και κακής ποιότητας κορεσμένα λιπαρά και κρυμμένη ζάχαρη και αλάτι. Τα συσκευασμένα σας εξασφαλίζουν την αναγραφή των συστατικών και μπορείτε να είστε πιο σίγουροι για το τι αγοράζετε, σε σχέση με τα χύμα. Φυσικά, τα σπιτικά βρίσκονται πάντα πρώτα στη σειρά των επιλογών σας.

Η ελληνική εκδοχή του φυστικοβούτυρου, το ταχίνι ολικής αλέσεως, είναι επίσης μία πολύ καλή πρόταση. Δώστε να το δοκιμάσει το παιδί ακόμα και σε γλυκό σάντουιτς, αλείφοντας 2 φέτες ψωμί με ταχίνι και μέλι. Μπορείτε ακόμα να χρησιμοποιείτε το ταχίνι με κακάο, ελέγχοντας, ότι δεν περιέχει ζάχαρη.

Στις πιο γλυκές επιλογές βρίσκεται το παστέλι που είναι ένας εξαιρετικός συνδυασμός από σουσάμι και μέλι (προσοχή να μην έχει άλλα συστατικά, με εξαίρεση τους ξηρούς καρπούς). Επίσης το παστέλι είναι ισοδύναμο ενεργειακά με τη σοκολάτα, ενώ δεν αλλοιώνεται από τη ζέστη.

Και μια και έγινε η αναφορά στους ξηρούς καρπούς μην ξεχνάτε ποτέ ότι ένα σακουλάκι με ωμούς και ανάλατους ξηρούς καρπούς είναι μία βόμβα ενέργειας και θρεπτικών συστατικών, ό,τι πρέπει για τις αυξημένες ενεργειακές ανάγκες ενός μαθητή. Μπορεί μάλιστα να γίνεται συνδυασμός με ξηρά φρούτα, αρκεί τα τελευταία να είναι χωρίς προσθήκη ζάχαρης. Τα κλασσικά ελληνικά αποξηραμένα φρούτα όπως δαμάσκηνα, σύκα, βερίκοκα αλλά και σταφίδες, δεν έχουν πρόσθετη ζάχαρη.

Μην ξεχνάτε τα φρούτα

Η κλασσική δικαιολογία ότι το φρούτο “ζουλιέται” στην τσάντα ή μαυρίζει κτλ. δεν πρέπει να σας αποθαρρύνει, καθώς τα φρέσκα φρούτα είναι γεμάτα ενέργεια και γεύση. Μάλιστα, για τη μπανάνα που είναι και το πιο πρακτικό φρούτο, καθώς δε χρειάζεται ούτε ειδικό καθάρισμα και δεν έχει και “ζουμιά”, κυκλοφορεί στην αγορά μια ωραιότατη πλαστική θήκη σε σχήμα μπανάνας που χωράει μία μπανάνα, συνεπώς δεν υπάρχουν δικαιολογίες. Εναλλακτικά, ένα μικρό ταπεράκι με ρώγες σταφύλι είναι επίσης μια πολύ καλή επιλογή, ενώ αργότερα έρχονται και τα επίσης πρακτικά μήλα. Υπάρχουν και οι συσκευασμένοι χυμοί, οι οποίοι αν και δεν μπορούν να αντικαταστήσουν τα φρούτα, αποτελούν πολύ πρακτική επιλογή, αρκεί να αναγράφουν ότι είναι 100% φυσικοί και χωρίς ζάχαρη. Επιλέγετε όσους διατηρούνται και εκτός ψυγείου και όχι φρουτοποτά ή νέκταρ.

Οι χυμοί βοηθούν και στην καλή ενυδάτωση του παιδιού. Η αφυδάτωση μειώνει σημαντικά τόσο την πνευματική, όσο και τη σωματική απόδοση του παιδιού. Μην ξεχνάμε ποτέ ότι το παιδί πρέπει αρχικά να ξεδιψάει με νερό, και όχι με χυμό ή γάλα και φυσικά όχι με αναψυκτικά. Άρα ένα μπουκαλάκι με νερό ή το ποτηράκι του για να πίνει στο σχολείο πρέπει πάντα να συνοδεύει το σχολικό σνακ.

Ένα παιδί πρέπει πάντα να φεύγει από το σπίτι έχοντας πάρει πρωινό καθώς το σνακ για το σχολείο προορίζεται για να καλύψει τις ανάγκες του μέχρι το μεσημεριανό γεύμα. Ακόμα και ένα ποτήρι γάλα και κάτι στο χέρι αποτελεί ένα επαρκές πρωινό.

Και αν θέλει να φάει από το κυλικείο;

Βάσει νομοθεσίας, τα σχολικά κυλικεία θα πρέπει να πωλούν σάντουιτς και τοστ με τυρί, ψωμί και απλά αρτοσκευάσματα, σταφιδόψωμο σε ατομική συσκευασία, τυρόπιτα ή σπανακόπιτα καλής ποιότητας, γάλα σε ατομική συσκευασία, γιαούρτι παντός τύπου (χωρίς συνθετικές, γλυκαντικές και χρωστικές ύλες), φρούτα εποχής πλυμένα και τυλιγμένα σε σελοφάν, φυσικούς χυμούς φρούτων με περιεκτικότητα χυμού 100%, ξηρούς καρπούς

Επειδή, όμως, δυστυχώς τα σχολικά κυλικεία δεν εφαρμόζουν πάντα τη νομοθεσία για το τι επιτρέπεται να πωλούν, αν ένα παιδί επιλέγει από μόνο του, με χαρτζιλίκι, το σνακ του σχολείου, συχνά βρίσκεται μπροστά σε μία πληθώρα κακών διατροφικών επιλογών, όπως είναι λουκανικόπιτες, ζαμπονοτυρόπιτες, σάντουιτς με αλλαντικά, μπουγάτσες και πεϊνιρλί, κρουασάν, γκοφρέτες, αλλά και πατατάκια, μπισκότα, γκοφρέτες, αναψυκτικά και χυμούς με ζάχαρη, μέχρι καραμέλες, γλειφιτζούρια και τσίχλες. Είναι φυσικό, λοιπόν, ότι θα επιλέξει προϊόντα τα οποία είναι πλούσια σε λίπος και ζάχαρη, εφόσον αυτά βρίσκονται στη διάθεσή του. Εφόσον η καθημερινότητά του τόσο στα σνακ, όσο και στη διατροφή του εν γένει έχει τάξη και για να μην υπάρχει και ο απόλυτος περιορισμός, που μπορεί να λειτουργήσει και αντίστροφα, μπορείτε να του επιτρέπετε ενίοτε να τρώει και κάτι «απαγορευμένο» από το κυλικείο.

Βέβαια, οι παραπάνω συμβουλές ισχύουν κάθε φορά που το παιδί σου σού λέει “πεινάω”.

 

Η Γεωργία Καπώλη είναι Κλινική Διαιτολόγος- Διατροφολόγος, ΜSc Επιστημονική Διευθύντρια Κέντρου Διαιτολογικής Υποστήριξης & Μεταβολικού Ελέγχου ΛΟΓΩ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ Νεμέας και Αντιπροέδρος Ελληνικής Διατροφολογικής Εταιρείας.

 

Διάβασε ακόμα:

8 Μυστικά Για Να Μπουν Μικροί Και Μεγάλοι Ξανά Σε Πρόγραμμα

Βρες Πού Χάνεις Χρόνο Το Πρωί, Όταν Έχεις Παιδιά

Author(s)

  • Η συντακτική ομάδα του Thrive Greece αποτελείται από δημοσιογράφους και επιστημονικούς συνεργάτες από τον χώρο της υγείας και της ευεξίας, της αποδοτικότητας, της ψυχολογίας, της αυτοβελτίωσης, της διατροφής και του fitness.