Στα επόμενα 3 λεπτά θα μάθεις:

-Πού οφείλεται το άγχος των γιορτών.
-Γιατί να βάλεις προτεραιότητες.


Χαλάρωση και στιγμές ευτυχίας. Αυτό δεν σημαίνουν οι γιορτές για τους περισσότερους από εμάς; Δεν  ισχύει, όμως, αυτό για όλους. Υπάρχουν αρκετοί άνθρωποι οι οποίοι νιώθουν ιδιαίτερο άγχος και πίεση την περίοδο των εορτών. Tι μπορεί να φταίει; 

Το άγχος να τα προλάβεις όλα; Η κατάθλιψη για όσα δεν έχεις αποκτήσει ακόμα;  Ιδιαίτερα όταν συγκρίνεις τις φετινές γιορτές με άλλες χρονιές στο παρελθόν που ήταν καλύτερα. Ή μήπως οι προσδοκίες ότι αυτά τα Χριστούγεννα θα είναι διαφορετικά από όλα τα άλλα; Όπως και να έχει τέτοιους είδους σκέψεις είναι πολύ πιθανό να σαμποτάρουν την όποια  εορταστική σου διάθεση.

Γιατί αυξάνεται το άγχος την περίοδο των γιορτών;

Πρώτον και κύριον επειδή μπορεί να έχεις αυξημένες προσδοκίες. Οι προσδοκίες έχουν να κάνουν με το πώς πιστεύεις ότι πρέπει να είναι οι γιορτές. Ζούμε σε μία εποχή υπερβολικής εμπορευματοποίησης, όπου το κέντρο του ενδιαφέροντος είναι τα δώρα και οι “τέλειες” κοινωνικές επαφές. Υπάρχει ταυτόχρονα η αντίληψη ότι πρέπει να περνάμε πάντα καταπληκτικά στις γιορτές. Αυτή η πεποίθηση μας πιέζει και έτσι προσπαθούμε να ανταποκριθούμε σε αυτή την κατάσταση γεγονός που μας προκαλεί έντονο άγχος. Ειδικά φέτος, που εκ των πραγμάτων, οι γιορτές θα είναι διαφορετικές και οι επιλογές μας περιορισμένες.

Για καλύτερη διαχείριση του άγχους των γιορτών

-Αποδέξου τα συναισθήματά σου. Μην προσπαθείς να πείσεις τον εαυτό σου να είσαι χαρούμενος αν δε το νιώθεις. Αν κάτι δε σε εκφράζει πες όχι και μην το κάνεις.

-Θέσε μικρούς και ρεαλιστικούς στόχους, ώστε να μπορέσεις να τους επιτύχεις χωρίς να αγχωθείς

Θέσε προτεραιότητες. Κατάγραψε όσα θες να κάνεις και αφιέρωσε τον αντίστοιχο χρόνο και ενέργεια για την κάθε δραστηριότητα. Μην προσπαθείς να τα κάνεις όλα τέλεια. 

Και να θυμάσαι!

Οι γιορτινές μέρες δεν είναι κάτι άλλο από μια συνέχεια της καθημερινότητάς μας. Βέβαια υπάρχουν κάποιες αλλαγές, αλλά συνήθως ό,τι έκανες πριν, κάνεις και τώρα. Μην ξεχνάς ότι εσύ δίνεις νόημα σε κάθε γιορτή όπως και γενικότερα σε ό,τι κάνεις. Γι’ αυτό φρόντισε να δώσεις στην εορταστική περίοδο το νόημα που εσύ θέλεις απομυθοποιώντας κάθε εξιδανικευμένο πρότυπο για τις γιορτές. Έτσι θα είναι πιο εύκολο και πιθανό να σου μείνουν αξέχαστες.

Διάβασε ακόμα:

Χριστουγεννιάτικες Διακοπές. Απόλαυσέ Τες!

Τι Να Προσέξεις Για Να Απολαύσεις Τις Γιορτές Χωρίς Απρόοπτα

Author(s)

  • Χρήστος Θεοδωρόπουλος

    Σύμβουλος ψυχικής υγείας / Life Coach

    Ο Χρήστος Θεοδωρόπουλος ασχολείται με τη συμβουλευτική, την προσωπική ανάπτυξη και το Life & business coaching .