Στα επόμενα 3 λεπτά θα μάθεις:

– Όλα όσα ευθύνονται για το κόκκινο χρώμα σου
– Τι μπορείς να κάνεις για να τα αντιμετωπίσεις


Η ντροπή, το ηλιακό έγκαυμα, η υπερκατανάλωση αλκοόλ και οι εξάψεις δεν αποτελούν τους μοναδικούς λόγους για τους οποίους κοκκινίζει το πρόσωπο. Υπάρχουν κι άλλοι λόγοι, εξηγεί ο Μάρκος Μιχελάκης, Δερματολόγος-Αφροδισιολόγος, που συνδέονται με συγκεκριμένες παθήσεις και νοσήματα. Ποιες είναι, όμως, οι δερματοπάθειες που μπορεί να ευθύνονται για το κοκκίνισμα και τι μπορείς να κάνεις αν κάποια από αυτές σε αφορά;

Σμηγματορροϊκή δερματίτιδα

Είναι μία συχνή φλεγμονώδης δερματοπάθεια, καθώς προσβάλλει το 2-3% του πληθυσμού. Είναι αρκετά συχνή στα νεογέννητα μωρά (η γνωστή νινίδα), όμως αρκετές φορές παρουσιάζεται στους εφήβους και στους ενήλικες. Ένα από τα συμπτώματά της είναι το κόκκινο εξάνθημα, το οποίο συχνά εκδηλώνεται στο πρόσωπο, ιδίως ανάμεσα στα φρύδια και γύρω από τη μύτη. Μερικές φορές το εξάνθημα κάνει το δέρμα να μοιάζει λιπαρό, ενώ άλλες το δέρμα είναι ξηρό και ξεφλουδίζει. Συνήθως χρειάζεται ειδική θεραπεία για να αντιμετωπιστεί. Στη θεραπεία συμπεριλαμβάνονται σαμπουάν για την ξηροδερμία του τριχωτού κεφαλής και τοπικές φαρμακευτικές κρέμες.

Δερματίτιδα εξ επαφής

Σε αυτή την περίπτωση το κοκκίνισμα εκδηλώνεται, όταν κάποια ουσία, που αγγίζει το δέρμα του προσώπου, είτε του προκαλεί ερεθισμό είτε αλλεργική αντίδραση.

Συχνά αίτια είναι λ.χ., το σαπούνι, οι βαφές των μαλλιών, η συνεχής έκθεση στο νερό (π.χ. στους κολυμβητές), ορισμένα τρόφιμα, αρώματα, το λάτεξ, το νικέλιο, τα κοσμήματα, ένα νέο μέικ απ κ.λπ. Το κοκκίνισμα που προκαλείται συνήθως εξαφανίζεται, όταν σταματά η έκθεση του δέρματος στην ερεθιστική ή αλλεργιογόνο ουσία. Επειδή όμως η δερματίτιδα εξ επαφής μπορεί να προκληθεί από πολλά προϊόντα, ακόμα και από πράγματα που χρησιμοποιείς επί επί χρόνια ή υπάρχουν στο περιβάλλον, μπορεί να είναι δύσκολο να εντοπίσεις την αιτία της. Επομένως απαιτείται έλεγχος από έναν δερματολόγο.

Ατοπική δερματίτιδα

Η ατοπική δερματίτιδα (ή έκζεμα) είναι ένα είδος φλεγμονής στο δέρμα που προσβάλλει το 15-30% των παιδιών ηλικίας 2-10 ετών και ποσοστό έως 10% των ενηλίκων. Η δερματοπάθεια αυτή προκαλεί ξηροδερμία και εξάνθημα με πολύ έντονο κνησμό. Η αντιμετώπιση συνήθως γίνεται με τοπικές θεραπείες.

Ροδόχρους ακμή

Είναι μία αυτοάνοση δερματοπάθεια που τυπικά εκδηλώνεται στο πρόσωπο. Συχνά αρχίζει με μία τάση για εύκολο κοκκίνισμα και δημιουργία μικρών ευρυαγγειών. Εάν εξελιχθεί, το κοκκίνισμα στο πρόσωπο γίνεται πιο επίμονο ή ακόμα και μόνιμο. Στις εξάρσεις της μπορούν να εμφανιστούν έντονα σπυράκια, τύπου ακμής. Υπολογίζεται ότι προσβάλλει το 1-10% του πληθυσμού, συνήθως γυναίκες ηλικίας 30-50 ετών.

Αν και δεν υπάρχει ριζικός τρόπος ιάσεως, υπάρχουν θεραπείες, αναλόγως με τον τύπο της νόσου, που βελτιώνουν σημαντικά την όλη εικόνα.

Ερυθηματώδης λύκος

Ο λύκος επίσης είναι αυτοάνοση πάθηση και υπάρχουν δύο είδη της νόσου που προκαλούν κοκκίνισμα του προσώπου. Ο ένας είναι ο συστηματικός ερυθηματώδης λύκος, ο οποίος προσβάλλει διάφορα όργανα, προκαλώντας μερικές φορές κοκκίνισμα και πρήξιμο στο δέρμα. Μερικοί πάσχοντες αναπτύσσουν επίσης ένα χαρακτηριστικό κόκκινο εξάνθημα στα μάγουλα και στη μύτη, που δημιουργεί σχήμα πεταλούδας. Η δεύτερη μορφή λύκου είναι ο δισκοειδής ερυθηματώδης λύκος, ο οποίος είναι χρόνια νόσος του δέρματος. Αυτός προκαλεί καλά περιγεγραμμένες σκούρες κόκκινες κηλίδες που έχουν σχήμα δίσκων (εξ ου και η ονομασία του).

Ο δισκοειδής λύκος δεν προσβάλλει άλλα όργανα του σώματος, όμως το εξάνθημά του είναι πολύ πιο έντονο απ’ ό,τι του συστηματικού ερυθηματώδους λύκου.

Και στις δύο περιπτώσεις, ο δερματολόγος συμβουλεύει ακριβώς πώς πρέπει να φροντίσει ο ασθενής το δέρμα του.

Μάθε κι αυτό

Κοκκίνισμα στο πρόσωπο μπορεί να σου προκαλέσει και η αντίδραση σε κάποιο φάρμακο. Υπάρχουν φάρμακα τα οποία προκαλούν μια δερματική αντίδραση που μοιάζει με ηλιακό έγκαυμα, όταν το άτομο που τα παίρνει βγαίνει στον ήλιο. Η κατάσταση αυτή λέγεται αντίδραση φωτοευαισθησίας. Επιπλέον, ορισμένα τοπικά φάρμακα, όπως οι αλοιφές με υδροκορτιζόνη ή άλλα κορτικοστεροειδή, μπορεί να προκαλέσουν κοκκίνισμα του δέρματος, όταν χρησιμοποιούνται επί περισσότερο καιρό απ’ ό,τι πρέπει.

Για να αποφύγεις το κοκκίνισμα σε αυτές τις περιπτώσεις, διάβασε πρώτα απ’ όλα τις οδηγίες χρήσεως των φαρμάκων, για να βεβαιωθείς αν υπάρχει ενδεχόμενο αντίδρασης με τον ήλιο (οπότε σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει να τον αποφύγεις) ή αν τα έχεις χρησιμοποιήσει περισσότερο καιρό από όσο πρέπει (οπότε θα πρέπει να συμβουλευτείς και πάλι τον γιατρό σου).

Επομένως, τώρα που ξέρεις μην ξεχνάς

Όπως, λοιπόν, θα έχεις καταλάβει διαβάζοντας αυτό το άρθρο, επειδή υπάρχουν πολλές καταστάσεις που μπορεί να προκαλέσουν κοκκίνισμα στο πρόσωπο, είναι σημαντικό να γίνει σωστή διάγνωση. Το κυριότερο που χρειάζεται να θυμάσαι είναι τη συμβουλή του Δρ. Μιχελάκη: “Εάν το κοκκίνισμα επιμένει και δεν υποχωρεί, πρέπει να το εξετάσει ένας δερματολόγος. Συνήθως αυτό πρέπει να γίνει όταν το κοκκίνισμα διαρκεί πάνω από 1-2 εβδομάδες”.

Διάβασε ακόμα:

Μάθε Tα Μυστικά Των Ψυχικά Δυνατών 

Έχασες Τη Φωνή Σου Πριν Την Ομιλία; 

Author(s)

  • Φλώρα Κασσαβέτη

    Δημοσιογράφος Υγείας και Ευεξίας

    Η Φλώρα Κασσαβέτη είναι δημοσιογράφος υγείας ευεξίας. Υπήρξε Αρχισυντάκτρια στο περιοδικό Forma και περιοδικό Παιδί και Νέοι Γονείς και στα site Τhriveglobal.gr και Bestofyou.gr του Ομίλου Αntenna.