Στα επόμενα 3 λεπτά θα μάθεις:

-Ποια χαλιά να προτιμήσεις στο σπίτι σου.
-Γιατί δεν πρέπει να “καπνίζει” η καμινάδα του τζακιού σου.


Αναρωτιέσαι και δικαιολογημένα: Αν δεν έχεις ούτε ίωση, ούτε κρύωμα, ούτε καπνίζεις, τότε γιατί… βήχεις;

Όπως εξηγεί ο Γεώργιος Κιοσσές, Ωτορινολαρυγγολόγος, Επιμελητής Β’ στο Κέντρο Υγείας Κεραμεικού, μερικές φορές ο βήχας μπορεί να είναι κατάλοιπο κρυολογήματος. Ενώ δηλαδή έχεις αναρρώσει από κάποια ίωση ή κρυολόγημα, μπορεί να εξακολουθείς να βήχεις για αρκετές μέρες μετά, επειδή το ανώτερο αναπνευστικό σύστημα έχει ερεθιστεί και συνεχίζει να αντιδρά. Μην ξεχνάς ότι ο βήχας είναι μια αντανακλαστική αντίδραση του οργανισμού. Παρόλο όμως που αποτελεί τυπικό σημάδι ίωσης ή κρυολογήματος, κάποιες φορές βήχα μπορεί να προκαλέσουν και ερεθιστικοί παράγοντες στο περιβάλλον που ζεις, μεταξύ αυτών και στο σαλόνι του σπιτιού σου. Φυσικά ο βήχας που επιμένει ή συνοδεύεται από συμπτώματα ασθένειας θα πρέπει να σε οδηγεί στο γιατρό, το ίδιο κι αν είναι χρόνιος, καθώς μπορεί να συνδέεται με διάφορα αίτια όπως άσθμα, αλλεργική ρινίτιδα κ.ά. Λάβε υπόψη όμως ότι για κάποια επεισόδια βήχα μπορεί να ευθύνονται και τα παρακάτω:

Το τζάκι ή η σόμπα

Τα θερμαντικά μέσα, όπως η σόμπα και το τζάκι, όταν χρησιμοποιούνται σαν κύρια πηγή θέρμανσης μπορεί να πυροδοτήσουν ή να επιδεινώσουν τα συμπτώματα σε άτομα με αναπνευστικά προβλήματα λόγω του ότι περιορίζουν το οξυγόνο στην ατμόσφαιρα από τη μία, και από την άλλη αποδεσμεύουν διοξείδιο του άνθρακα λόγω της καύσης. Γι’ αυτό καλό είναι να μην χρησιμοποιείς το τζάκι συνέχεια, ενώ θα πρέπει οπωσδήποτε να έχει καθαριστεί η καμινάδα ώστε να μην “καπνίζει”. Επίσης, όταν έχεις αναμμένο τζάκι ή σόμπα θα πρέπει να αποφεύγεις τη χρήση απορροφητήρα στην κουζίνα – αν είναι σε ενιαίο χώρο με το σαλόνι- γιατί γίνεται μεταφορά καπνού σε όλο το σπίτι.

Το κλιματιστικό ή το αερόθερμο

Τα θερμαντικά μέσα που βγάζουν ζεστό αέρα και μετακινούν τα σωματίδια σκόνης στην ατμόσφαιρα όπως π.χ. αερόθερμα ή κλιματιστικά μπορεί να προκαλέσουν βήχα όταν γίνεται υπερβολή στη χρήση τους. Επίσης τα κλιματιστικά μπορεί να φιλοξενούν στα φίλτρα τους διάφορους βλαβερούς μικροοργανισμούς.

Όπως χαρακτηριστικά επισημαίνει ο Γεώργιος Κιοσσές θα πρέπει να αναφέρουμε σε αυτό το σημείο και τη Νόσο των Λεγεωνάριων ή Λεγεωνέλλωση (το βακτήριο πήρε αυτή την ονομασία επειδή η πρώτη επιδημία παρουσιάστηκε το 1976 σε ένα ξενοδοχείο στη Φιλαδέλφεια των Η.Π.Α., όπου συνεδρίαζε η Λεγεώνα της Αμερικής.) Όπως ο ίδιος εξηγεί: «Πρόκειται για μία οξεία νόσο του αναπνευστικού συστήματος που οφείλεται σε λοίμωξη από βακτήρια του γένους Legionella. Ανάμεσα στα περιβάλλοντα που αναπαράγονται τα βακτήρια της συγκεκριμένης νόσου είναι και τα συστήματα κλιματισμού, οπότε σε κάθε περίπτωση αυτό που χρειάζεται να θυμάσαι για την προστασία σου είναι να μην υπερβάλλεις στη χρήση τους, ενώ όταν τα χρησιμοποιείς καλό είναι να μην κλείνεις ερμητικά τις εσωτερικές πόρτες για να μην ξεραίνεται η ατμόσφαιρα. Επίσης μην αμελείς τον καθαρισμό του κλιματιστικού πριν την περίοδο χρήσης του. Στα συμπτώματα της νόσου περιλαμβάνεται και ο βήχας, ο οποίος αν επιμένει θα πρέπει να απευθυνθείς άμεσα στον γιατρό, μιας και η Λεγεωνέλλωση μπορεί να καταστεί σε ορισμένες περιπτώσεις απειλητική για την ζωή. 

Τα κλιματιστικά μπορεί να φιλοξενούν στα φίλτρα τους διάφορους βλαβερούς μικροοργανισμούς.

Τα βαριά χαλιά

Οι μοκέτες και τα βαριά χαλιά που δεν σηκώνονται μπορεί να φιλοξενούν ακάρεα που μπορούν να προκαλέσουν σε άτομα ευαίσθητα σε αυτά, φτάρνισμα, και σε πιο σοβαρές περιπτώσεις βήχα. Γι’ αυτό προτίμησε χαλιά από οικολογικά υλικά, δηλαδή φυσικές κλωστές κι όχι συνθετικές (π.χ. βαμβάκι) και μικρά σε μέγεθος έτσι ώστε εκτός από το συχνό σκούπισμα με την ηλεκτρική σκούπα να μπορούν να σηκώνονται, να τινάζονται και να αερίζονται. 

Τα αναμμένα κεριά

Τα κεριά παραφίνης που σου αρέσει ν’ ανάβεις στο σαλόνι του σπιτιού σου, μπορεί να απελευθερώσουν χημικά που ερεθίζουν τους πνεύμονες και σε κάνουν να βήχεις. Γι’ αυτό όσο κι αν αγαπάς τη ρομαντική τους ατμόσφαιρα καλό είναι να αποφεύγεις να ανάβεις πολλά κεριά μαζί και για πολύ ώρα στο χώρο που κάθεσαι ενώ είναι προτιμότερο να επιλέγεις κεριά από κερί μέλισσας που δεν περιέχουν τοξικές ουσίες. Φρόντισε επίσης να αερίζεις το χώρο μετά τη χρήση τους.

Τα αρωματικά χώρου

Μπορεί να ερεθίσουν το αναπνευστικό σύστημα ιδιαίτερα σε άτομα με άσθμα, αλλεργίες ή Χ.Α.Π. (Χρόνια Αναπνευστική Πνευμονοπάθεια), ενεργοποιώντας το αντανακλαστικό του βήχα. Γι’ αυτό μην το παρακάνεις στην χρήση τους και φρόντισε αν είναι σε μορφή σπρέι να τα ψεκάζεις όσο το δυνατόν πιο μακριά από το πρόσωπό σου.

Το τσιγάρο 

Έρευνες επιβεβαιώνουν πως όχι μόνο το κάπνισμα αλλά και το παθητικό κάπνισμα μπορεί να δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα στους πνεύμονες και να πυροδοτήσει σε άτομα με ευαισθησίες στο αναπνευστικό συμπτώματα όπως ο βήχας. Γι’ αυτό είσαι δεν είσαι καπνιστής μην επιτρέπεις το κάπνισμα μέσα στο σπίτι και φρόντισε να να αερίζεις το χώρο συχνά.

Να θυμάσαι

Αν έχεις βήχα που επιμένει για περισσότερο από 3 εβδομάδες, συνοδεύεται από αίμα, πυρετό, δύσπνοια, πόνο στο στήθος, ή αν ανήκεις σε κάποια από τις ευπαθείς ομάδες (καπνιστές, καρδιοπαθείς, πνευμονοπαθείς, ηλικιωμένοι), θα πρέπει να επισκεφτείς άμεσα έναν εξειδικευμένο γιατρό.

Διάβασε ακόμα:

Πού Κρύβονται Τα Μικρόβια;

Έχεις Ένα Λεπτό; Κάνε Κάτι Καλό Για Την Υγεία Σου

Author(s)

  • Φλώρα Κασσαβέτη

    Δημοσιογράφος Υγείας και Ευεξίας

    Η Φλώρα Κασσαβέτη είναι δημοσιογράφος υγείας ευεξίας. Υπήρξε Αρχισυντάκτρια στο περιοδικό Forma και περιοδικό Παιδί και Νέοι Γονείς και στα site Τhriveglobal.gr και Bestofyou.gr του Ομίλου Αntenna.