Στα επόμενα 3 λεπτά θα μάθεις:


-Πώς διδάσκεται η αξία της ευγνωμοσύνης μέσω της συμβίωσης με ένα αδέσποτο. 

-Πως σε αναβαθμίζει ως άνθρωπο η υιοθεσία ενός αδέσπτου.


Θα το βρεις κάπου στο δρόμο… Το μικρό γατάκι που έχει χάσει τη μαμά και τα αδερφάκια του. Ή τον ταλαίπωρο σκυλάκο που θα σου κουνήσει διστακτικά την ουρά του, κοιτώντας σε ταυτόχρονα στα μάτια, για να καταλάβει αν είσαι φίλος ή εχθρός. Μπορεί να το ταϊσεις ή να του βάλεις λίγο νεράκι. Και μπορεί να το χαϊδέψεις απαλά στο κεφαλάκι. Και τότε πιθανόν μία σκέψη θα σου περάσει από το μυαλό. Να το πάρω σπίτι; 

Η ζωοφιλία αποτελεί έκφραση κοινωνικής ευαισθησίας και προάγει τον σεβασμό στη ζωή. Την κάθε ζωή. Αυτό είναι γνωστό και δεδομένο. Ταυτόχρονα υπάρχουν στοιχεία από έρευνες που επιβεβαιώνουν ότι η παρουσία των κατοικίδιων ζώων στη ζωή μας συμβάλλει θετικά σε ορισμένες πτυχές της σωματικής όσο και της ψυχικής μας υγείας. Όπως εξηγεί ο Χρήστος Θεοδωρόπουλος, Κοινωνιολόγος ΜSc, Σύμβουλος Προσωπικής Ανάπτυξης, τα  κατοικίδια ζώα, μπορούν επίσης να συνεισφέρουν στην αντιμετώπιση στρεσογόνων γεγονότων στη ζωή των ανθρώπων, όπως π.χ. πένθος ή διαζύγιο, στη μείωση των επιπέδων του άγχους, της μοναξιάς και της κατάθλιψης. Υπάρχει, ωστόσο, μια σημαντική ποιοτική διαφορά στα οφέλη που εισπράττουν εκείνοι που έχουν υιοθετήσει ένα αδέσποτο, συνήθως ημίαιμο, ζωάκι που βρήκαν κάπου εκεί έξω και εκείνων που προτίμησαν να αγοράσουν ένα καθαρόαιμο.” Και με αφορμή την σημερινή Παγκόσμια Ημέρα Αδέσποτων θα εξηγήσουμε το γιατί. 

Πώς η υιοθέτηση ενός αδέσποτου σε αναβαθμίζει ως άνθρωπο

Ένα αδέσποτο ζώο έχει τη δύναμη να σε οδηγήσει να εκφράσεις την καλύτερη πτυχή του εαυτού σου και να αντιληφθείς αρετές που ούτε καν γνώριζες ότι είχες, σχολιάζει ο Χρήστος Θεοδωρόπουλος. Τι ακριβώς, όμως, εννοεί λέγοντας αυτό; Ας γίνουμε πιο συγκεκριμένοι, εξηγώντας πιο αναλυτικά το τι και το πώς μπορεί να σε διδάξει η υιοθεσία ενός αδέσποτου:

Την υπευθυνότητα

Το ότι υιοθετείς ένα κατοικίδιο σε καθιστά αυτόματα υπεύθυνο για αυτό. Αν δεν είσαι ή δεν πρόκειται να είσαι υπεύθυνος, η συγκατοίκησή σας πολύ απλά δεν μπορεί να είναι εφικτή. Ξέχνα το ως ιδέα και μην το τολμήσεις ως πράξη. Μόνο ένας υπεύθυνος άνθρωπος μπορεί να υιοθετήσει ένα κατοικίδιο, δεδομένου ότι η ύπαρξη του ζώου που υιοθετείται εξαρτάται από τη φροντίδα, την αγάπη και την αφοσίωση που εισπράττει από το πρόσωπο που το υιοθέτησε. 

Την αξία της φροντίδας

Τροφή, στέγη, επίσκεψη στον κτηνίατρο, χάπι για τα εξωπαράσιτα, αλλαγή άμμου ή βόλτα είναι μόνο οι βασικές υποχρεώσεις ενός υπεύθυνου ιδιοκτήτη κατοικίδιου ζώου. Η φροντίδα είναι ένα πιο ανεβασμένο επίπεδο προσφοράς προς μια άλλη ψυχή. Η ανάγκη να φροντίσεις κι όχι απλά να διεκπεραιώσεις τις βασικές ανάγκες είναι αυτή που σε  κάνει να νοιάζεσαι λίγο ή πολύ παραπάνω για κάποιον άλλον. Είναι αυτή που θα σε προτρέψει να χτενίσεις το ζωάκι σου με τη βούρτσα για να το απαλλάξεις από τους κόμπους στη γούνα του. Να διαλέξεις μια μαλακή κουβερτούλα για το κρεβατάκι του. Να ανανεώσεις με φρέσκο νεράκι το δοχείο του, ακόμα κι αν δεν έχει αδειάσει. Να το πας μια μεγαλύτερη βόλτα, για να του εξασφαλίσεις περισσότερο κίνηση και εκτόνωση. Ο φροντιστικός άνθρωπος είναι ζητούμενο στην εποχή μας. Να το θυμάσαι αυτό.

Την προσφορά σου ως πολίτης

Η υιοθεσία είναι πράξη αγάπης. Σε κάνει να παραμερίσεις τον εγωκεντρισμό σου και να προτιμήσεις να δώσεις αντί να πάρεις. Σου δίνει την ευκαιρία να συνδεθείς και να εξελιχθείς σε συναισθηματικό επίπεδο, εμπλουτίζοντας τον συναισθηματικό σου κόσμο, τονίζει ο Χρήστος Θεοδωρόπουλος. Επίσης, σε κάνει περισσότερο ενεργό ως πολίτη, καθώς αυτόματα αποτελείς μέρος στην προσπάθεια για την αντιμετώπιση ενός σύνθετου προβλήματος: τη διαχείριση των αδέσποτων.  

Την απαλλαγή από  κοινωνικά στερεότυπα

Θα δώσεις στοργή σε ένα πλάσμα που μπορεί να είναι ταλαιπωρημένο και κακοποιημένο, χωρίς να σε νοιάζει εάν το ζώο αυτό δεν είναι «ράτσας». Είναι σίγουρα πολύ εύκολο κάποιος που έχει υιοθετήσει αδέσποτο να αντιληφθεί ότι όλοι είμαστε ίσοι σε αυτό τον κόσμο. Αν και αξίζει να τονίσουμε ότι ανάμεσα στα δύο δημοφιλή κατοικίδια, τον σκύλο και τη γάτα, υπάρχει μια διαφορά. Οι ιδιοκτήτες γάτας είναι εκείνοι που καταλήγουν πιο συχνά να υιοθετήσουν ένα γατάκι ή μία γάτα αδέσποτη κι όχι οι ιδιοκτήτες σκύλου, αφού σε ένα σημαντικό ποσοστό οι ιδιοκτήτες σκύλου προτιμούν τις καθαρόαιμες ράτσες από τα ημίαιμα αδέσποτα. 

Την ευγνωμοσύνη

Δεν μπορεί να στο πει με λέξεις. Το αδέσποτο που θα υιοθετήσεις. Θα νιώθεις όμως την ευγνωμοσύνη για το γεγονός ότι το έσωσες από τη σκληρή μοίρα του δρόμου κάθε μέρα και για όσο καιρό συγκατοικήσετε. Τα ζώα εκφράζουν με διαφορετικό τρόπο την ευγνωμοσύνη τους. Με τον τρόπο που θα κουρνιάξουν δίπλα σου. Ή θα σκουντίσουν το χέρι σου αποζητώντας ένα χάδι. Και κυρίως, κοιτώντας σε στα μάτια βαθιά, με έναν τρόπο που κανένας άνθρωπος δεν θα σε κοιτάξει ποτέ. Στη μνήμη ενός αδέσποτου έχει αποθηκευτεί – μην το αμφισβητείς αυτό – το σκληρό χθες. Και εσύ – ο ήρωάς του – είσαι για πάντα ο ευεργέτης του στο ρόδινο σήμερα. Σε ευγνωμονεί για αυτό το ζωάκι σου κι ας μην μπορεί να στο πει. Την ίδια ώρα όμως διδάσκεσαι κι εσύ μέσα από αυτό πώς και γιατί να είσαι ευγνώμων για όλα τα καλά στη ζωή σου, μέσα από το εξής απλό σκεπτικό: αν ο σκύλος ή η γάτα σου είναι ευγνώμων για τον καναπέ ή το χαλάκι που μπορεί να απολαμβάνει στη ζεστασιά του σπιτιού σου, γιατί να μην είσαι κι εσύ ευγνώμων για όλα τα καλά που έχεις στη ζωή σου; Τόσο απλό. 

Την αποδοχή και την αγάπη άνευ όρων

Η αγάπη και η ευγνωμοσύνη που θα λάβεις από ένα αδέσποτο ζώο είναι κάτι το οποίο αν δε το ζεις δεν μπορείς να το καταλάβεις, τονίζει ο Χρήστος Θεοδωρόπουλος. Το κύριο και βασικό συναίσθημα είναι ότι όπως και ό,τι κι αν είσαι το ζωάκι που υιοθέτησες θα σε αποδέχεται και αγαπάει πάντα. Έχει ταυτόχρονα τη δύναμη – ναι αυτό το πλάσμα που δεν μιλάει την ανθρώπινη γλώσσα – να σε παροτρύνει να εκδηλώσεις την καλύτερη πτυχή του εαυτού σου και να αντιληφθείς αρετές που ούτε καν γνώριζες ότι είχες, τονίζει.

Τι άλλο χρειάζεται να θυμάσαι;

Ότι ένα αδέσποτο μπορεί να χρειάζεται να το φροντίσεις λίγο παραπάνω από ότι το κατοικίδιο που προέρχεται από pet shop. Μπορεί να το βρεις νεογέννητο, άρρωστο, χτυπημένο. Σε αυτή την περίπτωση, με τη φροντίδα σου θα του έχεις σώσει κυριολεκτικά τη ζωή. Κι αυτό είναι κάτι που θα σε κάνει να νιώσεις πολύ ωραία για τον εαυτό σου. Πίστεψέ με. 

Διάβασε ακόμα:

Τι αποκαλύπτει η γάτα ή ο σκύλος σου για σένα;

Χάρισε σπίτι σε ένα αδέσποτο σκυλάκι

Author(s)

  • Φλώρα Κασσαβέτη

    Δημοσιογράφος Υγείας και Ευεξίας

    Η Φλώρα Κασσαβέτη είναι δημοσιογράφος υγείας ευεξίας. Υπήρξε Αρχισυντάκτρια στο περιοδικό Forma και περιοδικό Παιδί και Νέοι Γονείς και στα site Τhriveglobal.gr και Bestofyou.gr του Ομίλου Αntenna.