Στα επόμενα 3 λεπτά θα μάθεις:

-Γιατί δεν πρέπει να πιέζεις το παιδί σου να φάει.
-Πόσο σημαντική είναι η ενυδάτωση όταν το παιδί σου είναι άρρωστο.


Το μικρό σου ταλαιπωρείται από κάποια ίωση και εσύ ανησυχείς για το τι και πόσο πρέπει να φάει; Η σωστή διατροφή σε συνδυασμό με τις οδηγίες του παιδιάτρου θα βοηθήσει το παιδί να ενισχύσει το ανοσοποιητικό του σύστημα, να αναρρώσει γρηγορότερα από μία ίωση, και πιθανόν να το προστατέψει από μία επόμενη.

Όπως εξηγεί ο παιδίατρος Θάνος Οικονόμου, οι τροφές που θα πρέπει να λαμβάνει ένα παιδί και η κατάλληλη διατροφή που θα ακολουθήσει σκοπό έχει να ενισχύσει το ανοσοποιητικό του σύστημα και όχι να θεραπεύσει αυτή καθαυτή την ίωση. Σύμφωνα λοιπόν με τον ειδικό όσον αφορά στη διατροφή ενός παιδιού την περίοδο που είναι άρρωστο θα πρέπει να λαμβάνουμε υπόψη τα εξής:

Όχι στην πίεση

Το πρώτο πράγμα που πρέπει να προσέχουμε είναι να μην πιέζουμε το παιδί να φάει φοβούμενοι ότι θα στερηθεί την τροφή. Το αφήνουμε λοιπόν να διαλέξει τι και πόσο θέλει να φάει απ’ αυτά όμως που εμείς έχουμε επιλέξει.

Η συχνότητα των γευμάτων σε ένα παιδί που έχει κάποια ίωση εξαρτάται από διάφορους παράγοντες όπως τη βαρύτητα της ίωσης και τη διάθεση του παιδιού. Το παιδί θα πρέπει να τρώει όσο θέλει και όποτε θέλει. Σε περίπτωση όμως που αρνείται να φάει και κυρίως να πιει υγρά, τότε θα πρέπει να απευθυνθούμε στον παιδίατρο για να αποκλειστεί το ενδεχόμενο της αφυδάτωσης.

Βασική προτεραιότητα κατά τη διάρκεια μιας ίωσης είναι η σωστή ενυδάτωση του οργανισμού με την πρόσληψη αρκετών υγρών.

Έμφαση στην ενυδάτωση

Βασική προτεραιότητα κατά τη διάρκεια μια ίωσης είναι η σωστή ενυδάτωση του οργανισμού με την πρόσληψη αρκετών υγρών ειδικά εάν το παιδί παρουσιάζει πυρετό, διαρροϊκές κενώσεις και έμετο. Γι’ αυτό φροντίζουμε να πίνει αρκετό νερό και του δίνουμε χαμομήλι και φυσικούς χυμούς που περιέχουν βιταμίνη C. Όταν το παιδί εμφανίζει συμπτώματα ίωσης του αναπνευστικού του δίνουμε να φάει σούπες λαχανικών, κοτόσουπα και άλλες κρεατόσουπες με αρκετό λεμόνι και ελάχιστο αλάτι (ειδικά στις πολύ μικρές ηλικίες χρειάζεται μεγάλη προσοχή στην κατανάλωση αλατιού). Αυτές οι τροφές είναι πλούσιες σε βιταμίνες A και C καθώς και σε ψευδάργυρο και βοηθούν εξίσου στην πρόληψη αλλά και στην αντιμετώπιση των ιώσεων.

Οι τροφές που θα πρέπει να λαμβάνει ένα παιδί και η κατάλληλη διατροφή που θα ακολουθήσει σκοπό έχει να ενισχύσει το ανοσοποιητικό του σύστημα και όχι να θεραπεύσει αυτή καθαυτή την ίωση.

Μέτρο στα λιπαρά

Προσέχουμε να μην επιβαρύνουμε τον οργανισμό με λίπη αποφεύγοντας τηγανητά και τροφές με πολλή ζάχαρη. Εάν για παράδειγμα το παιδί μας ζητήσει κάτι γλυκό ενώ είναι άρρωστο είναι καλύτερα να του δώσουμε ένα φρούτο, λίγο σπιτικό κέικ, κομπόστα ή κάποιο άλλο υγιεινό σνακ και σε κάθε περίπτωση να αποφύγουμε τα τυποποιημένα προϊόντα με συντηρητικά.

Προτιμάμε το γιαούρτι εάν το παιδί εκτός από συμπτώματα του αναπνευστικού όπως πονόλαιμος, βήχας, ρινική συμφόρηση κ.λπ. ταλαιπωρείται και από διάρροια ή παίρνει και κάποιο αντιβιοτικό οπότε καλό θα είναι να πάρει κάποιο προβιοτικό ή πρεβιοτικό. Σε αυτές τις περιπτώσεις είναι καλύτερα να αποκλειστεί το γάλα από τη διατροφή του παιιδού για λίγες μέρες για αυτό και μια καλή επιλογή είναι το κλασικό γιαούρτι.

Σταδιακή επαναφορά

Είναι πολύ σημαντικό να προσέχουν οι γονείς τη διατροφή του παιδιού στο στάδιο της ανάρρωσης. Δεν πρέπει να ξεγελιούνται και μόλις βλέπουν ότι αισθάνεται λίγο καλύτερα να αρχίσουν να του δίνουν τις τροφές που τρώει συνήθως αλλά να θυμούνται ότι χρειάζεται μια σταδιακή επαναφορά της διατροφής του παιδιού που έχει περάσει μία ίωση.

Διάβασε ακόμα:

Κρυολόγησες; Βρες Τη Λύση Στο Πιάτο Σου

5 Τροφές Για Ένα Ισχυρότερο Ανοσοποιητικό 

Author(s)

  • Φλώρα Κασσαβέτη

    Δημοσιογράφος Υγείας και Ευεξίας

    Η Φλώρα Κασσαβέτη είναι δημοσιογράφος υγείας ευεξίας. Υπήρξε Αρχισυντάκτρια στο περιοδικό Forma και περιοδικό Παιδί και Νέοι Γονείς και στα site Τhriveglobal.gr και Bestofyou.gr του Ομίλου Αntenna.