Στα επόμενα 5 λεπτά θα μάθεις:

– Γιατί οι άντρες δε νοιάζονται τόσο πολύ για τα παραπανίσια κιλά.
– Αν προσέχουν περισσότερο τα μάτια ή τα χείλη.


Αν είσαι γυναίκα, φαντάζομαι ότι σου έχει τύχει. Να θέλεις τόσο πολύ να σε προσέξει ένας άνδρας στο γραφείο, στο γυμναστήριο ή στη φιλική παρέα, ώστε να κάθεσαι μπροστά στον καθρέφτη και να σκέφτεσαι τι χρώμα κραγιόν να επιλέξεις, πώς να χτενίσεις τα μαλλιά σου και τι να φορέσεις, προκειμένου να τραβήξεις την προσοχή του και να κερδίσεις τις εντυπώσεις. Και θα ήθελες να είσαι μέσα στο μυαλό του για να δεις τελικά τι είναι αυτό που πραγματικά προσέχει περισσότερο ένας άνδρας σε μια γυναίκα. Γιατί όσο κι αν έχουν ακουστεί πολλά γύρω από αυτό το θέμα, η αλήθεια είναι ότι υπάρχουν πλέον επιστημονικές ενδείξεις για το τι συμβαίνει στο μυαλό ενός άντρα, όταν βρίσκεται αντιμέτωπος με την ελκυστικότητα μιας γυναίκας. Ο Γιώργος Παπαγεωργίου, Ψυχοδυναμικός Ψυχολόγος, μέλος της Διεθνούς Ένωσης Σχεσιακής Ψυχανάλυσης, διευθυντής και επόπτης επιστημονικού προσωπικού στην ΨΥΧΙΚΗ ΦΡΟΝΤΙΔΑ (psychikifrontida.gr), έχει να μας πει πολλά πάνω σε αυτό το θέμα. Συνέχισε λοιπόν να διαβάζεις, ακόμα κι αν είσαι άνδρας, γιατί θα ανακαλύψεις ότι άλλα πιστεύεις ότι σου αρέσουν κι άλλα είναι αυτά που σε ελκύουν πραγματικά στις γυναίκες.

Κύριε Παπαγεωργίου, χρόνια τώρα ακούμε τους άντρες να λένε πολλά για το τι προσέχουν στις γυναίκες. Κάθε γυναίκα, όμως, θα ήθελε να ξέρει τι πραγματικά προσέχουν. Η επιστήμη μπορεί να μας επιβεβαιώσει τι ισχύει;

Υπάρχουν δύο σκέλη σε αυτή την ερώτηση. Το τι υποστηρίζει ο ίδιος ο άνδρας ότι προσέχει σε μια γυναίκα και τι πραγματικά προσέχει, πολλές φορές χωρίς να το συνειδητοποιεί.

Ας ξεκινήσουμε από τους ισχυρισμούς, λοιπόν, για να φτάσουμε σε όλη την αλήθεια. Τι ισχυρίζονται οι άντρες ότι προσέχουν σε μια γυναίκα;

Εξαρτάται από το ποιος είναι παρών όταν εκδηλώνουν το τι προσέχουν! Οι άντρες αλλιώς απαντούν μεταξύ τους μέσα σε αντροπαρέες κι αλλιώς απαντούν σε ερωτηματολόγιο, όταν υποψιάζονται ότι μπορεί να τους διαβάσει ή να τους ακούσει γυναικείο κοινό, όταν είναι μπροστά η δική τους γυναίκα ή ακόμα και μία άγνωστη.

Όταν υπάρχει η γυναικεία παρουσία δίνουν απαντήσεις με τις οποίες προσπαθούν να φανούν ελκυστικοί και γοητευτικοί. Δηλαδή δίνουν απαντήσεις που νομίζουν ότι με αυτές θα ακουστούν πιο αρεστοί.

Άρα στη δεύτερη περίπτωση δεν απαντούν με απόλυτη ειλικρίνεια, διότι τη γνώμη τους πρόκειται να την ελέγξουν γυναίκες κι αυτό τους τρομάζει. Στην ουσία προσπαθούν να βρουν τι “πρέπει” να πουν τάχα “αυθόρμητα”, ώστε να αποδειχθούν γοητευτικοί προς εκείνες. Η μία λίστα επομένως είναι τι πραγματικά πιστεύουν πως αρέσει σε εκείνους τους ίδιους, βαθιά εσωτερικά. Η άλλη λίστα  συνδέεται με το πώς πιστεύουν ότι θα τους αξιολογήσει καλύτερα το άλλο φύλο από το οποίο φιλοδοξούν να κερδίσουν πόντους.

Κι όταν είναι μεταξύ τους οι άνδρες; Είναι ειλικρινείς για το τι τους αρέσει σε μια γυναίκα;

Αν και κρατώ μία επιφύλαξη, θα ήθελα να σου πω, με ειλικρίνεια σχεδόν, αφού κι εσύ τώρα είσαι γυναίκα απέναντί μου, ότι οι άντρες μιλάνε με σχετική ειλικρίνεια  μεταξύ τους. Στις αντροπαρέες θα μιλήσουν με ειλικρίνεια για το πρώτο που τους αρέσει. Την κορμοστασιά μιας γυναίκας. Το δεύτερο, είναι οι καμπύλες της που σημαίνει … στήθος, περιφέρεια λεκάνης και στήσιμο γλουτών. Και τα τρία αυτά είναι στοιχεία εμφάνισης των καμπυλών της γυναίκας.

Ως κορμοστασιά δεν εννοείται το ωραίο σώμα που έχει ή δεν έχει μια γυναίκα;

Η κορμοστασιά είναι δύσκολο να οριστεί. Με περιφραστικά λόγια, στάση σώματος ή κορμοστασιά, είναι το πώς “στέκεται” η γυναίκα και το πώς είναι οι αναλογίες της ως φιγούρα. Κορμοστασιά (body figure) είναι γενικά το πώς μας φαίνεται μία γυναίκα ως φιγούρα στο μισοσκόταδο: πόσο λεπτή μέση έχει, πόσο ανοιχτή είναι η περιφέρεια της, πόσο είναι το ύψος της αλλά και πως στέκεται και πώς “παίζει” τις κινήσεις της. Τα καλά νέα είναι ότι αυτή η κορμοστασιά σίγουρα βελτιώνεται με ασκήσεις ενδυνάμωσης και κυρίως γιόγκα ή πιλάτες που είναι το καλύτερο από όλα, διότι βελτιώνουν τη στάση της γυναίκας στον χώρο.

Θέλετε να γίνετε πιο συγκεκριμένος όσον αφορά στις προτιμήσεις των ανδρών για το γυναικείο σώμα;

Θα προσπαθήσω, αλλά η αλήθεια είναι ότι τα γούστα διαφέρουν και στις μετρήσεις που ελέγχουν προτιμήσεις. Άλλοι θέλουν εξωφρενικά αδύνατες γυναίκες, άλλοι θέλουν πολύ χυμώδεις καμπύλες, άλλοι προτιμούν τις γυμνασμένες, άλλοι φοβούνται (νιώθουν δέος) από αυτό και προτιμούν γυναίκες με λίγα παραπάνω κιλά ή και κάποια κυτταρίτιδα. Να σου πω, τι αξίζει να γνωρίζουν οι γυναίκες; Ότι οι άντρες συγχωρούν και ανέχονται τα λίγα παραπάνω κιλά στη γυναίκα, περισσότερο από όσο νομίζουν οι γυναίκες για αυτό.

Είστε σίγουρος ότι είναι ειλικρινής ένας άνδρας, όταν δηλώνει τι του αρέσει σε μια γυναίκα;

Η αλήθεια είναι ότι οι άντρες τα λένε, και τα πιστεύουν αυτά που λένε, και τα θεωρούν ειλικρινή. Όμως δεν είναι αυτό που πραγματικά ισχύει μέσα τους. Γιατί αυτό που πραγματικά ισχύει σχετικά με τι τους ελκύει είναι στο ασυνείδητο. Κι αυτό το ξέρουμε από μετρήσεις που έχουν γίνει με ειδικές συσκευές οι οποίες προσδιορίζουν το πού προσηλώνεται η κόρη του οφθαλμού του, όταν ο άντρας κοιτάει κάποια γυναίκα.

Και πού προσηλώνεται δηλαδή η κόρη του ματιού τους;

Η κόρη του οφθαλμού λοιπόν κάνει κάποιες, πολύ γρήγορες, έντονες κυματιστές κινήσεις και βλέποντας μία γυναίκα, εκεί που επικεντρώνεται είναι, όσο και να φανεί παράδοξο, στα μαλλιά και στα ακροδάχτυλα. Αυτό σημαίνει ότι, αν μία γυναίκα θέλει πραγματικά να γίνει πιό γοητευτική, τότε να προσέξει το … κομμωτήριο και το μανικιούρ της! Το λέω χαριτολογώντας, κι εννοώ να προσέχει πολύ τα μαλλιά της, το χτένισμά της, την κόμμωσή της, την απόχρωσή τους, κι αμέσως μετά να είναι περιποιημένη και στα ακροδάχτυλα της.

Αν σε ενδιαφέρει να το εξηγήσουμε αυτό βαθύτερα, υπάρχει μία ψυχαναλυτική εξήγηση, που ίσως δεν αρέσει σε όλους, όμως προσωπικά την πιστεύω. Πάντως, αν θες, θα στην αναφέρω ως άποψη κι όχι ως βεβαιότητα, αφού δεν μπορεί να αποδειχθεί.

Για πείτε μου, λοιπόν, για ποιο λόγο οι άντρες δίνουν έμφαση στα μαλλιά της γυναίκας;

Τα μαλλιά αποτελούν έναν άμεσα ορατό, εξωτερικό δείκτη υγείας. Από τα μαλλιά καταλαβαίνεις τη γενική κατάσταση υγείας και την προσοχή που δίνει σε αυτήν η γυναίκα που τα έχει. Άρα, υγιή περιποιημένα μαλλιά αυξάνουν την πιθανότητα να ανήκουν σε μια επίσης υγιή γυναίκα. Και μην τυχόν το πάρεις άσχημα αυτό. Ας σκεφτούμε αμέσως το αντίστροφό του, που προφανώς ισχύει κι είναι άμεσα εμφανές: Μία δυστυχισμένη και ταλαιπωρημένη ή και ασθενής γυναίκα, το πρώτο που εγκαταλείπει να φροντίζει είναι τα μαλλιά της. Ή, ακόμη και έντονα κακοδιάθετη αν είναι, τα πιάνει έναν πρόχειρο “κότσο” κι έξω από το σπίτι, άλουστη.

Οι άντρες συγχωρούν και ανέχονται τα λίγα παραπάνω κιλά στη γυναίκα, περισσότερο από όσο νομίζουν οι γυναίκες.

Προσεγμένα μαλλιά γυναίκας, λοιπόν, προμηνύουν στον άνδρα, ακόμη κι ασυνείδητα σε αυτόν, πως εκείνη ίσως και να μην είναι σε κακή, αρνητική διάθεση. Μη ξεχνάς πως οι περισσότεροι άντρες είναι φοβικοί σε αυτήν. Η κακή διάθεση της γυναίκας τους τρομάζει. Ίσως τους θυμίζει τη θυμωμένη μάνα τους και σε αυτό ανταπεξέρχονται δύσκολα.

Και φαντάζομαι οι άντρες προτιμούν τις υγιείς γυναίκες, επειδή συνειρμικά μπορεί να σκέφτονται ότι με αυτές θα μπορούσαν να αποκτήσουν υγιείς απογόνους. Έτσι δεν είναι;

Αν το δούμε εξελικτικά, ναι ισχύει αυτό, ακριβώς όπως το είπες. Δεν το συνειδητοποιούν οι ίδιοι οι άνδρες αυτό όμως, να υπενθυμίσω.

Για τα ακροδάχτυλα ποια είναι η εξήγηση; Γιατί η εμφάνισή τους εκτιμάται ιδιαίτερα από τους άντρες;

Για αυτά υπάρχει επίσης μία άποψη που λέει πως είναι αυτά, το πρώτο σημείο με το οποίο θα έρθει σε επαφή με τη γυναίκα κι άρα το πρώτο σημείο αγγίγματος που θα του δείξει την αποδοχή της και θα κάνει τη διαφορά για αυτόν.

Το τρίτο ή μάλλον τέταρτο – αν μετρώ καλά – στοιχείο που προσέχουν οι άντρες σε μια γυναίκα ποιο είναι; Tα μάτια;

Πάλι λάθος! Είναι τα χείλη. Και γενικότερα, το στόμα της. Μια υγιής και αισθητικά αρμονική οδοντοστοιχία δίνει “πόντους” γοητείας, όπως κι ένα ωραίο ταιριαστό με την επιδερμίδα κραγιόν βοηθά επίσης πολύ. Ειδικά για αυτό, έχει φανεί με μετρήσεις ότι οι γυναίκες που δεν έχουν κάνει απολύτως καμία άλλη αλλαγή στην εμφάνισή τους και το μόνο που έκαναν ήταν να αλλάξουν κραγιόν, τότε η ελκυστικότητά τους προς το ανδρικό κοινό ενισχύθηκε μέχρι και 30%. Με λίγα λόγια, μια γυναίκα που προσέχει το κραγιόν της, κάνει πολύ καλά.

Κι η θεωρία ότι ο ερωτευμένος άνδρας, κοιτάει τη γυναίκα στα μάτια; Καταρρίπτεται;

Εδώ θα σε απογοητεύσω για τους άνδρες. Η αλήθεια είναι ότι σχεδόν οι μισοί άντρες δεν είναι σε θέση να απαντήσουν ούτε τι χρώμα ματιών ακριβώς έχει η σύντροφός τους. Αυτό μπορείτε να το κάνετε και στο σπίτι ως δοκιμή. Κλείστε τα μάτια και ρωτήστε τον καλό σας: Μπορείς να μου περιγράψεις το ακριβές χρώμα των ματιών μου; 40% των αντρών θα απαντήσει λάθος, ακόμα κι αν είναι σε σχέση πολλών ετών. Προσέξτε όμως μην ξεφύγει με κάτι γενικόλογο, π.χ. Αν πει τα μάτια σου είναι … καστανά, κάντε πιο συγκεκριμένη την ερώτηση: είναι καστανοπράσινα ή είναι, ας πούμε, καθαρό καστανό, ή μήπως κάπως ανοιχτό μέλι καφέ … Μπερδέψτε λίγο την ερώτηση και θα αντιληφθείτε την απόδειξη πως πολλοί άντρες όταν λένε “την κοιτάω στα μάτια” το κάνουν μόνο για να γίνουν αρεστοί από τη γυναίκα που έχουν απέναντί τους, ενώ στην κυριολεξία δε δίνουν ιδιαίτερη σημασία σε αυτά.

Οι γυναίκες κατηγορούνται ότι ξοδεύουν περιουσίες για την εμφάνιση και τα ρούχα τους. Είναι όντως χάσιμο χρόνου και χρήματος αυτή η γυναικεία συνήθεια;

Σίγουρα δεν είναι αναγκαία η υπερβολή του ακριβού. Το ατημέλητο look στον άντρα δεν αρέσει ποτέ. Κι αν τυχόν το απαντήσει αυτό, είναι επειδή πιστεύει πως θα ακουστεί αρεστός. Συνειδητή αλήθεια δεν είναι. Η αλήθεια βεβαίως είναι ότι οι γυναίκες που αφιερώνουν χρόνο για την εμφάνισή τους, είναι πάντα κερδισμένες. Ο άντρας χρειάζεται να νιώθει την ψυχική περηφάνια ότι “εκείνη ετοιμάστηκε για μένα”. Αν ο άντρας δεν ενδιαφέρεται να υπομείνει αυτό το “χρειάζομαι χρόνο για να ετοιμαστώ” της γυναίκας του, κυριολεκτικά  έχει χάσει το ενδιαφέρον για εκείνην.

Δηλαδή, ένας άνδρας θέλει να κυκλοφορεί με μια περιποιημένη γυναίκα δίπλα του;

Η επιβεβαίωση που παίρνει ο άντρας από τα βλέμματα των άλλων ανδρών, ξέρουμε πως είναι μεγαλύτερη από αυτή που δίνει ο ίδιος στον εαυτό του. Δυστυχώς, ο άντρας επιβεβαιώνεται από τον θαυμασμό των άλλων ανδρών. Ενώ οι γυναίκες δεν βασίζονται σε αυτό, ίσως γιατί γνωρίζουν, καλώς ή κακώς, πως ο θαυμασμός σε αυτές από άλλες γυναίκες, σε ισότιμες σχέσεις γυναικών, σπανίως εκδηλώνεται.

Επομένως, καταλήγουμε στο γρήγορο συμπέρασμα ότι οι άντρες προτιμούν τις όμορφες;

Σαφέστατα, όχι απόλυτα. Η γοητεία στη γυναίκα, το επαναλαμβάνω, δεν είναι η ομορφιά με απόλυτους όρους, αλλά είναι αυτό που περιγράφουμε με τη λέξη “τσαχπινιά” (cute), που την καθιστά ελκυστική. Κοιτάξτε στον περίγυρο, συχνά γνωρίζουμε πως υπάρχουν πάρα πολύ όμορφες γυναίκες οι οποίες δεν είναι ελκυστικές στους άνδρες. Κύριο ρόλο έχει όμως και πώς βλέπει μια γυναίκα τον ίδιο τον εαυτό της και πώς αισθάνεται για αυτόν. Αν νιώθει μέσα της όμορφη, ακόμα κι αν δεν είναι σε απόλυτους όρους εξωτερικά, ή φροντίζει την ομορφιά της, ακόμα κι αν η φύση δεν της έχει προικίσει με τα πιο δυνατά φυσικά προσόντα, γίνεται αυτόματα πιο ελκυστική. Κι αυτό είναι σίγουρα μια πληροφορία που όλες οι γυναίκες καλό είναι να λάβουν υπόψη.

Αν πιστέψω ότι είμαι όμορφη αυξάνονται οι πιθανότητες να με βλέπουν και οι άλλοι όμορφη; Αυτό μου λέτε;

Ισχύει αυτό σε κάποιο βαθμό. Ναι! 

Ο Γιώργος Παπαγεωργίου είναι διευθυντής και επόπτης επιστημονικού προσωπικού στη Ψυχική Φροντίδα. Έχει σπουδάσει Ψυχολογία στην Αγγλία και έχει κάνει μεταπτυχιακή εκπαίδευση στην Ψυχολογία της Υγείας. Παρότι έχει λάβει αρχικά Συστημική εκπαίδευση, πλέον τον ελκύει η προσέγγιση Σχεσιακής Ψυχανάλυσης (Relational Psychoanalysis). Έχει μεγάλη εμπειρία στην παρακολούθηση και παροχή συμβουλών σε θεραπευόμενους με κατάθλιψη, αγχώδεις διαταραχές, χαρακτηρολογικές δυσλειτουργίες. Έχει συνιδρύσει την εταιρεία “Ψυχική Φροντίδα ΙΚΕ” (www.psychikifrontida.gr) και μεταξύ άλλων συμβουλεύει με εποπτικό ρόλο τούς επιστημονικούς συνεργάτες της “Ψυχικής Φροντίδας”. Η πλούσια εμπειρία του τον οδήγησε στη δημιουργία της πρώτης οργανωμένης μονάδας παροχής ψυχικής φροντίδας κατ’ οίκον στην Ελλάδα. Είναι μέλος των Group Analytic Society International και International Association for Relational Psychoanalysis & Psychotherapy (IARPP) – ΗΠΑ.

Διάβασε ακόμα:

Ο Νέος Τύπος Άνδρα Έχει Χρώμα Πορτοκαλί

Ποια Είναι Η Ιδανική Διαφορά Ηλικίας Σε Ένα Ζευγάρι

Author(s)

  • Φλώρα Κασσαβέτη

    Δημοσιογράφος Υγείας και Ευεξίας

    Η Φλώρα Κασσαβέτη είναι δημοσιογράφος υγείας ευεξίας. Υπήρξε Αρχισυντάκτρια στο περιοδικό Forma και περιοδικό Παιδί και Νέοι Γονείς και στα site Τhriveglobal.gr και Bestofyou.gr του Ομίλου Αntenna.