Στα επόμενα 3 λεπτά θα μάθεις:

-Τι αποκάλυψε ελληνική έρευνα για την υγεία των κατοίκων της Ελαφονήσου.
-Οι άνδρες ή οι γυναίκες της Ελαφονήσου έχουν καλύτερους δείκτες υγείας;


Η πεποίθηση ότι η διαμονή στην ύπαιθρο προδιαθέτει σε έναν πιο υγιεινό τρόπο ζωής είναι κάτι που πιστεύουν πολλοί. Φρέσκα λαχανικά από το περιβόλι, φρούτα εποχής από τα δέντρα του κήπου, ευκαιρίες για περισσότερη κίνηση – δεδομένου ότι η ανάγκη χρήσης αυτοκινήτου είναι πιο περιορισμένη, απουσία ατμοσφαιρικής ρύπανσης και πιο χαλαροί ρυθμοί ζωής – πράγμα που συνεπάγεται λιγότερο στρες … 

Κι όμως, ευρήματα που προκαλούν έκπληξη και προβληματισμό προέκυψαν από μία 5ετή μελέτη που διεξήχθη στην Ελαφόνησο. Ένα μικρό ελληνικό παράδεισο από τους τόσους που έχει η χώρα μας. Η μελέτη PERSEAS (Prospective Evaluation of Vascular Risk Surrogates: the Elafonisos Area Study), την οποία διενήργησαν επιστήμονες από την Εταιρεία Μελέτης Παραγόντων Κινδύνου για Αγγειακά Νοσήματα (Ε.Μ.Πα.Κ.Α.Ν.) στην Ελαφόνησο Λακωνίας, μελέτησε τους παράγοντες καρδιαγγειακού κινδύνου σε δείγμα κλειστού τύπου πληθυσμού, με στόχο την αναπαραγωγή των αποτελεσμάτων στο σύνολο των Ελλήνων. 

Η ομάδα της Ε.Μ.Πα.Κ.Α.Ν επισκέφτηκε σε ετήσια βάση την Ελαφόνησο, διεξάγοντας δωρεάν προληπτικές εξετάσεις στους κατοίκους. Παθολόγοι-διαβητολόγοι, καρδιολόγοι, πνευμονολόγοι, ενδοκρινολόγοι και διατροφολόγοι υπέβαλαν στους συμμετέχοντες – άντρες και γυναίκες άνω των 12 ετών – σε έναν δωρεάν κλινικοεργαστηριακό έλεγχο, ο οποίος περιελάμβανε μέτρηση σακχάρου, αρτηριακής πίεσης, λιπιδίων, δεικτών παχυσαρκίας, καρδιογράφημα, σπιρομέτρηση κ.ά, καταγράφοντας τις συνήθειες διατροφής και του τρόπου ζωής. 

Τι έδειξε η έρευνα;

Τα ευρήματα από το δείγμα των συμμετεχόντων – των οποίων η μέση ηλικία ήταν τα 52 έτη – δεν ήταν και τόσο καλά, όσον αφορά στην υγεία των κατοίκων. Ένας στους δέκα είχε Δείκτη Μάζα Σώματος πάνω από 40 και ένας στους δύο είχε υπέρταση. Επιπλέον, ένα 25% είχε υψηλά επίπεδα χοληστερόλης και ένα 34,6% μικτή δυσλιπεδιαμία. 

Όσον αφορά τις συνήθειες των κατοίκων μόνο το 23% περίπου έκανε κάποια μορφή φυσικής δραστηριότητας 3 φορές την εβδομάδα έως καθημερινά, ενώ το ποσοστό των καπνιστών ήταν περίπου 35%. Και παρά την πεποίθηση που επικρατεί ότι, αν ζεις σε ένα νησί, είναι πιο πιθανό να τρέφεσαι υγιεινά, διαπιστώθηκε ότι μόνο το 14% των συμμετεχόντων κατανάλωναν 3 φρούτα την ημέρα και μόνο το 6% 2-3 σαλάτες καθημερινά, ενώ η κατανάλωση ψαριών 3-6 φορές την εβδομάδα αναφέρθηκε στο 40%, ποσοστό που θεωρείται σχετικά χαμηλό για κατοίκους νησιού. 

Το γενικό συμπέρασμα ήταν ότι ο δείκτης υγιεινών συνηθειών ήταν βέλτιστος ή υποβέλτιστος για το ⅓ των συμμετεχόντων.

Τα αποτελέσματα μάλιστα, σύμφωνα με τους επικεφαλής της μελέτης, μπορούν να αναχθούν στο σύνολο του ελληνικού πληθυσμού με μικρή ποσοστιαία απόκλιση σε ό,τι αφορά τον τρόπο ζωής στην Ελλάδα.

Ποιοι τα πήγαν καλύτερα;

Μία ακόμα έκπληξη. Οι άνδρες τα πήγαν καλύτερα από τις γυναίκες. Πιο συγκεκριμένα, το διατροφικό σκορ για τις γυναίκες ήταν πιο δυσμενές σε σύγκριση με τους άντρες και το σωματικό λίπος ήταν δέκα φορές πιο αυξημένο σε σύγκριση με εκείνο των ανδρών. Ποια ομάδα επέδειξε υγιέστερο διατροφικό προφίλ; Οι ηλικιωμένοι. Οι ειδικοί εκτιμούν ότι αυτό οφείλεται στη γενική τάση των ηλικιωμένων να ανησυχούν και επομένως να προσέχουν περισσότερο την υγεία τους. 

Ποιο είναι το αισιόδοξο μήνυμα;

Η μελέτη, πέρα από την καταγραφή και την παρακολούθηση των παραγόντων καρδιαγγειακού κινδύνου (υπέρταση, υπερλιπιδαιμία, διαβήτης, παχυσαρκία) σε συνάρτηση με τον τρόπο ζωής (κάπνισμα, άσκηση, διατροφή,συνήθειες ύπνου) του πληθυσμού της Ελαφονήσου, αποσκοπούσε και στη βελτίωση της πρόληψης των καρδιαγγειακών νοσημάτων, μέσω της εκπαίδευσης του πληθυσμού σε θέματα υγείας. 

Στο τέλος της μελέτης διαπιστώθηκε ήπια αύξηση της κατανάλωσης φρούτων και χυμών, λαχανικών, πατάτας και τυριού, καθώς και μείωση της κατανάλωσης γλυκών σε σχέση με την έναρξη της μελέτης. Πράγμα που αποδεικνύει ότι η ευαισθητοποίηση και η σωστή ενημέρωση μπορούν να οδηγήσουν σε στροφή προς έναν πιο υγιεινό τρόπο ζωής. 

Μάθε περισσότερα 

Η μελέτη PERSEAS πραγματοποιήθηκε με την υποστήριξη του Υπουργείου Υγείας, της 6ης Υγειονομικής Περιφέρειας Πελοποννήσου, του Δήμου Ελαφονήσου και την ευγενική υποστήριξη της φαρμακευτική εταιρείας Mylan, υπό την αιγίδα του Ιατρικού Συλλόγου Λακωνίας. 

Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τη μελέτη PERSEAS μπορείτε να βρείτε στο ιστοσελίδα www.perseas-project.gr

Διάβασε ακόμα:

Στάση Ύπνου: Το Κλειδί Για Καλύτερη Υγεία

Tα μυστικά των ψυχικά δυνατών

Author(s)

  • Φλώρα Κασσαβέτη

    Δημοσιογράφος Υγείας και Ευεξίας

    Η Φλώρα Κασσαβέτη είναι δημοσιογράφος υγείας ευεξίας. Υπήρξε Αρχισυντάκτρια στο περιοδικό Forma και περιοδικό Παιδί και Νέοι Γονείς και στα site Τhriveglobal.gr και Bestofyou.gr του Ομίλου Αntenna.