Τι να προσθέσω στο γιαούρτι (για πρωινό)
Tαιριάζει άψογα με κανέλα και δημητριακά ολικής αλέσεως και cranberries, μιας και προσφέρουν στον οργανισμό ασβέστιο και φυτικές ίνες, συστατικά που συμβάλλουν σημαντικά στη μείωση του σωματικού λίπους.
Συγκεκριμένα, όταν η πρόσληψη ασβεστίου από την τροφή είναι υψηλή, μειώνεται η έκκριση της ορμόνης καλσιτονίνης, η οποία εμποδίζει τη λιπόλυση και αυξάνει την αποθήκευση λίπους με τη μορφή τριγλυκεριδίων στο λιπώδη ιστό.
Επιπρόσθετα, η αυξημένη περιεκτικότητα των τροφίμων ολικής αλέσεως σε σύνθετους υδατάνθρακες σε συνδυασμό με τις φυτικές ίνες δεν προκαλούν απότομες αλλαγές στα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα και μειώνουν το ρυθμό της λιπογένεσης.
Τι να προσθέσω στη σαλάτα μου
Οπωσδήποτε ελαιόλαδο, λεμόνι, ξύδι, μπαλσάμικο, μυρωδικά, τα οποία λόγω της αυξημένης τους περιεκτικότητας σε αντιοξειδωτικά προστατεύουν από την οξείδωση τις βιταμίνες των λαχανικών και αυξάνουν την απορρόφησή τους.
Προκειμένου να μεγιστοποιήσεις την καθημερινή πρόσληψη φυτικών ινών μπορείς να προσθέσεις στις σαλάτες σου φρούτα ή όσπρια.
Τι να προσθέσω στα ζυμαρικά μου
Ήρθε η ώρα να απομυθοποιήσεις ότι απαγορεύεται η ταυτόχρονη κατανάλωσή τους με κοτόπουλο ή κιμά ή μοσχάρι.
Αντίθετα, ο συνδυασμός τους, αποδίδει ένα γεύμα χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη, πλούσιο σε σύνθετους υδατάνθρακες, πρωτεΐνες υψηλής βιολογικής αξίας και βιταμίνες του συμπλέγματος Β, όπου σε χορταίνουν για μεγάλο διάστημα και τονώνουν τις βιολογικές καύσεις του οργανισμού.
Τι να προσθέσω στο BBQ (ψητό κρέας στη σχάρα)
Mπορείτε να το μαρινάρετε ή απλά να προσθέσετε τρόφιμα με αντιοξειδωτικά (λεμόνι, ξύδι, φυσικά καρυκεύματα κλπ), τα οποία εξουδετερώνουν τις καρκινογόνες ουσίες (ετεροκυκλικές αμίνες και πολυαρωματικών υδρογονάνθρακες) που αναπτύσσονται κατά το ψήσιμο.
Σε κάθε περίπτωση, η ταυτόχρονη κατανάλωση μίας πλούσιας εποχιακής σαλάτας θα σου προσφέρει επιπλέον φυτικές ίνες, οι οποίες δεσμεύουν και αποβάλλουν το λίπος που προσέλαβες από το κρέας.
Τι να προσθέσω στο γλυκό μου
Προτείνουμε λιναρόσπορο και ανάλατα καρύδια ή αμύγδαλα, όπου χαρακτηρίζονται για την υψηλή τους περιεκτικότητα σε ω-λιπαρά, τα οποία βελτιώνουν την ευαισθησία στην ινσουλίνη, η οποία βοηθά στην ενδυνάμωση των μυών και στη μείωση του λίπους της κοιλιάς.
Στην περίπτωση του παγωτού επέλεξε γρανίτα ή παγωτό χωρίς ζάχαρη ή παγωτό γιαούρτι, τα οποία έχουν περίπου κατά μέσο όρο 50% λιγότερες θερμίδες και λιπαρά από το κλασικό παγωτό.
Αν θες γαρνιτούρα, καλό είναι να αποφύγεις το σιρόπι και να προτιμήσεις ξηρούς καρπούς.
Όσον αφορά στα χειροποίητα γλυκά, σε κάθε περίπτωση είναι καλό να αντικαταστήσεις την κλασική ζάχαρη με κάποιο υποκατάστατο (π.χ. στέβια ή σουκραλόζη) και το βούτυρο με μαλακή μαργαρίνη.
Έτσι γλυτώνεις θερμίδες και λιπαρά.
Τι να προσθέσω στο milkshake
Αν σκοπεύεις να φτιάξεις το κλασικό milkshake με παγωτό, τότε η λύση σου βρίσκεται στα light προϊόντα. Προτίμησε μόνο 1 μπάλα (50γρ) παγωτό με γεύση σοκολάτα με γλυκαντικά (στέβια) και 1 ποτήρι (250ml) γάλα 1.5% σε λιπαρά.
Αυτό αντιστοιχεί σε 200kcal δηλαδή μειώνεις κατά 50% τις θερμίδες από ένα κλασικό milkshake.
Πρόσθεσε άφθονη κανέλα, η οποία κανέλα μπορεί να θεωρηθεί και ως «λιποδιαλυτική» επειδή αυξάνει την ευαισθησία ινσουλίνης, άρα ελέγχει τη γλυκόζη του αίματος παράγοντας ταυτόχρονα λιγότερη ινσουλίνη η οποία έχει την τάση να συσσωρεύει λίπος στον οργανισμό.
Συμπερασματικά, έχει θετική επίδραση στη καύση λίπους και κυρίως τοπικού λίπους ιδιαίτερα στην περιοχή της κοιλιάς.
Τι να προσθέσω στο cocktail μου
Μπορεί να είναι δροσιστικά, ωστόσο κάποια από τα πιο δημοφιλή κοκτέιλ κρύβουν μικρές ή και μεγάλες παγίδες για την υγεία μας.
Παρόλο που οι περισσότεροι τα θεωρούν ελαφριά, τα κρυμμένα συστατικά τους, όπως για παράδειγμα η ζάχαρη που βρίσκεται σε υψηλή περιεκτικότητα, τα ενοχοποιούν για το υψηλό θερμιδικό τους περιεχόμενο.
Το αλκοόλ θεωρείται πηγή ενέργειας αφού διασπάται από τον οργανισμό προσφέροντας 7,1 θερμίδες ανά γραμμάριο, περισσότερες από εκείνες των πρωτεϊνών και των υδατανθράκων (4 θερμίδες ανά γραμμάριο) και λίγο λιγότερες από εκείνες του λίπους (9 θερμίδες ανά γραμμάριο).
Προτίμησε εκείνα χωρίς αλκοόλ και πρόσθεσε φυσικό χυμό φρούτων αντί για την κλασική ζάχαρη, προκειμένου να τους αποδώσεις γλυκιά γεύση.
Τέλος, πρόσθεσε lime και δυόσμο, προκειμένου να αυξήσεις το περιεχόμενό τους σε αντιοξειδωτικά.
Αρχική δημοσίευση από τη Γεωργία Καπώλη στο logodiatrofis.gr.