Στα επόμενα 3 λεπτά θα μάθεις:

-Γιατί πρέπει να καθησυχάσεις το παιδί για την αγάπη σου.
-Ότι πρέπει να απαντήσεις σε όλες του τις ερωτήσεις.


Το διαζύγιο αποτελεί μια στρεσογόνα εμπειρία τόσο για τους γονείς όσο και για τα παιδιά. Ένα παιδί που οι γονείς του παίρνουν διαζύγιο καλείται να προσαρμοστεί σε μια νέα κατάσταση όπου οι γονείς του θα ζουν και θα πορεύονται χωριστά. Είναι σημαντικό λοιπόν να ακούσει κάποια πράγματα από αυτούς που ακόμη κι αν φοβάται να τα ρωτήσει τα σκέφτεται και το προβληματίζουν.

«Δεν φταις εσύ»

Τα περισσότερα παιδιά κατηγορούν τον εαυτό τους για το διαζύγιο. Φαντάζονται ότι οι γονείς τους χωρίζουν επειδή εκείνα ήταν «κακά παιδιά». Σκέφτονται ότι ίσως αν διάβαζαν περισσότερο, αν ήταν πιο υπάκουα, αν δεν ζητούσαν εκείνο το πάρτυ, η κατάσταση στο σπίτι θα ήταν καλύτερη. Χρειάζεται λοιπόν να τους εξηγήσουμε πολλές φορές ότι το γεγονός του διαζυγίου αποτελεί καθαρά απόφαση δική μας και αφορά την συντροφική σχέση του ζευγαριού κι όχι την γονεϊκή.

«Και οι δυο γονείς σου θα συνεχίσουν να σε αγαπούν το ίδιο με πριν»

Ένα παιδί χρειάζεται να ακούει από τους γονείς του ότι το αγαπούν. Ιδίως κατά την στρεσογόνα περίοδο του διαζυγίου έχει ανάγκη να το ακούει σε τακτική βάση. Συστήνεται λοιπόν ο γονιός που θα βρίσκεται μακριά του κατά τη διάρκεια της ημέρας να επικοινωνεί τηλεφωνικά μαζί του μια φορά καθημερινά. Το παιδί μπορεί να φαντάζεται ότι ο γονιός που φεύγει από το σπίτι (ο οποίος είναι συνήθως ο πατέρας) θα σταματήσει να το αγαπά, θα κάνει άλλη οικογένεια και θα το ξεχάσει κτλ. Αυτές οι σκέψεις μάλιστα μπορεί να ενισχυθούν δυστυχώς κάποιες φορές από σχόλια της μητέρας ή του οικογενειακού περιβάλλοντος (παππούδες, γιαγιάδες, θείες κτλ). Χρειάζεται λοιπόν ιδιαίτερη προσοχή.

«Δεν θα σε βάλουμε στη μέση»

Είναι καταπραϋντικό για το παιδί να ξέρει ότι δεν θα χρειαστεί να κάνει τον διαμεσολαβητή μεταξύ των γονιών του. Πολλοί γονείς στα πλαίσια του θυμού που νιώθουν προς τον/την πρώην σύζυγο χειρίζονται το παιδί βάζοντάς το να μεταφέρει μηνύματα προς την άλλη πλευρά. Καλό είναι λοιπόν να το διαβεβαιώσουμε ότι παρά το διαζύγιο η επικοινωνία μεταξύ των γονέων θα συνεχιστεί κυρίως όσον αφορά τα θέματα που αφορούν εκείνο.

«Ο γάμος μας δεν ήταν ένα λάθος»

Οι γονείς πολλές φορές στην ερώτηση του παιδιού γιατί χωρίζουν τείνουν να απαντούν ότι ο γάμος ήταν ένα λάθος αντί να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να απαντήσουν ειλικρινά τι έκαναν εκείνοι λάθος. Όταν λοιπόν το παιδί που αποτελεί προϊόν αυτού του γάμου ακούει ότι ο γάμος ήταν ένα λάθος αποτυπώνεται βαθιά μέσα του και κάνει την σύνδεση ότι ήταν κι αυτό το ίδιο ένα λάθος. Όσο λοιπόν και να είμαστε θυμωμένοι με τον /την πρώην σύντροφο καλό είναι να εστιάσουμε στα δικά μας λάθη αντί να κατηγορούμε τον άλλον γονέα στο παιδί.

«Θα απαντήσουμε σε όλες τις ερωτήσεις σου»

Ο πρώτος καιρός αποτελεί μια δύσκολη και απαιτητική περίοδο τόσο για τους γονείς όσο και για το ίδιο το παιδί. Βλέποντας όμως το παιδί πόσο δυσκολεύονται οι γονείς του αποφεύγει να τους θέσει ερωτήσεις, προκειμένου να μην τους φέρει σε δύσκολη θέση και επιβαρύνει κι άλλο την ψυχολογική τους διάθεση. Χρειάζεται λοιπόν να πούμε στο παιδί ότι σταδιακά θα απαντήσουμε σε όλες τις ερωτήσεις του με ειλικρίνεια.

Με καλή διάθεση, ειλικρίνεια και συνεργασία από τους γονείς ένα παιδί μπορεί να βιώσει λιγότερο επώδυνα ένα διαζύγιο, κάτι που αποτελεί και την βαθύτερη επιθυμία των γονιών εξάλλου.

Μάθε περισσότερα στο mentalcare.gr.

 

Διάβασε ακόμα:

Αποδοχή Της Διαφορετικότητας: Γιατί Πρέπει Να Τη Διδάξεις Οπωσδήποτε Στο Παιδί Σου

Όσα Μπορεί Να Κρύβονται Πίσω Από Τα Θυμωμένα Παιδιά

Author(s)

  • Γεωργία-Πουλημενέα

    Κλινική Ψυχολόγος και Συστημική-Υπαρξιακή Ψυχοθεραπεύτρια

    Η Γεωργία Πουλημενέα είναι Κλινική Ψυχολόγος και Συστημική-Υπαρξιακή Ψυχοθεραπεύτρια, Επιστημονική Υπεύθυνη του Κέντρου Ψυχοθεραπείας και Συμβουλευτικής mentalcare.gr και Επιστημονική Συνεργάτης της Νευρολογικής Κλινικής Ναυτικού Νοσοκομείου Πειραιά. Επίσης εργάζεται στο Συμβουλευτικό Κέντρο Οικογένειας και Παιδιού του Δήμου Καλλιθέας.